Skip to main content
|

(up date video) Παρουσίαση ημερίδας «Ο πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Κ. Μελάς και η εποχή του»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/3 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, η παρουσίαση της ημερίδας «Ο πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Κωνσταντίνος Μελάς και η εποχή του», που θα γίνει στη Μυτιλήνη στις 8 του ερχόμενου Δεκεμβρίου, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφερειακής Εφορείας Λέσβου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Για την ημερίδα που εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μίλησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, τονίζοντας τη σημασία της δεδομένου ότι αναδεικνύει πολύτιμα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την απελευθέρωση της Λέσβου, ο Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων Λέσβου κ. Στρατής Μπαλάσκας και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών κ. Στρατής Αναγνώστου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό για το λόγο, το έργο και την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μελά, αλλά και ιδιόχειρες επιστολές του, την εποχή που βρισκόταν στη Μυτιλήνη.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές της ημερίδας, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή με εισηγήσεις τους, θα πρέπει να αποστείλουν το θέμα τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην Επιστημονική Επιτροπή της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση tyia@aegean.gr.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ημερίδα αποτελεί μία από τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και σύντομα η Περιφέρεια θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

 

 

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μελάς

Ο Κωνσταντίνος Μελάς γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1874 στη Μασσαλία της Γαλλίας. Υποπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού συμμετείχε στον «ατυχή», λεγόμενο, Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Από τις αρχές ακόμα του 1911 αφιερώνεται στον Προσκοπισμό. Μεταφράζει τα πρώτα εγκόλπια και μαζί με τον Αθανάσιο Λευκαδίτη οδηγεί τα παιδιά της πρώτης Ελληνικής Προσκοπικής Ομάδας στις εξοχές της Αθήνας. Λίγους μήνες μετά κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Ο Υποπλοίαρχος Μελάς αδελφός του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά καθώς και της Άννας Μελά-Παπαδοπούλου, γνωστότερης και ως «Μάνα του Στρατιώτη» για την προσφορά της στους Βαλκανικούς Πολέμους, εγκαθίσταται στην ελεύθερη από τις 8 Νοεμβρίου 1912 Μυτιλήνη, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής. Ένα μήνα μετά δίνει στον Κλαπάδο της κεντρικής Λέσβου την τελική μάχη της απελευθέρωσης του νησιού. Και στις 20 Ιανουαρίου του 1913, σφραγίζει τη νέα εποχή που ανέτειλε για τη Λέσβο, με την ίδρυση στην αίθουσα τελετών του ιστορικού Γυμνασίου της Μυτιλήνης την πρώτη Προσκοπική Ομάδα της Λέσβου.

 «…Πενήντα παιδάκια, γράφει η εφημερίδα «Σάλπιγξ» της Μυτιλήνης στις 21 Φεβρουαρίου του 1913, είχαν τον νουν των και την ψυχήν των προσηλωμένα εις τα χείλη του Υποπλοιάρχου Μελά, που τους έλεγεν ωραία λόγια και τους ανέπτυσε με τρόπο καταλληλότατο τις πιο όμορφες ιδέες, τις πιο υψηλές (…). Με δασκάλους του είδους του Κ. Μελά η φυλή θα μπορέσει να μεγαλουργήσει μια μέρα…» .

Ο Κωνσταντίνος Μελάς ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων με το κόμμα των Φιλελευθέρων το 1915 και 1920.

Όπως όλα τα μέλη της οικογένειάς του, έτσι και αυτός υπερασπίστηκε το όραμα της «Μεγάλης Ιδέας» παραμένοντας μέχρι τέλους ακραιφνής «Βενιζελικός» συμμετέχοντας σε πρωτοπόρες πολιτικές διεργασίες όπως ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» και το Κίνημα Παπαναστασίου. Για τη δράση του αυτή υπέστη πολλές διώξεις της εξορίας συμπεριλαμβανομένης.

Πέθανε το 1953 έχοντας προλάβει να βάλει ένα ακόμα θεμέλιο της Ελληνικής Κοινωνίας. Αυτό της τουριστικής ανάπτυξης, ιδρύοντας τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία