Πολιτισμός

15/11/2019 - 08:13

Έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη "Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή εγκαινιάζει την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος (Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα) την έκθεση της ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη με τίτλο: "Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό"

Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή συνεχίζοντας την προσπάθεια της ιδρύτριάς του ναΐφ ζωγράφου Έφης Π. Μιχελή (1906-1984) να προβάλει στο ευρύ κοινό την παραγνωρισμένη για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ναΐφ ζωγραφική, έχει εδώ και αρκετά πλέον χρόνια δημιουργήσει μια Μόνιμη Συλλογή έργων Ελλήνων ναΐφ ζωγράφων. Η συλλογή στεγάζεται στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Ίδρυμα δίνει τη δυνατότητα σε σύγχρονους Έλληνες ναΐφ ζωγράφους να παρουσιάσουν το έργο τους. Έτσι, μετά τις επιτυχημένες εκθέσεις Ελλήνων ναΐφ ζωγράφων στην Αθήνα (Ιανουάριος - Μάρτιος 2013), στην Ξάνθη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2014), και στη Λάρισα (Μάιος-Σεπτέμβριος 2018 – σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας) καθώς και την έκθεση με έργα δύο ναΐφ καλλιτεχνών, της Ρούλης Μπούα και του Μανούσου Χαλκιαδάκη, στην Αίθουσά του στην Αθήνα (Νοέμβριος 2015-Ιανουάριος 2016), παρουσιάζει την έκθεση της καταξιωμένης ναΐφ ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη «Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό».

Η Νίκη Ελευθεριάδη γεννήθηκε στην Πέτρα Λέσβου και είναι κόρη του ζωγράφου Τάκη Ελευθεριάδη ο οποίος το 1960 είχε προταθεί ως υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Γκούγκενχαιμ. Η Ελευθεριάδη έχοντας δουλέψει χρόνια πάνω σε καμβά, πειραματίζεται με καινούρια υλικά ζωγραφίζοντας τα μοτίβα και τις ονειρικές εικόνες της πάνω σε πήλινα αντικείμενα, πιάτα, γραγούδες (γραγούδα: μυτιληνιός κεσές γιαουρτιού) και παλιά κεραμίδια, διατηρώντας την ίδια στιγμή πάντα ζωντανό τον δεσμό της με τον τόπο καταγωγής της, τη Λέσβο.

Έργα της κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο «Max Fourny» του Παρισιού, την Πινακοθήκη του Δήμου Μυτιλήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το κτίριο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, την Alpha Bank, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, τη συλλογή Χατζηϊωάννου κ.α.

Η παρούσα έκθεση αναδεικνύει την εξέλιξη και την ποικιλία που έχει να επιδείξει η ναΐφ ζωγραφική, καταλαμβάνοντας τη θέση που δικαιωματικά της αρμόζει στη νεοελληνική ζωγραφική.

Πηγή: Ο.Λ.Σ.Α.

Μοιράσου το άρθρο!