Πολιτισμός

15/05/2012 - 17:12

Δραστηριότητες "Λεσβιακής Παροικίας"

yle="text-align:justify;">- Εκδρομή στην ορεινή Κορινθία, τη Στυμφαλία και το Μουσείο Περιβάλλοντος, τη λίμνη Δόξα και το ενδιαφέρον μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού, την Κυριακή 20 Μαΐου.

- Εκδήλωση για το ζωγράφο Μανώλη Καλλιγιάννη.

Το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 (ώρα 11.00 π.μ.-14.00 μ.μ.) η Λεσβιακή Παροικία διοργανώνει στο αμφιθέατρο «Τρίτση» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) εκδήλωση τιμής στο Μανώλη Καλλιγιάννη και το έργο του.

Το φιλμ-ντοκιμαντέρ «Με τον Καλλιγιάννη» είναι ένα κινηματογραφικό σόλο, μια ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόκληση και, το δίχως άλλο, μια ταινία διαφορετική πέρα από το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία.

 Θα μιλήσει ο κ. Pedro Olalla, δημιουργός του Ντοκιμαντέρ και  η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης κα Μαρία Μόσχου για τον άνθρωπο Καλλιγιάννη και το έργο του.

“Φυγάς, φοιτητής, μισθοφόρος, αεροπόρος, ναυπηγός και θαλασσοπόρος, ο Μανώλης Καλλιγιάννης εγκατέλειψε στα 17 του την πατρίδα του τη Λέσβο με το όνειρο να γίνει ζωγράφος και μόνο ζωγράφος. Τουρκία, Παλαιστίνη, Νότιος Αφρική, Αγγλία, Γαλλία, Κρήτη, Λέσβος και τα φωτεινά νερά του Αιγαίου είναι τα σκηνικά όπου διαδραματίζεται η ζωή του ως διαρκής αναζήτηση.

Το 2008, ο Καλλιγιάννης γνωρίζει στην Αθήνα τον Ισπανό ελληνιστή, συγγραφέα και φωτογράφο Pedro Olalla και αυτός αποφασίζει να του αφιερώσει ένα κινηματογραφικό πορτραίτο. Σε αυτή τη δημιουργική περιπέτεια –που έμελλε να εξελιχθεί σε τελευταία παρακαταθήκη του ζωγράφου– ο θεατής ταυτίζεται με τον κατεχόμενο από περιέργεια αφηγητή και οι δύο μαθαίνουν ταυτόχρονα για τη ζωή και τη ζωγραφική του Μανώλη Καλλιγιάννη μέσα από τις εκμυστηρεύσεις του ίδιου του καλλιτέχνη. Ωστόσο, αυτό που ξεκινά ως μία απόπειρα ντοκιμαντέρ εξελίσσεται λόγω των περιστάσεων σε μια υποβλητική ταινία για την ίδια τη ζωή και, μάλιστα, για την κατάπληξη και την αμηχανία μας απέναντι σε αυτήν.

Παρά την έντονη και στρατευμένη ελληνικότητά του, ο Μανώλης Καλλιγιάννης εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος ζωγράφος, καταξιωμένος μεν στις διεθνείς γκαλερί, σε μεγάλο βαθμό όμως άγνωστος ανάμεσα στους συμπατριώτες του.


Μοιράσου το άρθρο!