Πολιτισμός

17/12/2013 - 22:45

200 χρόνια ιστορίας της Λέσβου στο ψηφιακό αποθετήριο της «Εργάνης»

yle="text-align: justify;">Η ιστορία της αστικής τάξης της Λέσβου του 19ου και 20ού αιώνα είναι προσβάσιμη μέσα από πάνω από 1.500 τεκμήρια που διατίθενται στο νέο Ψηφιακό Αποθετήριο του Ιστορικού Αρχείου Αιγαίου «Εργάνη» που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Στόχος της "Εργάνης" (http://www.ergani-repository.gr) είναι η ανάδειξη του πλούσιου τεκμηριωμένου υλικού του ομώνυμου Ιστορικού Αρχείου Αιγαίου που αποτυπώνει την επιχειρηματική και πολιτιστική άνθιση του βορειοανατολικού Αιγαίου κατά τους προηγούμενους αιώνες.

Το αρχειακό υλικό αναδεικνύει τις πολιτικές εξελίξεις, την πρότυπη ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την καθημερινότητα της αστικής τάξης της Λέσβου πριν από δύο αιώνες. Μέσα από εφημερίδες, επιστολές, οικονομικά έγγραφα, φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα, μηχανολογικά σχέδια, καρτ ποστάλ, λογοτεχνικά κείμενα, ταινίες της περιόδου 1924-1929, αποτυπώνεται η καθημερινή ζωή κατά την ιστορική αυτή περίοδο.

Η πρόσβαση στο τεκμηριωμένο περιεχόμενο του Αρχείου είναι ελεύθερη και γίνεται με διάφορα κριτήρια, όπως οικογενειακό όνομα, χρονολογία, τύπο περιεχομένου ή τοπωνύμιο. Οι επισκέπτες του Αποθετηρίου μπορούν να γνωρίσουν το αρχειακό υλικό και να εγγραφούν ως χρήστες για να λάβουν εξατομικευμένες υπηρεσίες έρευνας και να εκτυπώσουν υλικό που τους ενδιαφέρει.

Η μηχανή συλλογής ελιάς "Εργάνη"

Το όνομα του Αρχείου, "Εργάνη", προέρχεται από την ομώνυμη μηχανή συλλογής ελιάς, μια εφεύρεση του Μυτιληνιού επιχειρηματία, καλλιτέχνη και εφευρέτη, Μίτσα Κουρτζή. Η "Εργάνη" ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καινοτομία το 1924, αναγνωρισμένη διεθνώς σε συνέδρια και περιοδικά της εποχής.
Η συλλογή της οικογένειας Κουρτζή, η οποία περιλαμβάνεται στο αρχείο, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς περιέχει τεκμήρια που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι και το 1985, μαρτυρώντας τη σταδιακή διαδικασία αποκοπής της Λέσβου από τον φυσικό γεωγραφικό της περίγυρο, τα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Μαύρης Θάλασσας.

Το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου "Εργάνη"

Το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου "Εργάνη" είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2002 και βρίσκεται στη Μυτιλήνη, με στόχο την προστασία και αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΕΚΤ

Το ΕΚΤ (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και αναπτύσσει υπηρεσίες ψηφιακών αποθετηρίων για φορείς έγκριτου εκπαιδευτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου γνώσης για την αξιοποίηση και επανάχρηση του έγκριτου ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου.

Περισσότερες από 5.700.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (www.epset.gr), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

Η ανάπτυξη του Αποθετηρίου του Ιστορικού Αρχείου Αιγαίου "Εργάνη" ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες" (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

πηγη: Ελευθεροτύπία

Μοιράσου το άρθρο!