Πολιτική

07/05/2014 - 15:10

Τρίτη ερώτηση Π. Βογιατζή για Ίδρυμα Θεομήτωρ στην Αγιάσο αλλά... το Υπουργείο δεν ακούει!

Μ

ε δεδομένο ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην Ίδρυμα "Θεομήτωρ" Αγιάσου) συνεχίζονται παρά τις δύο μέχρι τώρα σχετικές Ερωτήσεις και τη μία Επίκαιρη Ερώτηση που έχει υποβάλει ήδη από τον Οκτώβριο 2013 ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε εκ νέου σήμερα τρίτη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής στην Ερώτησή του το γεγονός ότι το εν λόγω Κέντρο, το οποίο περιθάλπει 75 ανθρώπους, ενώ φιλοξενεί και 40 ανήλικους πρόσφυγες, δε διαθέτει διοικητικό προσωπικό από τις κατηγορίες ΠΕ ή ΤΕ, ότι ο Προϊστάμενος Λογιστηρίου (κατηγορίας ΔΕ) υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την απαλλαγή από τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το Λογιστήριο, ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν έχει απαλλαχθεί από την εργασία του ως δημόσιος υπάλληλος και κατά συνέπεια προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΚΠΠΒΑ μετά τη λήξη του ωραρίου των υπολοίπων υπαλλήλων, χωρίς την ίδια στιγμή να λαμβάνει κανένα επίδομα για την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά και ότι την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε από το Υπουργείο επιπλέον μείωση 30% στον προϋπολογισμό του Κέντρου, ενώ ήδη τα έσοδα των ΚΚΠ έχουν μειωθεί κατά 60% περίπου, θέτει πλέον ζήτημα βιωσιμότητας για το Κέντρο.

Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Βρούτση, αφενός το Υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση στελέχωση του Κέντρου με το κατάλληλο προσωπικό, και αφετέρου να αναθεωρήσει την επιπλέον μείωση που έχει ζητηθεί, αλλά και να προβλέψει εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τους Προέδρους των Δ.Σ. των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους, αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα Κέντρα αυτά να σταματήσουν οριστικά τη λειτουργία τους.


Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση του Βουλευτή.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,

κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

 

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας

του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Σε συνέχεια των δύο Ερωτήσεων που έχω ήδη υποβάλει προς το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (αρ.3267/30-10-13, και αρ.5631/23-01-2014), αλλά και την πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση (08-04-2014), η οποία ακόμη δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή, σχετικά με τα ζητήματα αμοιβής και απασχόλησης των μελών των Δ.Σ. των ΚΚΠ, καθώς και τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΚΚΠΠΒΑ), επανέρχομαι αναγκαστικά εξαιτίας των συνθηκών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας του εν λόγω Κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΠΠΒΑ, το οποίο περιθάλπει 75 ανθρώπους, ενώ φιλοξενεί και 40 ανήλικους πρόσφυγες, προσφέροντας σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο, δε διαθέτει διοικητικό προσωπικό από τις κατηγορίες ΠΕ ή ΤΕ, με αποτέλεσμα οι τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ να μην επαρκούν για τις διοικητικές ανάγκες του Κέντρου. Επιπλέον, ο Προϊστάμενος Λογιστηρίου (κατηγορίας ΔΕ) υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την απαλλαγή από τα καθήκοντα του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών που κατ’ ανάθεση εκτελεί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μη λειτουργεί ούτε το Λογιστήριο του Κέντρου, κάτι που εκτός των επιπλέον προβλημάτων που προκαλεί στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών του Κέντρου, επισύρει και τον κίνδυνο επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει επιλυθεί, αφορά στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου, ο οποίος εξαιτίας της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου που κατέχει, δεν έχει απαλλαχθεί από την εργασία του, την ίδια στιγμή που δε λαμβάνει κανένα επίδομα για την άσκηση των καθηκόντων του, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί ο ίδιος τα έξοδα μετακινήσεων, επικοινωνίας, κ.α., για το Κέντρο. Το γεγονός όμως, ότι δεν έχει πάρει απαλλαγεί από την υπηρεσία του, τον υποχρεώνει να ξεκινά να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΚΠΠΒΑ μετά τη λήξη του ωραρίου των υπολοίπων υπαλλήλων, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω κωλύματα στη διεκπεραίωση διοικητικών και οικονομικών πράξεων (εντάλματα, επιταγές, αλληλογραφία, έλεγχος δαπανών, κ.α.)., αλλά και τον κίνδυνο διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, τη στιγμή που μόνο τα προσωπικά έξοδα μετακίνησής του από και προς το Κέντρο έχουν επιβαρύνει ήδη σημαντικά το μηνιαίο προϋπολογισμό του ιδίου και της οικογένειάς του.

Τέλος, στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η επιπλέον μείωση 30% στον προϋπολογισμό του Κέντρου που ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο, τη στιγμή που ήδη τα έσοδα των ΚΚΠ έχουν μειωθεί κατά 60% περίπου μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Με δεδομένη την ανάγκη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του εν λόγω Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο προσφέρει σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και με δεδομένη τη ρήτρα νησιωτικότητας, η οποία επιβάλλει διαφορετική αντιμετώπιση και εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας,   

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

1.       Υπάρχει η πρόβλεψη από το Υπουργείο να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΚΚΠΠΒΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του;

2.       Υπάρχει η πρόβλεψη από το Υπουργείο να προβεί σε περαιτέρω διευκρινιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του Προέδρου των Δ.Σ. των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους, αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα Κέντρα αυτά να σταματήσουν να λειτουργούν εξαιτίας μίας ενδεχόμενης παραίτησης των Προέδρων τους;

3.       Προτίθεται το Υπουργείο να αναθεωρήσει την περαιτέρω μείωση 30% επί του προϋπολογισμού των ΚΚΠ;

 

Μοιράσου το άρθρο!