To AegeanDocs επιστρέφει στη Μυτιλήνη - Από 26 έως 28 Ιανουαρίου - Αναλυτικά το πρόγραμμα
To AegeanDocs επιστρέφει στη Μυτιλήνη.
Μία νέα διοργάνωση, χειμωνιάτικη αυτή τη φορά, το AegeanDocs Winter, έρχεται από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο Δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης.
Από τη συλλογή των 82 ταινιών του Οκτωβρίου οι θεατές του Φεστιβάλ με ψηφοφορία στο facebook και η οργανωτική επιτροπή επέλεξαν 7 ταινίες. Οι 6 από αυτές είχαν προβληθεί στις μικρότερες αίθουσες του Φεστιβάλ.
Τώρα όλες μαζί θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο.
Το φεστιβάλ είναι μία συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.
Οι προβολές αρχίζουν στις 7 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/1/2017 | ΣΑΒΒΑΤΟ 27/1/2018 | ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1/2018 |
19.00 - 19.52 | 19.00 - 19.20 | 19.00-20.30 |
| 19.30 - 20.00 |
|
20.05 - 21.45 | 20.10- 21.40 | 20.35- 21.50 |
Οι περιλήψεις των ταινιών:
- Ιstanbul Echoes (100 min), Giulia Frati, Κανδάς/Γαλλία/Τουρκία
Οι πλανόδιοι πωλητές της Κωνσταντινούπολης προσαρμόζονται στις γρήγορες αστικές μεταβολές όταν οι γειτονιές τους καταστρέφονται και οι κάτοικοι εκδιώκονται μέσα σε 5 χρόνια.Καθώς τα παλιά κτίρια και οι παραδόσεις εξαφανίζονται, αναπτύσσεται μια έντονη συνειδητοποίηση στις νεότερες γενιές και μια νέα φωνή αναδύεται μέσα από μια κοινωνικά δραστήρια ομάδα hip hop.
- Coffee for all Nations (52 min), Wafa’ Espvall, Παλαιστίνη/Σουηδία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το 1948, ο Abed και η οικογένειά του αναγκάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο χωριό Al-Walaja κοντά στη Βηθλεέμ και να μετακομίσουν στο στρατόπεδο προσφύγων Dheisheh. Ο Abed αποφασίζει να επιστρέψει στη γη του και να ζήσει σε μια σπηλιά, μέσα στο υποστατικό του.
Σχεδιάζει να μετατρέψει το νέο του σπίτι σε ένα καφενείο και να αντιστρέψει τη δική του τραγωδία σε μια ενέργεια, που θα του δώσει ένα εισόδημα και θα του επιτρέψει να μοιραστεί το πραγματικά δικό του αγαθό, τη γή του, και μια εκπληκτική θέα με πελάτες επισκέπτες από όλα τα έθνη, και τις θρησκείες .
Ο αδελφός του Abed, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή, απελευθερώθηκε Παρά τα καλά νέα, ο Abed καταστράφηκε από την κατεδάφιση της σπηλιάς του, που είχε αντισταθεί στη φύση και τους ανθρώπους για 5.000 χρόνια.
Ο “Καφές για όλα τα Έθνη” είναι μια ιστορία ελπίδας και αντίστασης , στις αδικίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο
- Marry me in Delhi (16.50 min), Elma Neykova, Ινδία
Ασχολείσαι με την παράδοση των προκαθορισμένων από νεαρή ηλικία γάμων στην πόλη του Δελχί της Ινδίας. Η ιστορία ξεδιπλώνεται ακολουθώντας την τελετουργία αυτής της κοινής πρακτικής, μέσα από την εμπειρία του 27χρονης Varsha.
Οι διαφορετικοί πολιτισμοί εκτελούν με διαφορετικούς τρόπους τη ένωση δύο ανθρώπων κάτω υπό την τελετή του γάμου σε κάθε κοινωνία.
Αυτό το ντοκιμαντέρ συνέβη ως ευκαιρία για ένα ταξίδι, όπου το κοινό μπορεί να “βουτήξει” στην ατμόσφαιρα ενός από τα πιο μαγευτικά γαμήλια έθιμα του κόσμου, εξερευνώντας τη σημασία και τη διαδικασία αυτής της μεγάλης ημέρας.
Το “Marry Me in Delhi” συναντά τη Varsha και τους φίλους της που μοιράζονται τις προσωπικές τους απόψεις σε αυτή την κοινή πρακτική, ενώ συνοδεύονται από εικονογραφήσεις που αναπαριστούν τις ατελείωτες και γοητευτικές παραδόσεις των γάμων της Ινδίας
- Fragile World (28,17 min), Ants Tammik, Εσθονία
Η ταινία απεικονίζει δύο διαφορετικούς κόσμους – ανθρωπογενείς και φυσικούς – αντίθετους τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μορφή.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της εσθονικής φύσης είναι τα τοπία της. Οι τυρφώνες λειτουργούν ως ένα είδος φίλτρου απορροφώντας τα καυσαέρια και καθαρίζοντας τον αέρα για να αναπνέουν οι άνθρωποι. Οι βάλτοι είναι επίσης καλοί στην προστασία των υπόγειων υδάτων.
Η ταινία απεικονίζει δύο διαφορετικούς κόσμους, αντίθετους τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μορφή. Τα προϊόντα της εξέλιξης, τα ακανόνιστα φυσικά τοπία μαζί με τους κατοίκους τους βρίσκονται σε αντίθεση με την ανθρωπογενή κανονικότητα, απόλυτα ίσια πεδία εξόρυξης.
- The Beast is Still Alive (90 min), Mina Mileva and Vesela Kazakova, Βουλγαρία/Μεγάλη Βρετανία
«Ενώ οι αριστερές ιδέες τις οποίες διατύπωσε ο Karl Marx έχουν μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο, μια χώρα από το πρώην Σοσιαλιστικό Μπλόκ είναι, ακόμη, βαθειά διαιρεμένη από πρώην στελέχη του μηχανισμού του ΚΚ Βουλγαρίας και πληροφοριοδότες. 26 χρόνια μετά την πτώση του Ζιβκοφ, μια νεαρή Βουλγάρα ανοίγει το Φάκελλο του παππού της από τα αρχεία των Μυστικών Υπηρεσιών.
Θέλει να ξεδιπλώσει το παρελθόν και να βρει απαντήσεις στο γιατί η σοσιαλιστική ιδέα είχε οικτρά αποτύχει στην πραγματικότητα. Ο παππούς, ένας αγγλόφιλος διανοούμενος διέκειτο με συμπάθεια προς τις Σοσιαλιστικές ιδέες στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αργότερα,το 194 διαβλέποντας κινδύνους από την αριστερή προπαγάνδα, είχε καταφύγει στα βουνά για να ενταχθεί σε ένα ένοπλο αντικομμουνιστικό κίνημα της αντιπολίτευσης που ονομάστηκε «Goriani». Κατά την ανάγνωση του αρχείου με τίτλο «Τέρας» η εγγονή του συνειδητοποιεί ότι, όπως λέει η ίδια, το Κόκκινο Τέρας δεν έφυγε ποτέ από τη Βουλγαρία. Σε ένα φαντασιακό διάλογο με τον παππού της, οπτικοποιημένο με κινούμενα σχέδια, αποκαθιστά τη συλλογική μνήμη, που χάθηκε στο χάσμα των γενεών».
-The Extra Mile (76 min), Βικτώρια Βελλοπούλου, Eλλάδα
Ο Λευτέρης Παρασκευάς, ένας κομμωτής που ζει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και capital controls, θα πάρει μέρος στο πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Arch to Arc.
Θα τρέξει 140 χλμ από την Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου έως το Ντόβερ, θα κολυμπήσει 33,8 χλμ διασχίζοντας το στενό της Μάγχης και θα διανύσει την απόσταση των 296 χλμ με ποδήλατο, για να τερματίσει στην Αψίδα του Θριάμβου από το Λονδίνο στο Παρίσι. Ο σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να ενισχύσει οικονομικά ανθρώπους με κινητικές και νοητικές δυσκολίες. Το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που ξεπερνά τα όριά του για να βοηθήσει τους άλλους, επαναπροσδιορίζοντας την ιδέα του νικητή και ρίχνοντας φως στις σημαντικές πτυχές της ζωής.
-The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back (91 min), Eliza Zdru, Ρουμανία
Μια μυστηριώδης φωτογραφία των προ-παππούδων μου, που τραβήχτηκε στη δεκαετία του 1920 κάπου στα Βαλκάνια, μου θυμίζει δύο Βλάχους φωτογράφους , διάσημους στην περιοχή εκείνη την περίοδο – τον Μίλτο και Γιαννάκη Μανακιά.
Προσπαθώντας να επαληθεύσω την υπόθεση ότι οι προ-παππούδες μου πράγματι φωτογραφήθηκαν από τους δύο αδελφούς, ξεκινώ ένα ταξίδι μέσω Ρουμανίας – Βουλγαρίας -FYROM – Ελλάδας προσπαθώντας να ανασυνθέσω τη ζωή των δύο ανθρώπων που έγιναν οι πρώτοι κινηματογραφιστές της περιοχής, αφοσιωμένοι Ντοκιμαντεριστες των πιο δραματικών αλλαγών που ανασχημάτισαν το πρόσωπο των Βαλκανίων στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα.