Πολιτική

31/12/2012 - 21:55

Ζητούν πάγωμα για κατάργηση Δ.Ο.Υ.

Ζητούν πάγωμα για κατάργηση Δ.Ο.Υ.

 

Την Παρασκευή 28-12-2012 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη στα πλαίσια της κινητοποίησης των τοπικών φορέων του Β. Αιγαίου για την επανεξέταση των προτεινόμενων καταργήσεων των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου, οι Βουλευτές Λέσβου κ.κ. Γιάννης Ζερδελής -εκπροσωπώντας και την βουλευτή Σάμου κ. Αγνή Καλογερή, Νίκος Σηφουνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παντελής Πατερέλλης –εκπροσωπώντας και τους Δημάρχους Χίου και Σάμου-ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης που λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και της γενικότερης δυσκολίας στην επικοινωνία δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν δήλωσαν όμως ότι συντάσσονται με την ανάγκη διατήρησης των Δ.Ο.Υ στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κ. Χρήστος Κορδώνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής κ. Θανάσης Ελευθερίου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλης Τεντόμας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής και μέλος της επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου κ. Χρήστος Γώγος και η Γενική Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Ν. Λέσβου - Χίου.κ. Μαρία Νικολάρα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εισηγούμενος στη σύσκεψη που εξουσιοδοτήθηκε να προγραμματίσει κατά την τελευταία συνάντηση των φορέων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχολίασε για μία ακόμη φορά πως στην εφαρμογή των όποιων μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση δεν λαμβάνεται δυστυχώς υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, που έχει εντελώς διαφορετικά δεδομένα απ΄ ότι ο ηπειρωτικός χώρος και στην πράξη η κεντρική διακυβέρνηση το αγνοεί σε πλείστες περιπτώσεις. Παράλληλα πριν ζητήσει τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, υποστήριξε πως οι φορείς του Βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να πορευτούν από κοινού με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για να προασπίσουν τη «νησιωτικότητα» ενόψει όλων των προωθούμενων αλλαγών που επιχειρούνται, υπενθυμίζοντας την προώθηση της δράσης για τη δημιουργία «δικτύου νησιωτικών περιφερειών» με τη συμμετοχή όλων των φορέων των τεσσάρων νησιωτικών περιφερειών της χώρας.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι επιπτώσεις για τη νησιωτικότητα και τη ζωή των πολιτών στα νησιά από την κατάργηση αυτών των υπηρεσιών, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του μηχανογραφικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών για τις Δ.Ο.Υ και του ότι παρά την σχεδιαζόμενη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στα νησιά, όπου καταργούνται οι εφορίες, η αποτελεσματικότητά τους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, διότι πολλές από τις μέχρι τώρα πραγματοποιούμενες εργασίες στις Δ.Ο.Υ δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από τα κέντρα αυτά.

Κατόπιν τούτων και μετά από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, και των φορέων των περιοχών αυτών που με διάφορους τρόπους έχουν μέχρι σήμερα εκφραστεί, συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Επειδή με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών πλήττεται η Νησιωτικότητα και το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών μας να ζουν ισότιμα και να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, με τους κατοίκους των άλλων περιοχών της χώρας μας, να ζητηθεί από τον κ. Υπουργό Οικονομικών μέσω της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και με τον προσφορότερο και συντομότερο τρόπο, πάντως πριν τις 11/1/13, να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής της Α.ΥΠ.ΟΙΚ για την κατάργηση όσων Δ.Ο.Υ λειτουργούν σε νησιά, για την 1/1/2014. Διάστημα που θεωρείται εύλογο για την επανεξέταση του θέματος της διάρθρωσης και κατανομής των Δ.Ο.Υ από το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και την πρόοδο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και της δυνατότητας του ΥΠ.ΟΙΚ. να εξυπηρετεί τους φορολογούμενους πολίτες, χωρίς να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις Δ.Ο.Υ.

Μοιράσου το άρθρο!