Αναγνωστήριο Αγιάσου:Υπέροχες νότες και φωνές μας ταξίδεψαν στο "Αστικό Μεσοπολεμικό Τραγούδι"
Την περασμένη Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012, στις 8 το βράδυ, το κατάμεστο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου πλημμύρισε από υπέροχες νότες και φωνές που ταξίδεψαν τους θεατές στο «Αστικό Μεσοπολεμικό Τραγούδι», στο οποίο ήταν αφιερωμένη η μουσική συναυλία του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου. Στη δισκογραφία αυτής της περιόδου συναντά κανείς μουσικά σχήματα κατά τον τύπο Ince Saz (ορχήστρα λεπτών οργάνων) με ούτι, πολίτικη λύρα και κανονάκι, που εκτελούν το λεγόμενο ala tourca ρεπερτόριο, «σαντουρόβιολα» με έντονη την κοσμοπολίτικη αύρα της Σμύρνης, λαϊκές κιθάρες από τους μετανάστες της Αμερικής, ορχήστρες με επίκεντρο το μπουζούκι στον Πειραιά, αλλά και πολλές άλλες υβριδικού χαρακτήρα οργανολογικές εκδοχές, που μαρτυρούσαν την ηχοχρωματική ποικιλομορφία κατά την έκφραση και τον αντίστοιχο υφολογικό συγκρητισμό που χαρακτηρίζει το λαϊκό τραγούδι των αστικών κέντρων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Παρουσιάστηκε ενδεικτικό μέρος της δουλειάς που πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα στα Τμήματα Τροπικής Προθεωρίας, Λαϊκής Μουσικής και Φωνητικού Ρεπερτορίου, ενώ συμμετείχαν και μέλη του Τμήματος Κλασικής Οθωμανικής Μουσικής. Αποδόθηκαν συνθέσεις των Παναγιώτη Τούντα, Ιωάννη Δραγάτση, Κώστα Καρίπη, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά. μέσω πέντε διαφορετικών τύπων ορχήστρας.
Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό που καταχειροκρότησε τους μουσικούς και τη χορωδία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση ήρθε τόσο από τη Μυτιλήνη όσο και από άλλα χωριά του νησιού μας, πράγμα που αποδείχνει τη μεγάλη απήχηση και εκτίμηση με την οποία περιβάλλεται το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου, ο εμπνευστής του και καταξιωμένος μουσικοδιδάσκαλος Νίκος Ανδρίκος και όλοι οι εξαίρετοι σπουδαστές του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος για μια ακόμα φορά μίλησε με πολύ επαινετικά λόγια για τη δουλειά του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, που τιμά και προβάλλει εντός και εκτός εθνικών συνόρων τη Λέσβο ολόκληρη.