Πολιτισμός

28/02/2019 - 05:57

75 χρόνια για την Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στην  αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Μικράς Ασίας 2, Μυτιλήνη) η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση και η κοπή της βασιλόπιτας της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου (ΦΕΛ) με τη συμμετοχή των μελών και φίλων της, καθώς και των οικογενειών τους. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο εκπροσώπησε ο π. Ευστράτιος Κομνηνός, που ευλόγησε και τη βασιλόπιτα. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Καμπούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χρύσανθος Αργυρίου, o Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου κ. Μιχάλης Καπιωτάς, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Δημήτριος Χατζηχαραλάμπους, ως εκπρόσωπος του Διοικητού της 98 ΑΔΤΕ, και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού κα Αγγελική Σαραντινού. Χαιρετισμό απέστειλε ο Προϊστάμενος του Κεντρικού Ταχυδρομείου Μυτιλήνης κ. Ευάγγελος Σάκκης.


Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 75 χρόνια της ΦΕΛ. Τον Αύγουστο του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Λέσβου, δόθηκε η έγκριση για την ίδρυση της Εταιρείας, σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη που μια ομάδα μυτιληνιών φιλοτελιστών είχε συντάξει από τις 31 Οκτωβρίου 1942 (μεταξύ τους ο Δημήτρης Χατζηαποστόλης, ο Χαριλής Μπίνος, ο Παναγιώτης Χατζησάββας, ο Δ. Δημητριάδης, ο Δ. Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Γεωργαντής). Αναλυτικότερα για το ιστορικό ίδρυσης, τους διατελέσαντες προέδρους, τις τροποποιήσεις του καταστατικού και την ιστορία του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος», μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΦΕΛ κ. Γιώργος Γουγούλας.


Με απόφαση του ΔΣ της ΦΕΛ, για την σημαντική συμβολή τους στο έργο της Εταιρείας τα τελευταία χρόνια, βραβεύτηκαν με δίπλωμα και αναμνηστικό μετάλλιο ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Καμπούρης και ο επιχειρηματίας κ. Δημήτριος Δεμερτζής.


Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, η Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή, που εκδόθηκε το 1861. Εισαγωγικά, ο αντιπρόεδρος της ΦΕΛ και ιστορικός δρ. Στρατής Αναγνώστου αναφέρθηκε στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής εκείνης. Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Καρνιαουτάκης, μελετητής των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή και προσκεκλημένος της ΦΕΛ από το Ηράκλειο Κρήτης, ανέπτυξε στην εμπεριστατωμένη και συνοδευόμενη από κατάλληλο οπτικό υλικό ομιλία του, το ιστορικό της έκδοσης του πρώτου ελληνικού γραμματοσήμου. Αναφέρθηκε στο πρώτο γαλλικό γραμματόσημο και τη σχέση του με το αντίστοιχο ελληνικό, στις ποικιλίες και τα σφάλματα που σημειώθηκαν κατά τις επί 25ετία επανεκδόσεις των Μεγάλων Κεφαλών του Ερμή (που ακόμα αποτελούν αντικείμενο μελέτης από φιλοτελιστές σε παγκόσμιο επίπεδο), στις πλαστογραφήσεις που έγιναν, στις δυσκολίες αλλά και την γοητεία που προκαλεί η προσπάθεια αναγνώρισης και κατάταξης κάθε γραμματοσήμου αυτής της περιόδου (1861-1886). 
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΦΕΛ κ. Μιχάλης Βαΐτης παρουσίασε τον απολογισμό του συλλόγου για το 2018. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος», του μοναδικού στο είδος του που εκδίδεται εκτός Αθηνών, καθώς και στη βράβευσή του με επίχρυσο μετάλλιο σε πρόσφατη διεθνή έκθεση φιλοτελικής φιλολογίας στην Ιταλία. Επίσης αναφέρθηκε στην απρόβλεπτη απόφαση των ΕΛ.ΤΑ. να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή την έκδοση γραμματοσήμου για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκδοση του συγκεκριμένου γραμματοσήμου αποτελεί στόχο της ΦΕΛ για πάνω από 40 χρόνια. Τέλος, παρουσίασε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις εορτασμού της 75ετίας του συλλόγου, που τελούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Επιστέγασμα των εκδηλώσεων θα είναι η διοργάνωση φιλοτελικής έκθεσης τον προσεχή Νοέμβριο.


Το χρυσό φλουρί της βασιλόπιτας ήταν προσφορά του κοσμηματοπώλη κ. Γρηγόρη Βέτσικα. Σε όλα τα παρευρισκόμενα παιδιά μοιράστηκαν φιλοτελικά δώρα, προσφορά της ΦΕΛ και των φίλων της.

Μοιράσου το άρθρο!