Δήλωση της Δημοτικής Συμβούλου Βάσως Χοχλάκα για το "Λεσβιακό Καλοκαίρι"
Το «Λεσβιακό Καλοκαίρι» είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για τον οποίο πολλά χρόνια τώρα πολλοί άξιοι συμπολίτες μας έχουν αφιερώσει χρόνο, μεράκι, διάθεση και αγάπη, προκειμένου να γίνει αυτό που ήταν μέχρι σήμερα δηλαδή ένας θεσμός - σημείο αναφοράς – για όλους τους κορυφαίους καλλιτέχνες της χώρας μας που ήθελαν να συμμετέχουν.
Το πιο σημαντικό όμως που είχε επιτύχει το «Λεσβιακό Καλοκαίρι» ήταν να παντρέψει την ντόπια πολιτιστική παράδοση με καλλιτεχνικά σχήματα από όλη την Ελλάδα για να μπορεί με αυτό τον τρόπο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών μας.
Φέτος, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και την ίδρυση του νέου Δήμου Λέσβου περιμέναμε όλοι το «Λεσβιακό Καλοκαίρι» να γίνει πραγματικά Λεσβιακό, αφού θα μπορούσε να έχει πλέον αναφορά σε ολόκληρο το νησί, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να εμπλουτιστεί με την δράση των πολλών και αξιόλογων πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων που δραστηριοποιούνται σε όλα τα χωριά της Λέσβου. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί και χωρίς να επιβαρυνθεί περισσότερο ο Δήμος θα μπορούσε το ΛΚ να επιτευχθεί με το ίδιο κόστος που θα υλοποιηθεί και το τωρινό πρόγραμμα εάν είχε γίνει έγκαιρος σχεδιασμός και σωστή κατανομή των εκδηλώσεων.
Αντί για αυτό επικράτησε η λογική ότι η οργάνωση του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» είναι ένα αναγκαίο κακό το οποίο έστω και πρόχειρα πρέπει να γίνει για να ξεμπερδεύουμε…
Με βάση λοιπόν αυτή την λογική της διοίκησης , διαπιστώνουμε ότι :
- Δεν έβαλαν σε όλους τους πρώην Δήμους εκδηλώσεις. Χωρίς να λάβουν υπόψη ότι πολλοί από αυτούς είναι τουριστικοί προορισμοί που σημαίνει ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί είναι μέσα στις παροχές που κάνουν οι πράκτορες και οι ξενοδόχοι στους Έλληνες και ξένους τουρίστες.
- Οι συναυλίες και οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά με αποτέλεσμα να αδικούνται όσοι δεν είναι αρεστοί στη διοίκηση του Οργανισμού. Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στη αξιοπιστία του Θεσμού αφού αξιόλογοι καλλιτέχνες που αποκλείσθηκαν ή αδικήθηκαν θα μας γυρίσουν την πλάτη.
- Δεν έβαλαν στο πρόγραμμα πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα χωριά της Λέσβου. Αναρωτιόμαστε πόσες χορευτικές παραστάσεις με αντικείμενο τους παραδοσιακούς χορούς θα πρέπει να δώσει ο ίδιος σύλλογος σε διαφορετικές ημερομηνίες για όλο το καλοκαίρι, όταν αυτός καλύπτει δια της επαναλήψεως το 1/5 των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να αξιοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν τα μέλη όλων των άξιων συλλόγων παραδοσιακής μουσικής, που διαθέτει σήμερα το νησί της Λέσβου, χάρη στην ερασιτεχνική δημιουργία και στις επιχορηγήσεις και την στήριξη προηγούμενων δημοτικών αρχών.
- Πριν καν αρχίσουν οι εκδηλώσεις, η πραγματοποίηση ή ακύρωση μιας εκδήλωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του Δημάρχου Λέσβου και του προέδρου του Οργανισμού με τον εκάστοτε πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου. Οι δημότες συχνά δεν ενημερώνονται καν για την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί και όσοι ενημερώνονται διαπιστώνουν ότι τελικά η εκδήλωση μπορεί και να μη πραγματοποιηθεί . Πρόσφατο παράδειγμα η ακύρωση την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα την Δευτέρα το μεσημέρι, της μουσικής παράστασης της Ορχήστρας του Δήμου Λέσβου, που ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Πέτρα, πραγματοποιήθηκε, δεν ξέρουμε για ποιους λόγους, στην Άντισσα.
- Θεσμούς που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή Μυτιλήνης, όπως η «Γιορτή της Αιολικής Γης» στα Τσαμάκια, με την συμμετοχή Συνεταιρισμών από όλο το νησί για την ανάδειξη των παραδοσιακών μας προϊόντων και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και οι «Αναγνώσεις», με αναφορές σε ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, που πραγματοποιούνταν σε μνημεία, αρχαία και νεότερα του τόπου μας, καταργήθηκαν βάναυσα . Περίεργο είναι επίσης το γεγονός γιατί απουσιάζει από το πρόγραμμα η Γιορτή του Ούζου του Συλλόγου της Επάνω Σκάλας που εδώ και πολλά χρόνια έχει την στήριξη του πρώην Δήμου Μυτιλήνης.
- Το πρόγραμμα είναι μονοδιάστατο και απουσιάζουν οι εικαστικές εκθέσεις, οι βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν πολλούς συμπολίτες μας.
Καταλήγοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν συζητήθηκε ποτέ επί της ουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, δεν ζητήθηκαν προτάσεις, και κληθήκαμε να το ψηφίσουμε χωρίς στην εισήγηση του προγράμματος να περιλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία.
Εν κατακλείδι το Λεσβιακό Καλοκαίρι 2011, όπως θα απήγγειλε στον αγαπημένο του ρόλο ως αντίπαλος του εαυτού του ο Δήμαρχος Λέσβου, θυμίζει το δίστιχο ή (δύστυχο) του Κώστα Κρυστάλλη:
«Δερν’ η θολούρα, η χειμωνιά το έρμο το παλάτι
κι ουδέ μιλάει το μάρμαρο, ουδέ κι ανοίγει μάτι».