Skip to main content
|

«Εκδήλωση - Στον Πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες»

Δήμητρα Μουτζούρη - Κώστας Μουτζούρης - Υρώ Μανέ - Γιάννης Μανδάλας
Καλλιόπη Ζυμαράκη - Δήμητρα Μουτζούρη - Αντώνης Πιτσιλός
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Γιώργος Μπαμπινιώτης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε χθες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το πρόγραμμα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου με τίτλο «Στον Πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες» στο ξενοδοχείο Athens Marriott.

Με αίσθημα σεβασμού και θαυμασμού για τον Πολιτισμό του νησιού, την ιστορία, τις παραδόσεις του και  ατενίζοντας το μέλλον και τις προοπτικές του η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τα "Πολιτιστικά Δρώμενα Χίου και το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ» επιδιώκει όχι μόνο να «ταξιδέψει» τους θεατές του αλλά και να ενώσει αξίες, έργα, ιστορία και καινοτόμες ιδέες  μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, που παρουσιάζονται από διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών .

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και την σκυτάλη έδωσε στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, που στη σειρά του προσέφερε τιμητικές πλακέτες στους συντελεστές του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ: Γιάννη Μετζικώφ, διεθνούς φήμης καταξιωμένο σκηνογράφο, ενδυματολόγο και ζωγράφο, Αντώνη Λουδάρο σημαντικό σκηνοθέτη και ηθοποιό, Ειρήνη Νικολοπούλου, διακεκριμένη δημοσιογράφο, Λάσκαρη Βαλαμβάνη, καταξιωμένο σχεδιαστή μόδας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Φαίη Σκορδά. 

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη ενώ επιστολή έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας. 

Χαιρετισμό απεύθυναν οι: Γεωργιος Μπαμπινιώτης καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών , η κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, ο  διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.Μ. Θεοχαράκη θεωρητικός και κριτικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, ο Μιχάλης Μόσχος, η Υρώ Μανέ, η παραολυμπιονίκης Κέλλυ Λουφάκη, ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης και η πρέσβειρα γαστρονομίας Β. Αιγαίου Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Χρυσάνθη Λαιμού - Μαρία Χατζηνάσιου (1).jpg
Χρυσάνθη Λαιμού - Μαρία Χατζηνάσιου 

Τις ομιλίες συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Αυγερινοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική διάκριση στην Χιώτισσα επιχειρηματία Ευγενία Χανδρή για την πολύτιμη προσφορά της στο νησί.

 Χορηγός της εκδήλωσης η όποια πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Energizing Greece και Greece is the destination ήταν το Νew York College.

Τα Πολιτιστικά δρώμενα Χίου είναι μια προσπάθεια,  ένα όραμα, μία ευχή η Χίος, που  ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα με τον μοναδικό πίνακα του Ντελακρουά, να ακτινοβολήσει και πάλι στο παγκόσμιο στερέωμα με τη μοναδικότητα της, την νοσταλγική αύρα του χθες και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Για τον σκοπό αυτό, εξαιρετικά σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων παραβρέθηκαν ως πρεσβευτές πολύτιμης γνώσης και μοιράστηκαν ανεξάντλητης διανόησης ανεκτίμητα ιστορικά δεδομένα, δίνοντας  πνοή στο όραμα της Περιφερειακής  Αρχής  του  Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

δ

O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης ευχαρίστησε θερμά  το ξενοδοχείο Athens Marriott για την ευγενική του φιλοξενία και τις Χιώτικες εταιρείες  Αριούσιος, Κακέτσης, Κάμπος Χίου, Κτήμα Κεφάλα, Μπύρα Χίου για την ευγενική τους προσφορά.

Το παρόν έδωσαν προσωπικότητες από την Τέχνη, τον επιχειρηματικό, πολιτικό αλλά και δημοσιογραφικό χώρο. Ακολούθησε δεξίωση.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πολλαπλή σημασία του Φεστιβάλ και στην ιστορία της Χίου:

Κύριε Υπουργέ,  κυρίες και κύριοι

«Η κα Σκορδά ξεκίνησε την ομιλία της με το όνομα Χίος. Θα τη μιμηθώ.

Χίος η Ναυτοκράτειρα. Χίος η Ναυτοκρατούσα. Χίος κατά τον Όμηρο η θαλασσοηγέτης κατά το αιθερογηγέρτης του Ομήρου. Χίος η Αγιογεννήτωρ , όπως την αποκάλεσε ο Μητροπολίτης Μάρκος σε ομιλία του , μαζί με άλλα ονόματα που είχε σε ένα συνταρακτικό κατάλογο.

Χίος του Διαφωτισμού

Χίος του Δημοτικισμού αναφέρομαι στο Ψυχάρη.

Χίος της μεγάλης Γενοκτονίας λόγω της σφαγής της Χίου το 1822.

Χίος της Ευρωποηγέρσεως λόγω της έγερσης των Ευρωπαίων μετά τη σφαγή της Χίου.

Χίος του Βίκτωρος Ουγκώ. Το ποίημα το περίφημο για τον Χιωτόπουλο που λέει:  «βόλια , μπαρούτι θέλω …να.»

Χίος του Ντελακρουά όπως ανέφερε η κα Σκορδά.

Χίος η Μεσαιωνική

Χίος της Νέας Μονής

Χίος της Αγίας Μαρκέλας

Χίος του Αγίου Γάλακτος

όνα Κώστας Μουτζούρης - Σταμάτης & Μαρία Κριμιζή.jpg

Κώστας Μουτζούρης - Σταμάτης & Μαρία Κριμιζή

Χίος του Εμποριού με τα 10 αρχαιολογικά στρώματα  επάλληλα από τη Μινωϊκή εποχή. Και στην Ισπανία ακόμα υπάρχει Εμποριό. Αλλά και του Εμπορίου. Χίος των Εθνικών Ευεργετών. Χίος της ΝΑΣΑ. Χίος των Ολυμπιονικών. Χίος του Αβδελιώδη , του Θαλασσινού και της Μανέ. Χίος του Εφοπλισμού. Χίος του Ναυταθλητισμού. Χίος του Οίνου. Ο Οινοπίων είναι ο πρώτος που εισήγαγε την καλλιέργεια οίνου. Εξ άλλου και το όνομα του παρακείμενου νησιού Οινούσσες , στον Οίνο παραπέμπει. Χίος του καμπίου αρχιτεκτονισμού. Χίος του μοναδικού Κέντρου Ερεύνης της Μαστίχας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Αλλά και Χίος η Οφιούσα. Χίος η Πιτυούσα. Χίος η Αριούσα.  Χίος η Αιθάλη.  Χίος η Αρεθούσα.

Ετυμολογικά το όνομα Χίος κατά τον Όμηρο το προελληνικό όνομα ήταν Κίος ή Κέο. 

Κατά τους μύθους η Χιόνη ήταν νύμφη κόρη του Οινοπίωνα. Χίος ακόμα ήταν υιός του Ποσειδώνα που ήταν στη Χίο.

 Κατά τον Ισίδωρο, η Ασσύριοι, αποκαλούσαν Χία τη μαστίχα. Πιθανόν να έλκει από εκεί το όνομα. Ο Γεωγράφος Ντάπερ του 17  αιώνα λέει ότι στην Ασσυραϊκή Χία είναι ο όφις . Εξού και το Οφιούσα.   Όλα αυτά είναι ονόματα που αποδίδονται στη Χίο. Τη Χίο που  είναι το 5ο νησί σε έκταση της Ελληνικής Πολυνησίας, με 51.000 κατοίκους και 842 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελεί  βασική συνιστώσα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  περιλαμβάνει  τη Χίο, τις Οινούσσες, τα Ψαρά και τα Αντίψαρα και βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από την απέναντι Ιωνική γη.

Γενέτειρα:  του Ομήρου, ασχέτως αν  7  πόλεις ερίζουν για την καταγωγή. Εμείς θεωρούμε ότι είναι από τη Χίο , έχουμε και την Δασκαλόπετρα.  Του Οινοπίδη, του Μαθηματικού και Αστρονόμου. Του Αργέντη του Νεομάρτυρος  του 15ου αιώνα. Ακόμα και του Αργέντη του συναγωνιστή του Ρήγα και ομοϊδεάτη. Μία σειρά Πατριαρχών της Κωνσταντινουπόλεως, έλκουν τη καταγωγή από το περίφημο αυτό νησί. Του Αμάντου του Βυζαντινολόγου και Ακαδημαϊκού. Του Γιάγκου Πεσματζόγλου του Χρηματιστή και Τραπεζίτη και εσχάτως πολιτικού. Του Διοδώρου άλλου Πατριάρχου των Ιεροσολύμων. Γενέτειρα του Θεοδωράκη και του Αντρέα Παπανδρέου. Τι σημαίνει αυτό ? Εκεί πήρε τις πρώτες μυρωδιές του αέρα. Άρα κάτι πήρε από αυτό το νησί. Του Ανδρέα Συγγρού. Του Εμμανουήλ Ροΐδη. Του Αδαμάντιου Κοραή. Του Συγγρού. Του Θεοτοκά. Του Κριμιζή. Γι’ αυτό κι εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρήσαμε ότι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στη διάρκεια της θητείας  είναι να καθιερώσουμε ένα φεστιβάλ. Πέρυσι κάναμε ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ δεδομένου ότι τα τοπία τα Μεσαιωνικά της Χίου είναι ανυπέρβλητα. Πέρυσι κάναμε το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ και φέτος στις αρχές Σεπτέμβρη πρόκειται να κάνουμε το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ και είστε προσκεκλημένοι. Θα έχουμε διαπρεπέστατους Καλλιτέχνες και Λογίους. Και γι’ αυτό το Φεστιβάλ χρωστάω πολλά στη γυναίκα μου , την ευχαριστώ πολύ.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις