Πολιτική

11/03/2013 - 23:31

Υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας στη Λέσβο - Ερώτηση Τ. Κουίκ

Υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας στη Λέσβο - Ερώτηση Τ. Κουίκ

Την πέραν των ορίων υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και εν γένει της ποιότητας ζωής και παροχών υγείας στην ακριτική και πλειστάκις ξεχασμένη από το κράτος των Αθηνών, ευρύτερη περιοχή Ευεργέτουλα της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 
Σύμφωνα με υπόμνημα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Προληπτικής Ιατρικής της ευρύτερης περιοχής Ευεργέτουλα, που λίαν προσφάτως παραδόθηκε στο Υπουργείο Υγείας–χωρίς βεβαίως να δοθεί η πρέπουσα σημασία- το Περιφερειακό Ιατρείο Κάτω Τρίτους αλλά και τα Αγροτικά Ιατρεία Μυχούς και Λάμπου Μύλων, παραμένουν πάνω από ένα χρόνο χωρίς ιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό!
 
Τριτοκοσμικές όμως είναι και οι συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, δύο μονάδες του οποίου, το νευροχειρουργικό και το ογκολογικό, κινδυνεύουν να κλείσουν, παρασύροντας στην αναπηρία ή –ακόμα χειρότερα- στο θάνατο πληθώρα συμπολιτών μας.
 
Υπενθυμίζεται ότι προ τεσσάρων μηνών, με Ερώτησή του ο Τέρενς Κουίκ είχε απευθυνθεί και πάλι στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας μία οριστική απάντηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους, δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου Περιφερειακού Ιατρείου στην τοπική Κοινότητα Ιππείου.  
 
Η απάντηση που έλαβε; Απογοητευτική! 
 
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, «στις προτεραιότητες του Νοσοκομείου δεν είναι η ανέγερση Περιφερειακού Ιατρείου Ιππείου, καθώς οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από την υπάρχουσα υποδομή».
 
«Τα ζητήματα που έχουν προκύψει στον τομέα της Υγείας στη Λέσβο είναι υψίστης σημασίας και σίγουρα δεν χωρούν μέσα σε κλειστά γραφεία κοιτώντας τους αριθμούς» υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν όλες τις Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας του νησιού».

 

 
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης. 
 
 
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ
 
ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Θύελλα αντιδράσεων και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ευεργέτουλα της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, η περαιτέρω υποβάθμιση των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που πληρώνουν και αυτές τις ανάλγητες επιλογές της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης. 
Σύμφωνα με υπόμνημα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Προληπτικής Ιατρικής της ευρύτερης περιοχής Ευεργέτουλα, που λίαν προσφάτως παραδόθηκε στο Υπουργείο του οποίου προΐσταστε –χωρίς βεβαίως να δοθεί η πρέπουσα σημασία- το Περιφερειακό Ιατρείο Κάτω Τρίτους αλλά και τα Αγροτικά Ιατρεία Μυχούς και Λάμπου Μύλων, παραμένουν πάνω από ένα χρόνο χωρίς ιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό!
Τριτοκοσμικές όμως είναι και οι συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, δύο μονάδες του οποίου, το νευροχειρουργικό και το ογκολογικό, κινδυνεύουν να κλείσουν, παρασύροντας στην αναπηρία ή –ακόμα χειρότερα- στο θάνατο πληθώρα συμπολιτών μας. 
Και την ώρα που η γενική Ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Ιππείου, απασχολείται πολύ συχνά στο Κ.Υ. Πλωμαρίου, η νοσηλεύτρια μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αφήνοντας επί της ουσίας χωρίς νοσοκόμα τη συγκεκριμένη Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας!
Στον Καιάδα της μνημονιακής πολιτικής σας έχει πέσει και ο τομέας της πρόληψης αφού το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής του Περιφερειακού Ιατρείου Ιππείου που είχε ξεκινήσει προ επταετίας (ψηλάφηση μαστού, τεστ παπ, έλεγχος λιπηδαιμικού προφίλ, έλεγχος οστεοπόρωσης,  σπειρομέτρηση, νοσηλεία κατ’ οίκον) έχει αδρανήσει εδώ και 1,5 χρόνο.
Κύριε Υπουργέ,
Προ τεσσάρων περίπου μηνών, είχα απευθυνθεί και πάλι σε εσάς, ζητώντας μία οριστική απάντηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους, το Υπουργείο του οποίου προΐσταστε, δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου Περιφερειακού Ιατρείου στην τοπική Κοινότητα Ιππείου. 
Σας υπενθυμίζω ότι ο πρώην Δήμος Ευεργέτουλα, που σήμερα υπάγεται στον Δήμο Λέσβου, είχε παραχωρήσει στο Υπουργείο Υγείας στις 26/5/2009, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. αποφ. ΔΣ 76/15.5.2000), οικόπεδο 499 τετραγωνικών μέτρων κατάλληλο για την ανέγερση του νέου Περιφερειακού Ιατρείου.
Έκτοτε ακολούθησαν αιτήματα του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα για την προώθηση της υπόθεσης, καθώς και αποστολή στοιχείων του οικοπέδου από τον Δήμο Λέσβου στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση για την πρόοδο του θέματος.
Ομολογώ πως απογοητεύθηκα οικτρά όταν με την υπ’ αρίθμ. 111831/19-12-2012, απάντησή σας, υπογραμμίζατε ότι «στις προτεραιότητες του Νοσοκομείου, δεν είναι η ανέγερση Περιφερειακού Ιατρείου Ιππείου, καθώς οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται από την υπάρχουσα υποδομή».
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.Υπουργέ:
1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και ιατρικό εξοπλισμό στο Περιφερειακό Ιατρείο Κάτω Τρίτους αλλά και τα Αγροτικά Ιατρεία Μυχούς και Λάμπου Μύλων;
2.Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να διασώσετε τις δύο μονάδες (νευροχειρουργικό και ογκολογικό) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης;
3.Προτίθεστε να προκηρύξετε θέσεις ιατρού και νοσοκόμας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιππείου;
4.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής του Περιφερειακού Ιατρείου Ιππείου;
5.Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αρνείσθε κατηγορηματικά να προβείτε στην ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου Περιφερειακού Ιατρείου στην τοπική κοινότητα Ιππείου; Σας τονίζω ότι οι ανάγκες της περιοχής δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα υποδομή.
6. Κατανοείτε ότι εάν δεν λάβετε όλα τα προσήκοντα μέτρα, καταπατάτε το άρθρο 21 παρ.3 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία του γήρατος, της αναπηρίας και για την προστασία των απόρων»;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Μοιράσου το άρθρο!