Skip to main content
|

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης εντάσσεται στη BIENALE Κωνσταντινούπολης - Φιλοξενία έργων στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

Ο Δήμος Λέσβου τα τελευταία χρόνια και με δεδομένη την οικονομική αλλά και την προσφυγική κρίση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα - ως προς τη διαχείριση- καλλιέργησε τις σχέσεις σε επίπεδο πολιτισμού – κατά συνέπεια και τουρισμού- με τη γείτονα χώρα και κυρίως με μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ήταν ορατά και τη φετινή τουριστική σεζόν. Το Δημοτικό Συμβούλιο ως γνωστόν ενέκρινε το σύμφωνο φιλίας μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης  Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη» και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ELGIZ» της Κωνσταντινούπολής.

Οι συνεργασίες αυτές, καθώς και η δημιουργία «Φίλων Μυτιλήνης» στην Πόλη -από πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες-, αποδίδουν καρπούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ευρύτερη προβολή του νησιού στην Τούρκικη αγορά, αλλά και για τόνωση της τοπικής μας οικονομίας.

Στα πλαίσια των συνεργιών εντάσσεται και η ένταξη της Πινακοθήκης της Μυτιλήνης στη BIENALE  της Κωνσταντινούπολης, που φέτος έχει τίτλο  «A Good Neighbor» , -μιας από τις καλύτερες στον κόσμο- και  που θα αρχίσει στην Πόλη στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα σημαντικά έργα της BIENALE και συγκεκριμένα το «Home Sweet Home» του Bolkan Aslan, θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στο ισόγειο της Πινακοθήκης και στα πλαίσια πάντα της BIENALE, θα υπάρχουν δημιουργίες Λέσβιων εικαστικών καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα της μόνιμης συλλογής, με την φροντίδα της επιμελήτριας Αθηνάς Χατζή.

Στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν το νησί μας και θα παρευρίσκονται δημοσιογράφοι από ξένα ΜΜΕ (Τουρκίας, Αμερικής, Ευρώπης) καθώς και επισκέπτες από το χώρο της διανόησης και του πολιτισμού.

 

                                             Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

                                                     Δήμου Λέσβου

                                            Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

 

 

Περισσότερες πληροφορίες που αντλούνται από τους διοργανωτές και συνδιοργανωτές εδώ στη Μυτιλήνη, σας δίνονται παρακάτω.

 

15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

 

Η 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, με την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διδύμου Elmgreen & Dragset και η οποία θα είναι δωρεάν για το κοινό της έως τις 12 Νοεμβρίου 2017, συγκεντρώνει έργα τέχνης από 55 καλλιτέχνες από 32 χώρες, με διαφορετικές αντιλήψεις για το σπίτι, τα υπάρχοντα και τη γειτονιά.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης από το 1987 με σκοπό να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη στον τομέα των εικαστικών τεχνών μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικών πολιτισμών και κοινού.

Οι δεκατέσσερις μπιενάλε İKSV έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα, επέτρεψαν τη δημιουργία ενός διεθνούς πολιτιστικού δικτύου μεταξύ τοπικών και διεθνών καλλιτεχνικών κύκλων, καλλιτεχνών, επιμελητών και κριτικών τέχνης συνδυάζοντας νέες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη κάθε δύο χρόνια. 

 

HOME SWEET HOME (Σπίτι μου σπιτάκι μου)..του VOLKAN ASLAN

 

Το νέο έργο του Volkan Aslan με τίτλο "Σπίτι μου Σπιτάκι μου" (Home Sweet Home) προβάλλεται ταυτόχρονα με τη 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης σε ένα από τα πλησιέστερα γειτονικά νησιά της Τουρκίας, τη Λέσβο. 

Το βίντεο αυτό είναι μια διαλογιστική αναδρομή στην πραγματικότητα της εκτόπισης. Με τις δικές του διασπάσεις του χρόνου και της προοπτικής καθώς και της απεικόνισης του νερού και των ταξιδιών, το έργο μνημονεύει τα άτομα που αναγκάζονται να κάνουν μακρινά ταξίδια, όπως οι μετανάστες ή εκείνοι που έχουν υποστεί την απώλεια του σπιτιού τους.

Το Home Sweet Home είναι επίσης μια ποιητική παραβολή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε μια πλανόδια και εύθραυστη ανθρώπινη κατάσταση, παρόλο που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει αυτή την κατάσταση διαφορετικά.

To βίντεο γυρίστηκε στο Στενό του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, έχει ως αφετηρία την τραγική εικόνα της ανθρώπινης διαδρομής: μια υβριδική δομή σκαφών - σπιτιών που βρίσκεται συνήθως σε φτωχές περιοχές μέσα σε μεγάλες πόλεις και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προσωρινών κατοικιών πάνω στο νερό. Μια γυναίκα κάθεται μπροστά σε μια βάρκα, κοιτάζει προς το νερό και παρατηρεί το  τοπίο που προσπερνά. Σκηνές τοπικών εσωτερικών χώρων και συνηθισμένες καθημερινότητες συνδυάζονται με απόψεις τοπίων, ακτών και απόψεις της πόλης. Καθώς αναπτύσσεται το έργο, βλέπουμε με γλυκόπικρη ειρωνεία, ότι τα τρία μέρη της ταινίας - που αρχικά φαινόταν ξεχωριστά - είναι στην πραγματικότητα απεικονίσεις διαφορετικών απόψεων σε συνδεδεμένες πραγματικότητες.

Η ταινία μιλά για διάφορες μορφές κατάρρευσης: της ασφάλειας του σπιτιού…της αρχιτεκτονικής του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Αντανακλά με διαλογισμό έναν κόσμο ατελείωτο και αναποδογυρισμένο, όπου πολλά είναι σε κίνηση και σε αταξία, όπου ακόμη και οι τραγωδίες που αρχικά φαίνονταν πολύ μακριά για να μας επηρεάσουν είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε και οι γείτονες που ίσως να μην γνωρίζουμε είναι στην πραγματικότητα ακριβώς δίπλα μας.

 

 

Το Μουσείο Elgiz

Το Μουσείο Elgiz, το οποίο συμμετέχει στην διοργάνωση της 15ης Μπιενάλε στη Μυτιλήνη, ιδρύθηκε από τους συλλέκτες Sevda και Can Elgiz ως το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Τουρκία το 2001. Αν και δεν υπήρχαν δημόσια μουσεία και ιδρύματα σύγχρονης τέχνης τότε, αυτό το ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο φιλοξενήθηκε σε χώρο 2000 M² ανοικτό για το κοινό, ανέλαβε την αποστολή να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Τουρκικής και διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Το μουσείο συνεχίζει την αποστολή του για 17 χρόνια μέσω δυναμικών, πρωτοποριακών περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβάλλοντας ταυτόχρονα την συλλογή έργων τέχνης παγκόσμιας κλάσης της οικογένειας. Επιπλέον, η υπαίθρια βεράντα του παρέχει μια εκθεσιακή πλατφόρμα  για γλυπτά και έργα “γήινης τέχνης» τα τελευταία 5 χρόνια. 

Έχει υπογραφεί συμφωνία αδελφοποίησης μεταξύ του Μουσείου Elgiz και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λέσβου «ΧΑΛΙΜ ΜΠΕΗ». Μέσω αυτής της συμφωνίας, στοχεύουν σε καλλιτεχνικές συνεργασίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Το έργο βίντεο του Volkan Aslan για την 15η Μπιενάλε "Σπίτι μου Σπιτάκι μου" (Home Sweet Home) της Κωνσταντινούπολης προβάλλεται στο νησί μέσα σε αυτά τα πλαίσια. 

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Volkan Aslan (1982, Άγκυρα, Τουρκία) ζει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Mersin. Οι ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν τα εξής έργα:

Τέλεια Ημέρα (Pi Artworks Istanbul, 2015). Μια μέρα που δεν έζησε ακόμα (Pi Artworks London, 2014). Μην ξεχάσετε να θυμηθείτε (Arter, Κωνσταντινούπολη, 2013).

Τα έργα του εκτέθηκαν σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις όπως το Λιμάνι (İstanbul Modern, 2017), Κωνσταντινούπολη. Πάθος, Χαρά, Οργή (Μουσείο Maxxi, Ρώμη, 2015), Το Κινούμενο Μουσείο (Κωνσταντινούπολη, 2014), Μαμά, είμαι βάρβαρος; (13η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης 2013).

Ο Aslan είναι επίσης συνιδρυτής του 5533, ενός μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου χώρου τέχνης στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

 

 

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία