Πολιτισμός

18/05/2019 - 05:57

Η Μυρσίνη Ζορμπά στη Μυτιλήνη

Τριήμερο με εκδηλώσεις και επίσκεψεις

Ένα τριήμερο με εκδηλώσεις και συναντήσεις για θέματα πολιτισμού στη Λέσβο  έχει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Μυρσίνη Ζορμπά στη Μυτιλήνη. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, η υπουργός θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, το Μουσείο Θεόφιλου, το Μουσείο Βρανά και το μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.


«Ο ρόλος των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών, ο ρόλος της πολιτικής του πολιτισμού γενικότερα εκτείνεται από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης, τη σύγχρονη δημιουργία και τέχνη ως την ελεύθερη και διαφορετική έκφραση και διαμόρφωση των αντιλήψεων των πολιτών για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της καθημερινής ζωής» σημειώνει η υπουργός. 


Στην εκδήλωση Δεν είναι όλα εφήμερα-Βόρειο Αιγαίο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης με πρωτοβουλία της υπουργού, έντεκα φορείς του υπουργείου Πολιτισμού θα παρουσιάσουν σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό τα σημαντικότερα αποτυπώματα που άφησε η πολιτιστική διαδρομή του 2018 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 


Στο τριήμερο 17-19 Μαΐου στη Λέσβο, η Μυρσίνη Ζορμπά  έχει επίσης συναντήσεις και συζητήσεις με συλλόγους, σωματεία και φορείς για πολιτιστικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή. Θα επισκεφθεί επίσης το Βαλιδέ Τζαμί, το κάστρο της Μυτιλήνης, και τον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στη Μυτιλήνη, ένα ζήτημα στο οποίο η υπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000-2015). 

 

Κοντά στους πρόσφυγες :

​Με επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου και στο δημοτικό καταυλισμό προσφύγων, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά την τριήμερη παραμονή της στο νησί. 


Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κ. Ζορμπά έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και 15ετή εμπειρία καθώς υπήρξε πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000-2015). 
Η υπουργός συνομίλησε με τις οικογένειες που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής και επισκέφτηκε τους χώρους όπου οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο εκπαιδεύονται με μαθήματα μουσικής και εικαστικών σε ειδικά εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων.

 

Στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Λέσβου επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας της στο νησί για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Το καλύτερα σωζόμενο κομμάτι του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου βρίσκεται στη Μόρια , αποτελείται από 17 τοξωτά ανοίγματα, ενώ ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της υδατογέφυρας, μήκους 170 μέτρων, την κατατάσσει ανάμεσα στις ομορφότερες υδατογέφυρες του αρχαίου κόσμου.

Η κ. Ζορμπά ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου να συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, που είχαν διακοπεί στο παρελθόν, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης και είχε συζητήσεις με τοπικούς φορείς.

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης, περιηγήθηκε στην παλιά πόλη, ενώ βρέθηκε και στο μουσουλμανικό τέμενος Βαλιδέ Τζαμί , όπου ενημερώθηκε για την προσπάθεια τοπικών φορέων με την υποστήριξη και της Κυβέρνησης για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τόσο της παλιάς πόλης όσο και των εμβληματικών μνημείων της.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 18 Μαΐου η Υπουργός Πολιτισμού θα βρεθεί για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, το Μουσείο Βρανά και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Η κεντρική εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης το Σάββατο 18 Μαΐου στις 19.00 με τη συμμετοχή πλήθους φορέων του ΒΑ Αιγαίου που θα παρουσιάσουν τις σημαντικότερες δράσεις πολιτισμού για το 2018.

Μοιράσου το άρθρο!