Πολιτισμός

31/10/2011 - 11:38

22 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λέσβου ζητούν τη συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας (βλέπε Βρίσα) στη σύμβαση Γεωπάρκων

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε με τη παρούσα επιστολή μας οι Δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουμε ζητάμε να φέρεται προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, θέμα συμμετοχής, του Τμήματος Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Λέσβου.

Ειδικότερα:

         Στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 12/10/2011 συζητήθηκε το θέμα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης, για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Λέσβου, μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής  Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στην παραπάνω σύμβαση δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Γεωλογικό του τμήμα με το αιτιολογικό ότι το γεωλογικό τμήμα δεν είναι φορέας της Λέσβου και δεν υπάρχει ο χρόνος για τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και οι δυο αυτές αιτιάσεις δεν ευσταθούν για τους παρακάτω λόγους.

  1. Η κοινότητα Βρίσας στις 15/7/97 και στη συνέχεια ο Δήμος Πολιχνίτου στις 25/6/2000 υπογράφουν σύμβαση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη ίδρυση παραρτήματος των Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δήμο Πολιχνίτου. Με την παραπάνω σύμβαση το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλαμβάνει την υποχρέωση της εξερεύνησης, μελέτης και εν γένει αξιοποίησης των πετρωμάτων, απολιθωμάτων, ορυκτών, γαιομορφών, θερμών πηγών, φυτών, ζώων, ψαριών κ.λ.π. της περιοχής του Δήμου Πολιχνίτου ως και της νήσου Λέσβου γενικότερα. Στη συνέχεια στο υπ’ Αρ. Φύλλο 331 /27 Δεκεμβρίου 2002  φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως δημοσιεύεται διάταγμα για τη δημιουργία του παραρτήματος, με την ειδικότερη ονομασία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΡΙΣΑΣ-ΛΕΣΒΟΥ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ». Με έδρα το κοινοτικό διαμέρισμα Βρίσας στο Δήμο Πολιχνίτου του Νομού Λέσβου. Άρα δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να συγκαταλεχθεί στους τοπικούς φορείς.
  2. Ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες για τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Αθηνών ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί, γιατί η απαιτούμενη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου μπορεί να ληφθεί άμεσα. Αν και θα έπρεπε το Πανεπιστήμιο Αθηνών να έχει ενημερωθεί, με την έναρξη των συζητήσεων για την υποβολή της παραπάνω πρότασης.
  3. Γνωρίζουμε όλοι ότι δυο καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του γεωλογικού τμήματος, οι κ Βελιτζέλος Ευάγγελος και Δερμιτζάκης Μιχαήλ και πλήθος άλλων καθηγητών του Γεωλογικού τμήματος ανέδειξαν το απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τα απολιθώματα της Βρίσας, έστησαν το Μουσείο του Σιγρίου και τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας στη Βρίσα. Εργάστηκαν στην Λέσβο περισσότερο από 30 χρόνια και γνωρίζουν πολύ καλά τα γεωλογικά θέματα της Λέσβου.
  4. Το Γεωλογικό τμήμα είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστημονικός φορέας για την υποστήριξη της όλης προσπάθειας.
  5. Από τα δελτία τύπου που ο κ Δήμαρχος κατά καιρούς έχει εκδώσει αλλά και από τις ομιλίες του στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου στις 4/6/2011 και στο χορό των Βρισαγωτών στη Βρίσα στις 13/8/2011 εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Αθηνών θα συνεργαζόταν για την επίτευξη των στόχων του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Βρίσα Λέσβου. Γιατί τορπιλίσθηκε  η παραπάνω συνεργασία?

                                                          Ζητούμε

Α. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών να είναι ισότιμο συμβαλλόμενο μέλος στην υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση. Τούτο είναι ηθική και νομική υποχρέωση μας.

Β. Ο κ. Δήμαρχος να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλη τη σχετική  αλληλογραφία για τη συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες του για την προώθηση του σημαντικού τούτου έργου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 27/10/2011

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  1. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  2. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  3. ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
  4. ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
  5. ΚΥΡΑΤΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  6. ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
  7. ΚΑΣΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  8. ΧΟΧΛΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  9. ΛΕΜΟΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  10. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  11. ΚΟΤΖΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  12. ΠΑΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  13. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  14. ΣΑΒΒΑ ΠΕΡΣΕΦΩΝΗ
  15. ΚΥΤΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  16. ΣΟΥΠΙΑΔΟΥ-ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΑΘΗΝΑ
  17. ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  18. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
  19. ΠΑΤΕΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  20. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΕΛΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
  21. ΔΟΛΚΑ ΣΟΦΙΑ
  22. ΤΑΞΕΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΊΔΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!