Skip to main content
|

Τούρκος αξιωματικός στη Μυτιλήνη - Έλληνας στη Σμύρνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενόψει και της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου, με τις δύο πλευρές να έχουν φτάσει σε μια πρώτη συμφωνία τεσσάρων σημείων. Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ερντογάν θα μιλήσουν συνολικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γι' αυτά που χωρίζουν τις δύο χώρες, αλλά στο μεταναστευτικό και στην αντιμετώπισή του φαίνεται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

 

 

Αλλωστε, το μεταναστευτικό είναι η αφορμή για τη συνάντηση των δύο ανδρών, με την Αθήνα και την Αγκυρα να έχουν εντείνει τις επαφές το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, με τη βοήθεια και των Τούρκων, οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο δίμηνο έχουν ελαττωθεί. Στον Εβρο έχουν σχεδόν μηδενιστεί και στο βόρειο Αιγαίο έχουν μειωθεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο νότιο Αιγαίο, αφού οι διακινητές και τα κυκλώματα αναζητούν νέες εισόδους και νέα δρομολόγια, όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και εκεί πλέον οι ροές μειώνονται.

Παράλληλα, υπάρχει και τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τριών χωρών, μία στα τέλη Σεπτεμβρίου επί βουλγαρικού εδάφους, άλλη μία πριν από λίγες ημέρες επί τουρκικού, ενώ στο τέλος του έτους θα υπάρξει συνάντηση επί ελληνικού εδάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα έχει αποφασιστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα και αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Μεταξύ άλλων, σε αυτή τη συμφωνία φαίνεται πως περιλαμβάνονται τέσσερις βασικοί άξονες:

- Ανταλλαγή ανδρών του Λιμενικού των δύο χωρών ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία από αυτή που ήδη υπάρχει τόσο με το Λιμενικό όσο και με την Αστυνομία των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει ότι λιμενικοί της χώρας μας θα μεταβούν στην Τουρκία και Τούρκοι λιμενικοί θα έρθουν στην Ελλάδα, ώστε να συνεργάζονται οι δύο πλευρές. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μπορεί να εγκατασταθεί -για παράδειγμα- Ελληνας αξιωματικός στη Σμύρνη και από την άλλη Τούρκος αξιωματικός στη Μυτιλήνη. Παράλληλα, θα υπάρχουν τακτικές συναντήσεις και διαρκής επικοινωνία.

- Ελεγχος των μετακινήσεων των λαθροδιακινητών και των πλωτών μέσων ανά 12ωρο. Ηδη, δύο φορές την ημέρα, η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ενημερώνεται για το πόσες βάρκες πέρασαν ή επιχείρησαν να περάσουν προς την ελληνική πλευρά και τις ανέκοψαν οι Τούρκοι. Ετσι, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου, ουσιαστικά θα ελέγχεται η τουρκική πλευρά.

- Διευκόλυνση της πρόσβασης των Τούρκων τουριστών στα νησιά μας, κάτι που ζητά διαχρονικά η Αγκυρα. Ηδη, έχουν γίνει συζητήσεις και εμπλέκονται και οι Βρυξέλλες λόγω της Συνθήκης Σέγκεν. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται συζητήσεις για την πιο γρήγορη έκδοση βίζας για την επίσκεψη των Τούρκων πολιτών, κατά πληροφορίες, κυρίως σε επτά νησιά του Αιγαίου: τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο. Εν ολίγοις, θα είναι μια VISA Facilitation, δηλαδή μια βίζα διευκόλυνσης, με απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων για άνετη και γρήγορη πρόσβαση, με ισχύ 12 μηνών και με τους Τούρκους πολίτες να μπορούν να μείνουν στα ελληνικά νησιά που θα επισκέπτονται έως και επτά ημέρες. Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως θα βελτιώσει και τον τουρισμό νησιών όπως η Χίος και η Μυτιλήνη, που έχουν κυρίως οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η βίζα αυτή θα αφορά αποκλειστικά τα νησιά και όχι τον Εβρο.

- Αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων από τις δύο πλευρές, με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα να έχει χαμηλώσει κατά πολύ τους τόνους. Οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και Αγκυρας συνεχίζονται και στόχος είναι στις 7 Δεκεμβρίου να υπάρξουν ένα μνημόνιο συνεργασίας και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα, αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, μετά και την επίσκεψη του Δημήτρη Καιρίδη στην Τουρκία, ώστε, εφόσον στο ενδιάμεσο έχουν κυλήσει όλα ομαλά, να οριστικοποιηθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες.

 

realnews.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία