Πολιτισμός

25/03/2013 - 13:40

Διημερίδα: Μνημεία Οθωμανικής περιόδου στη Μυτιλήνη

Διημερίδα: Μνημεία Οθωμανικής περιόδου στη Μυτιλήνη

Το Επιμελητήριο Λέσβου, στο πλαίσιο υλοποίησης  Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» του Δήμου Λέσβου, διοργανώνει στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ», στις 5 και 6 Απριλίου 2013 διημερίδα με θέμα:


«Μνημεία Οθωμανικής περιόδου στη Μυτιλήνη (Καταγραφή, προστασία ανάδειξη, νέες χρήσεις  και συμβολή τους στην τουριστική προβολή της πόλης, αναλογίες με τη γειτονική πόλη του Αϊβαλί)»


Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, σκοπός της ημερίδας είναι να προβληθεί η κληρονομιά της πόλης της Μυτιλήνης της Οθωμανικής Περιόδου και να λειτουργήσει ως στοιχείο προσέλκυσης τουριστών.


Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS - International Council on Monuments and Sites (Διεθνούς Οργανισμού για τα Μνημεία και τις Τοποθεσίες) και πραγματοποιείται με την σύμπραξη της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS Δρ Θανάσης Νακάσης αρχιτέκτων, ενώ θα εισηγηθεί ο Γεν. Γραμματέας και αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Δρ Νικόλαος Λιάνος, αρχιτέκτων.
Επίσης στη διημερίδα θα εισηγηθούν, ο αρχιτέκτων κ. Στρατής Φραντζέσκος, η προϊσταμένη της 14ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Χριστιάνα Λούπου, η προϊσταμένη της 8ης Εφορίας Νεότερων Μνημείων κα Μαρία Δανιά, ο πρόεδρος Συλλόγου αρχιτεκτόνων Λέσβου κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ο γιατρός - ιστοριοδίφης κ. Μάκης Αξιώτης και ο ιστορικός κ. Στρατής Αναγνώστου.
Ακόμη έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν στην διημερίδα, καθηγητές του Πανεπιστημίου Μπαλίκεσιρ και, αρχιτέκτονες, ιστορικοί τέχνης  και πολεοδόμοι μηχανικοί από τη γειτονική πόλη του Αϊβαλί της Τουρκίας.


Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ            5 / 4 / 2013

08.30 -09.00 Καταγραφή συνέδρων, παραλαβή φακέλων και ακουστικών μετάφρασης.

09.00-09:30   κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης: Άνοιγμα από τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λέσβου, Δρ. Αθανάσιος Νακάσης, αρχιτέκτων, Πρόεδρος ελληνικού ICOMOS:

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

09.30- 10.00 Δρ Νικόλαος Λιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, αρχιτέκτων, Γεν. Γραμματέας ελληνικού ICOMOS: «Αρχιτεκτονική κληρονομιά στην Ελλάδα κατά την Οθωμανική περίοδο και η διατήρηση - αποκατάστασή της»

10.00- 10.15 κ. Νέλλυ Χατζιδάκη, Πρόεδρος κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»: «Ανάπτυξη του αντικειμένου διημερίδας, υφιστάμενη κατάσταση - στόχοι - μέθοδοι προσέγγισης -  αξιοποίηση συμπερασμάτων»

10.15 -10.30             κ. Στρατής Φραντζέσκος, εκπρόσωπος του τοπικού ICOMOS, αρχιτέκτονας: «Εισαγωγή στο αντικείμενο της διημερίδας, προβληματισμοί, προσέγγιση στο θέμα, και δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης στην πολιτιστική  προβολή της πόλης»

Τιμητικό αφιέρωμα στον Αρχιτέκτονα Δημητρό Ψαρρό

10.30- 10.45 κ. Μαρία Δανιά, Προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων: «Ισχύον καθεστώς βάσει της ελληνικής νομοθεσίας για τη διαχείριση αυτών των μνημείων - κτισμάτων»

10.45- 11.00 Dr. Figen Erdogdu, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μπαλίκεσιρ, υπεύθυνη αναστηλώσεων στην Ανωτέρα Τεχνική Σχολή του Αϊβαλί και  Dr. Berdriye Asimgil, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπαλίκεσιρ:  «Το παράδειγμα του Αϊβαλιού, - Η νέα οικιστική ταυτότητα που δημιουργήθηκε από την καταστροφή του παραδοσιακού ιστού»

11.30 - 13.00            Συζήτηση σχετικά με τις προηγούμενες εισηγήσεις

13.00              Επιβίβαση συνέδρων σε λεωφορείο για σύντομη ξενάγηση στη πόλη με αναφορά στα μνημεία Οθωμανικής περιόδου της Μυτιλήνης (Κάστρο, Δικαστήριο, Χαλίμ Μπέη, Γενί Τζαμί, Λουτρό, Γυαλί Τζαμί, παλιό παρθεναγωγείο κλπ. μέχρι το Σάρλιτζα  στη Θερμή.

 

Απογευματινή συνάντηση

 

18.30-18.45  κ. Αθηνά - Χριστίνα Λούπου, Προϊσταμένη 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολόγος: «Οθωμανικά Μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής τους»

18.45-19.00  κ.κ. Ayla Lomou και Senay Karabulut,  Αρχιτεκτόνισσες  και κ. Yalın Tüzmen Πολεοδόμος: «Ο ρόλος του Δήμου Αϊβαλί στην ανακαίνιση - αναστήλωση παλαιών κτισμάτων και μνημείων»

19.00-19.15   Δρ. Μάκης Αξιώτης, Ιστοριοδίφης  Γιατρός: «Οθωμανικές κρήνες της Μυτιλήνης»

19.15-20.30   Συζήτηση

 

Σάββατο         6 / 4 / 2013

09.15 -09.45  κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Αρχιτεκτόνων: «Προσεγγίσεις στην έννοια της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αναλογίες Μυτιλήνης-Αϊβαλί»

09.45-10.15   κ. Nazmi Gunduz, Αρχιτέκτονας, επικεφαλής αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Αϊβαλί και κ. Müjdat Soylu Αρχιτέκτονας: «Προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς - οι εργασίες που έγιναν στο Αϊβαλί»

10.30 -11.00 Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λέσβου: «Συνεισφορά της ανάδειξης των Οθωμανικών Μνημείων στην τουριστική προβολή της πόλης»

11.00 - 11.30       Διάλειμμα για καφέ

11.30 - 13.00      Συζήτηση - Συμπεράσματα

Μοιράσου το άρθρο!