Η Μεγάλη Δίκη των Πλωμαριτών - 100 χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση
Χρόνος ανάγνωσης :
3'Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση για τη Μεγάλη Δίκη των Πλωμαριτών.
Σκοπός της συγκέντρωσής μας ήταν να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από το ξεχασμένο από πολλούς γεγονός της λαϊκής εξέγερσης των προγόνων συμπατριωτών μας, απέναντι στην άδικη μεταχείριση της κεντρικής διοίκησης και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Στην γιορτή της Απελευθέρωσης του Νησιού μας στην Λεσβιακή Παροικία, όπου τιμήθηκε το Πλωμάρι επειδή πρωτοστάτησε στα γεγονότα, θύμισα στο ακροατήριο το αστείο του άξιου και πρόωρα χαμένου Δήμαρχού μας Χρύσανθου Γαλέτσα, όταν ακροατής της ομιλίας του στην Τ.Ε.Δ.Κ., της οποίας εξελέγη τελικά Πρόεδρος, δεν τον πίστευε ότι ήταν Πλωμαρίτης, γιατί λέει δεν του φαινόταν αρκετά «ξλουμένους»!
Προσπάθησα και νομίζω κατάφερα στην ομιλία μου να τους πείσω πως η «ξλουμάδα» αυτή που μας καταλογίζουν και που "ζηλεύοντάς" μας την αποδίδουν στο ούζο, αλλά εμείς υπερηφανευόμαστε, είναι ο πατριωτικός ενθουσιασμός που μας χαρακτηρίζει, είναι ο παρεξηγημένος ηρωισμός - λέξη που άλλωστε από μόνη της εμπεριέχει την έννοια της τόλμης και της περιφρόνησης του κινδύνου – γνώρισμα των πρωτεργατών κάθε επαναστατικής κίνησης. Και αν στα γεγονότα της Απελευθέρωσης οι πρόγονοί μας έδειξαν το μέγεθος της αγάπης τους στην Ελευθερία, μιας και απελευθερώθηκαν επαναστατικά, πριν φθάσει το πλοίο Μακεδονία στο Πλωμάρι, στα γεγονότα που γιορτάζουμε σήμερα, απέδειξαν την αγάπη τους στα άλλα θεμελιώδη βάθρα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που είναι η Ισότητα και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Το γεγονός βέβαια ότι τελικά καταδικάστηκαν, μας κάνει να σκεφτούμε, χωρίς αυτό καθόλου να μειώνει την αξία της ηρωικής τους πράξης, πως αφού ο νόμος της πλεονεξίας και της απληστίας εξακολουθεί δυστυχώς μέχρι και σήμερα να καθορίζει τη διανομή των αγαθών από τη μικροκλίμακα μιας οικογένειας, μέχρι την αυτοδιοικητική περιφέρεια, μέχρι το συνασπισμό κρατών (ας δούμε την Ε.Ε.) και μέχρι το παγκόσμιο ακόμη επίπεδο ανεπτυγμένου βορρά – υπανάπτυκτου νότου, θα πρέπει να προγραμματίζουμε, να συμμετέχουμε και να διεκδικούμε, πριν φθάσει η κατάσταση στα άκρα, όπως δυστυχώς μέχρι και σήμερα επανειλημμένα αφήνουμε να συμβαίνει,.
Στα πλαίσια αυτά, σημερινή επιδίωξη του Συνδέσμου μας είναι η δραστήρια συμμετοχή στους θεσμούς λήψης των αποφάσεων. Πέρα από έγγραφα και παραστάσεις σε υπηρεσίες για την έγκαιρη προάσπιση των τοπικών και γενικότερων συμφερόντων μας, συμμετέχουμε μετά τις πρόσφατες εκλογές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΣΑ, με τη θέση του Εφόρου Προγραμματισμού και Μελετών, που εξειδικεύεται στην συστηματική Μελέτη των τοπικών προβλημάτων της Λέσβου, των προβλημάτων Λεσβιακών Συλλόγων της Ελλάδας και της Ομογένειας, καθώς και στον έγκαιρο Προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Σαν Πλωμάρι δε ζητάμε κάποια μεροληπτική ή προνομιακή μεταχείριση, ζητάμε μόνο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και ισότιμης συμμετοχής για μια ισόρροπη ανάπτυξη, της για χρόνια παραμελημένης περιοχής μας.
Ήδη πριν λίγες μέρες, επισκεφτήκαμε τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ε.Δ.Ε. κ. Πατούλη, που μας υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του στα προβλήματα του πρόσφατου σεισμού και του Λεσβιακού Τουρισμού και είχαμε την ευκαιρία επίσης να του ζητήσουμε τη συνδρομή του, ώστε μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, το Πλωμάρι να είναι ένας από τους Δήμους, για οικονομικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς λόγους. Είμαστε επίσης έτοιμοι και περιμένουμε την συστράτευση με την αυτοδιοίκηση και τις συλλογικότητες της πόλης μας, σε κάθε δράση που στοχεύει στην τοπική μας πρόοδο.
Παράλληλα προγραμματίζουμε για το Σεπτέμβριο ένα Παλλεσβιακό Συνέδριο, που θα ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω τοπικά και συλλογικά προβλήματα και θα στοχεύσει στην δημιουργία παλλεσβιακών τμημάτων πολιτισμού, στα οποία με την ευκαιρία καλούμε τη νεολαία και τα μέλη μας να συμμετάσχουν μέσα από τη σχετική δημοσκόπηση, που έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές σελίδες των Ομάδων των Συλλόγων.
Είχα τη μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσω τους ομιλητές της σημερινής μας εκδήλωσης, δυο εξέχουσες προσωπικότητες, που κοσμούν την πόλη και το Σύνδεσμό μας: Τον διδάκτορα φιλοσοφίας και συγγραφέα κ. Αριστείδη Στεργέλλη, που με την ιδιότητά του αυτή μας ανέλυσε τα ιστορικά πλαίσια και γεγονότα της εποχής και τον διακεκριμένο δικαστικό και τέως πρόεδρο του Συνδέσμου μας κ. Τάκη Ψαρρά, που με την ιδιότητά του μας ανέλυσε τα γεγονότα μέσα από τα πρακτικά της Μεγάλης Δίκης των Πλωμαριτών, που με έρευνά του ανέσυρε από το Στρατοδικείο, αφού ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια εμπόλεμη περίοδο. Επιφυλασσόμαστε να δημοσιεύσουμε τις ομιλίες τους. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Δ. Χαλαυτής