Πολιτισμός

16/07/2012 - 18:05

Εγκαίνια (επαναλειτουργία) Δημοτικής Πινακοθήκης Μολύβου

mg class="aligncenter size-full wp-image-53667" title="40026" src="/lesvosnews.net/sites/default/files/2012/07/40026.jpg" alt="" width="540" height="405" />Το Σάββατο 14 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια (επαναλειτουργία) της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας. Μια συλλογή έργων με μεγάλη ιστορία ξαναβρήκε τη στέγη της.

To παρόν έδωσαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης  Μπουτάρης

 

Δείτε βίντεο:

πηγη: http://www.mymolivos.com

----------------------------

Τριήμερο ταξίδι πολιτισμού για μη συμβατικούς τουρίστες στον Μόλυβο

Της Γιωτας Mυρτσιωτη / εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Εικόνες στα κλεφτά» μέσα από το φωτογραφικό σύμπαν του Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν αναζητούσε ο Μυτιληνιός εκδότης και τεχνοκριτικός Teriade, εκδίδοντας το ομώνυμο βιβλίο το 1953 με εξώφυλλο που σχεδίασε ο Ανρί Ματίς. Εικόνες βιωματικές στον τόπο, στον πολιτισμό και στην καλλιτεχνική δημιουργία αναζητά σήμερα μια ομάδα Θεσσαλονικέων, καλλιτέχνες, επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού και φιλότεχνοι που ταξιδεύουν στον Μόλυβο για λίγη... «ευτυχία στα κλεφτά».

Αφορμή της πρόσκλησης για μια τριήμερη απόδραση στον παραδοσιακό οικισμό της Λέσβου αποτελεί η επαναλειτουργία της δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας (ιδρύθηκε το 1981) που επαναφέρει, έπειτα από δύο δεκαετίες απαξίωσης, σε κοινή θέα τη μόνιμη συλλογή της σ’ ένα διώροφο πέτρινο αρχοντικό.

Το τριήμερο πρόγραμμα-εκδρομή «Μόλυβος. Ευτυχία στα κλεφτά» (13-16/7) αποτελεί «σημείο επανεκκίνησης ενός “κοινωνικού πειράματος” που επιχείρησαν στον Μόλυβο τη δεκαετία του ’50 πολίτες και αξιωματούχοι οραματιζόμενοι τον τόπο ως έναν πολιτισμικό προορισμό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό εργαστήριο. Για σημαντικό διάστημα το πέτυχαν, έστω, καθιστώντας επισήμως τον οικισμό διατηρητέο», εξηγεί η Θούλη Μισιρλόγου, ιστορικός τέχνης που έχει την επιμέλεια και τον συντονισμό του εγχειρήματος.

Σήμερα επισκέπτες και ντόπιοι φορτισμένοι και φορτωμένοι με δυσκολίες πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα εν μέσω ενός θερμού καλοκαιριού σ’ έναν από τους πιο ελκυστικούς οικισμούς, όπου ο εσωτερικός τουρισμός μοιάζει να μην υφίσταται και η ευτυχία ως λέξη προκαλεί πλέον έκπληξη, η νέα εκκίνηση έχει πολλαπλή σημασία.

Η επαναλειτουργία της δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας, η ανασυγκρότηση της συλλογής και η λειτουργία της ως φορέα πολιτισμού αποτελεί μόνο την αφορμή. Γύρω από αυτήν επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της καλλιτεχνικής διεργασίας, οι κοινωνικές λειτουργίες, οι θεσμοί ενός τόπου, ο τρόπος αναδιοργάνωσης της εμπειρίας μέσα στον κόσμο σε μια περιφέρεια της Ελλάδας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Το τριήμερο ταξίδι πολιτισμού δεν περιορίζεται σε μια τελετή εγκαινίων το βράδυ του Σαββάτου (14/7) αλλά σ’ ένα παράλληλο και ποικίλο πρόγραμμα «για μη συμβατικούς τουρίστες που εξακολουθούν να ψάχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο των τόπων». Βόλτα με τα καΐκια στο πέλαγος το βράδυ, ξενάγηση στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού και σε αξιοσημείωτα σημεία αρχιτεκτονικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καλλιτεχνικές δράσεις στην Πινακοθήκη, πεζοπορία στην Εφταλού-επίσκεψη στο σπίτι του ποιητή Αργύρη Εφταλιώτη, τη «χαριτωμένη εξοχή της πατρίδας του», πεζοπορία στην παραλία και χαμάμ, γιορτή με τους κατοίκους του Μόλυβου σ’ ένα σοκάκι όπου ανοίγονται φιλόξενα αυλές, όλα μαζί μια εμπειρία ανθρώπινη για τους επισκέπτες αλλά και τους ίδιους τους Μολυβιάτες που ήδη εμπλέκονται.

Σύμμαχοι είναι οι συνδιοργανωτές (Δήμος της Λέσβου με τον αρμόδιο Οργανισμό του, ΝΠΔΔ Οργανισμός Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού, ο φορέας Τουρισμού Μολύβου, η Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η νεοσύστατη Λέσχη Πολιτιστικού Τουρισμού Art Cruise) και «συνεπιβάτες» οι καλλιτέχνες Λένα Αθανασοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Καίτη Δημητρίου, Βασίλης Ζωγράφος, Μαρία Καραθάνου, Αντώνης Κιούκας, Αλέκος Πλωμαρίτης, Λέλα Ράμογλου και Χριστίνα Σγουρομύτη που θα ενισχύσουν επί τόπου τη μόνιμη συλλογή. Μια Πινακοθήκη που αριθμεί 200 περίπου έργα, μεταξύ αυτών Ακριθάκη, Γαΐτη, Μπότσογλου, ξένων καλλιτεχνών που αποτύπωσαν τον Μόλυβο, σχέδια με βρύσες και νέα ηχητικά έργα με αφηγήσεις ντόπιων.

Μοιράσου το άρθρο!