Πολιτισμός

03/11/2011 - 14:26

Δράσεις κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν - 3&4 Νοέμβρη στη Μυτιλήνη

Η πρώτη Συνάντηση Εταίρων του έργου : «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν /CERAMEUS» στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG), Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013 θα πραγματοποιηθεί σήμερα  και αύριο 3 και 4 Νοεμβρίου 2011 στο παλιό Δημαρχείο στη Μυτιλήνη.

Ο Δήμος Λέσβου, ως καθολικός διάδοχος του (πρώην) Δήμου Μανταμάδου, υλοποιεί το παραπάνω έργο στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG), Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013. Η πρώτη ενέργεια συντονισμού των εταίρων είναι η συνάντηση του στην έδρα του επικεφαλής εταίρου, που είναι ο Δήμος Λέσβου.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων Λέσβου, Λάρνακας και Μινώα Πεδιάδας:

α/α Ονοματεπώνυμα Τίτλος/Θέση

1

Ανδρέας Μωυσέως (Andreas Moyseos) Δήμαρχος Λάρνκα

2

Ελευθέριος Εμπεδοκλής (Eleftherios Embedoklis) Γενικός Διευθυντής

3

Σπύρος Αγάθου (Spyros Agathou) Τμήμα Προγραμματισμού

4

Ζαχαρίας Καλογεράκης (Zaxarias Kalogerakis) Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας

5

Αντιγόνη Καμπάνη (Antigoni Kampani) Ειδική Σύμβουλος

6

Μαρία Περβολαράκη Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών

7

Δημήτριος Βουνάτσος Δήμαρχος Λέσβου

8

Γιάννης Τσακίρης Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού

9

Δημήτρης Μάντζαρης, Ελπίδα Αβαγιανού, Ζωή Ανατολίτη, Όλγα Πανσεληνά Γραφείο Προγραμματισμού

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου:

18.30 Συνάντηση εκπροσώπων - καφές

19.00 – 21.00 Πρώτη συνεδρίαση:

19.00- 19.30 Γνωριμία και σύντομη παρουσίαση των εκπροσώπων. Δύο λόγια για τις προσδοκίες από την συμμετοχή στο έργο Cerameus

19.30 – 21.00 Παρουσίαση του έργου και των δράσεων. Χρονοπρογραμματισμός. Θέματα αναθέσεων, τεκμηρίωσης δαπανών και επικοινωνίας.

21.30  Δείπνο

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου:

09.30 Συνάντηση εκπροσώπων

10.00 – 12.00 Δεύτερη συνεδρίαση (ανοικτή σε ΜΜΕ και φορείς)

10.00 – 11.00 Χαιρετισμοί Δημάρχων και εκπροσώπων –λίγα λόγια για το έργο-φωτογραφήση – δηλώσεις στα ΜΜΕ

11.15  Διάλλειμα για καφέ

11.30 – Ξενάγηση σε κεραμιστικούς χώρους

13.30 Γεύμα

16.00 Αναχώρηση αντιπροσωπειών

Σύντομη περιγραφή έργου :

Η κεραμική - αγγειοπλαστική αποτελεί ίσως την παλαιότερη παραδοσιακή μορφή τέχνης στον Αιγιακό χώρο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η κεραμική, δομικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορική περίοδο έως σήμερα, παράγει ανά τους αιώνες -στον ελλαδικό και τον κυπριακό χώρο - κορυφαία επιτεύγματα με χρηστικό, λατρευτικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα.  Η - λόγω της ανθεκτικότητας του υλικού- διατήρηση μεγάλου αριθμού εξ αυτών στο χρόνο, μας προσφέρει ένα από τα βασικότερα εργαλεία ανάγνωσης της ιστορίας. Η χειροποίητη κεραμική τέχνη αποτελεί μια κατά βάση παραδοσιακή μορφή τέχνης σε όλο τον Αιγιακό χώρο. Επιπλέον αποτελεί μια παραδοσιακή οικοτεχνική ασχολία που για αιώνες αποτέλεσε το κύριο αν όχι τον αποκλειστικό τρόπο βιοπορισμού οικογενειών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων. Κάποιες από τις ενέργειες του έργου είναι οι εξής:

v  Δημιουργία επίσημου προτύπου τυποποίησης και πιστοποίησης καλλιτεχνικών εργαστηρίων παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και κεραμικής και δημιουργία σήματος για το "Πιστοποιημένο Χειροποίητο Κεραμικό Αιγαίου".

v  Δημιουργία του «Ετήσιου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου»

v  Διοργάνωση Φεστιβάλ κεραμικής (με εκθέσεις, επιδείξεις, εργαστήρια για παιδιά και ΑΜΕΑ, διαλέξεις για τις νέες τάσεις και τεχνικές, προβολή του έργου των κεραμιστών, παράλληλες επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ)

v  Διοργάνωση σεμιναρίου στην Κρήτη με εισηγητές σημαντικούς κεραμίστες αλλά και οικονομολόγους που θα εισηγηθούν θέματα marketing και πωλήσεων για τα κεραμικά

v  Δημιουργία διαρκούς φορητής έκθεσης κεραμικής που θα ταξιδεύει σε όλη  την αιγιακή ζώνη για να προβάλει το "παραδοσιακό χειροποίητο κεραμικό του Αιγαίου"

v  Κατασκευή και πιλοτική λειτουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Παραδοσιακής Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής που αφενός θα περιγράφει και θα παρουσιάζει το αιγιακό κεραμικό αρχικά των εταίρων κεραμιστών αργότερα και άλλων κεραμιστών από τον χώρο του Αιγαίου και θα δίνει την δυνατότητα για online πωλήσεις κεραμικών των φιλοξενούμενων στο site εργαστηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

v  Διοργάνωση δύο εκθέσεων μια σε Κύπρο και μία σε Κρήτη με την διαρκή φορητή έκθεση κεραμικής με παράλληλη διοργάνωση επιμορφωτικών τριήμερων συναντήσεων με experts για μετάδοση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλλιτεχνικής εμπειρίας.

v  Δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού «Λευκώματος αγγειοπλαστικής και κεραμικής Αιγαίου - Κρήτης – Κύπρου».

v  Δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα «Η παραδοσιακή κεραμική και αγγειοπλαστική στο Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο» για την τουριστική προβολή των κεραμικών στον διασυνοριακό χώρο αλλά και στο εξωτερικό.

 

Μοιράσου το άρθρο!