Skip to main content
|

Κοπή βασιλόπιτας και απολογισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Μια αλλιώτικη, χαρούμενη και δημιουργική εκδήλωση ήταν αυτή της κοπής βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», στην αίθουσα του Πολυκέντρου, γεμάτη από παιδιά και μεγάλους, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, το απόγευμα.

Κυριάρχησε η χαρά των παιδιών που έζησαν, μετά το κόψιμο της πίτας, ένα κεφάτο μουσικό πρόγραμμα με χορούς, παιχνίδια και άλλα με την ΑθαΝασία Δαφιώτη και τη χαρά του δώρου - βιβλίου! Επί πλέον, γιατί ο Σύλλογος τίμησε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της περιφέρειας Πλωμαρίου, 1ο, 3ο, Πλαγιάς και Μεγαλοχωρίου, μαθητές και δασκάλους για τις επιτυχημένες σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες τους παρά τις, απρόσμενα, συνθήκες  δύσκολες συνθήκες διεξαγωγής του έργου τους.

            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι αιδεσιμότατοι π. Στάθης Μεταξής, και π. Β. Χαρέλλης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Β. Αιγαίου κ. Πόμη Πρωτογεράκη – Γόμου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Πετρέλλης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μανώλης Αρμενάκας ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο τ. Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κώστας Μουτζούρης. Επίσης, Δ/ντές και Δάσκαλοι Σχολείων, οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Φορέων, όπως, των Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου κ. Δ. Βελούτσος, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γαβριήλ Χαλδέζος, των Ξενοδόχων κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» κ. Θεολόγος Πατερέλλης, φίλοι και μέλη του Συλλόγου,  κ.α.

Ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού, ανέπτυξε τα προβλήματα και τις επιτυχίες του έργου του και τόνισε τη σημαντική προσφορά του Συλλόγου στο Πλωμάρι.

            Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα ΄΄καλωσόρισε΄΄ εκ μέρους όλων των μελών του Δ. Σ. τους παρευρισκομένους με πολλές ευχές Υγείας, Αισιοδοξίας, Αλληλεγγύης και Ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο και να επουλώσουμε γρήγορα τις πληγές που άφησε ο καταστροφικός σεισμός που άφησε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου του χρόνου που πέρασε. Ευχές και στο Σύλλογο,  να συνεχίσει την πολύπλευρη δραστηριότητα με όραμα την ανάδειξη και προστασία του φυσικού, δομημένου και ιστορικού περιβάλλοντος, όχι μόνο της περιοχής Πλωμαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου και σκοπό τη συμβολή του στην πολιτιστική και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη του.

Ευχαρίστησε δε όλους όσοι βοήθησαν για την εκδήλωση αυτή και ιδιαίτερα τον κ. Στέφανο Τσολακίδη Πρόεδρος της Εταιρείας "ΚΛΕΟΣ" που προσέφερε τα βιβλία για τα μεγαλύτερα παιδιά και την κ. Βασιλεία Κατσάνη της Εταιρείας ΑΝΑΠΛΟΥΣ για τη διαμεσολάβηση της, τον κ. Παναγιώτη Ευαγγελινέλλη για τη δωρεάν μεταφορά τους, τον κ. Γαβριήλ Χαλδέζο Πρόεδρο του Φορέα Ανάπτυξης και Τουρισμού του Πλωμαρίου για την προσφορά του παιδικού προγράμματος.

Ο πολύπλευρος και πλούσιος απολογισμός του Συλλόγου του 2017, παρουσιάστηκε χρονικά:

  • Στο πλαίσιο της κοπής της Βασιλόπιτας 2017 , προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Teriade για τη ζωή και το έργο του Στρατή Ελευθεριάδη "Teriade", του άνθρωπου που ανέδειξε το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, ίδρυσε  και προσέφερε στην πατρίδα του  στη Λέσβο, δύο μουσεία εκείνων του “Θεοφίλου” και το μοναδικό στο κόσμο “Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ” .
  • Βιωματική συμμετοχή σε Πασχαλινά έθιμα του Πλωμαρίου Το Μοιρολόι της Παναγιάς, που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά του Ορθόδοξου Ελληνισμού, ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά τραγούδια μας με κοινά χαρακτηριστικά με ορισμένα βυζαντινά κείμενα όσο και με κείμενα της νεότερης λαϊκής παράδοσης.
  • Προ και Μετά του καταστροφικού σεισμού, της 12ης Ιουνίου, δράσεις μας. Έχοντας, προσεισμικά, πραγματοποιήσει 2 ενημερωτικές Ημερίδες (2000 και 2008) για τη γνώση και την προστασία των ανθρώπων και των κτηρίων από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες, μετασεισμικά δραστηριοποιηθήκαμε, προσφέροντας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, στήριξη στις ανάγκες του τόπου μας, όπως π.χ. φιλοξενία της εθελοντικής ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ από τους πλέον ειδικούς αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς καθηγητές και σπουδαστές. Πριν από τα πρώτα επιστημονικά πορίσματα τους, κατέθεσαν τη διαπίστωση και το θαυμασμό τους για την υψηλή ποιότητα τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και της δομικής κατασκευής των κτηρίων του ιστορικού κέντρου του Πλωμαρίου. Γι αυτό και το μέγεθος των καταστροφών των κτηρίων κτισμένα στα προσχωσιγενή εδάφη του άξονα του ποταμού Σεδούντα, ήταν πολύ μικρότερο του αναμενόμενου.
  • Καλοκαιρινές δραστηριότητες, οι οποίες είχαν προετοιμαστεί προσεισμικά, όχι μόνο δεν συρρικνώθηκαν αλλά εμπλουτίστηκαν μετασεισμικά, κόντρα στους καιρούς και στις δυνάμεις της φύσης, θέλοντας να βοηθήσουμε τους κατοίκους του να ξεπεράσουν το σοκ του σεισμού και είναι:.
  • Θαλασσινές δραστηριότητες με μαθήματα κολύμβησης, θαλασσινά παιχνίδια, κ.ά, ,
  • Θεματικοί Περίπατοι για τους επισκέπτες και τους κατοίκους του Πλωμαρίου με στόχο την προβολή της ταυτότητας και της ιδιαιτερότητάς του, στην: α) ιστορία του Πλωμαρίου,β) παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κατοικιών των παλιών βιομηχανικών κτηρίων της πόλης, δ) ναυτική – ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου.
  • "Πρίμα – Πλώρα" με την κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή¨ (1η φάση): Εκπαιδευτικό- δημιουργικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπου εμπνεόμενοι από την ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου δημιούργησαν ομοιώματα σκαριών από χαρτοπολτό, που κατασκευάζονταν από τους Πλωμαρίτες καραβομαραγκούς.
  • Παρουσίαση του βιβλίου του Ειρήνης Βεκρή: "Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν΄ανθίσουν"

Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του « Κέντρου Σπουδής και Ανάπτυξης του Μικρασιάτικου Πολιτισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας.

 παράλληλα εγκαινιάστηκε η όμορφη και γραφική γωνιά του Πλωμαρίου, η Ιστορική Πλατεία του Πλάτανου και για άλλες εκδηλώσεις , εκτός από τις μουσικές.

  • Προσκυνηματική επίσκεψη στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής, για 11η συνεχή χρονιά με μεσημεριανό γλέντι σε παραλιακή ταβέρνα της Μελίντας με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική
  • Θαλασσινή διαδρομή στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο  " μες του Αιγαίου τα νερά"….. με καραβόσκαρο, τραγούδια και μουσική του Αιγαίου και ποιήματα Οδυσσέα Ελύτη
  • Γεωτουριστική διαδρομή από το Πλωμάρι στο Σίγρι και τη Νησιώπη: Μία υπέροχη διαδρομή και ένας ανεπανάληπτος προορισμός
  • Έκθεση: "Μικροί και μεγάλοι καραβομαραγκοί συναντιούνται",-τιμή στη Ναυπηγική - Ναυτική παράδοση του Πλωμαρίου, αποτελεί τη 2η φάση της εκδήλωσης "Πρίμα – Πλώρα" με την κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή¨,  εκτέθηκαν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες από χαρτοπολτό των "μικρών καραβομαραγκών" στην ιστορική πλατεία του Πλατάνου και παραδόθηκαν από τον καραβομαραγκό Δούκα Γιαμμουγιάννη. Παράλληλα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ- παραγωγή του Συλλόγου μας-, "Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι".
  • Συγκινητικό μνημόσυνο τιμής για τους 35 Πλωμαρίτες, θύματα των στρατευμάτων 1941-1945,  ως οφειλόμενο χρέος, για τους συντοπίτες μας Πλωμαρίτες που πλήρωσαν με το βαρύ τίμημα της ζωής τους το όραμα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο με φωτογραφικό υλικό και ντοκιμαντέρ από τα δύο βιβλία του Γιώργου Γαλέτσα, επίσης, στην πλατεία Πλάτανος (Εθνικής Αντίστασης).
  • "Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου, ως μοχλός ανάπτυξης του. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη"

Διοργάνωση Ημερίδας με εξαιρετική επιτυχία, σε συνεργασία με όλους τους Τεχνικούς φορείς, το ΥΠΠΟ και τη στήριξη του Δήμου Λέσβου, υπό την Αιγίδα της Γ.Γ. Αιγαίου& Νησιωτικής Πολιτικής.

 Άρωμα Πλωμαρίου και του αρχιτεκτονικού του πλούτου! Πολύτιμα συμπεράσματα και  προτάσεις για τη διάσωση και την ανάδειξη του.

Στόχος μας, να γίνει ευκαιρία ο σοβαρός σεισμός της 12ης Ιουνίου που έπληξε το Πλωμάρι για νέα οικονομική και κοινωνική άνθηση του

  • Το μοναδικό και μαγευτικό τοπίο ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΥΦΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ με δημοσίευση απόφασης στο Φ. Ε. Κ. (308/29.12.2017).
  • Διάφορα Υπομνήματα και Παρεμβάσεις, όπως, μη κατάργηση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Πλωμαρίου, μη κατάργησης τμημάτων του ΕΠΑΛ, Ο ταρσανάς του Δούκα Γιαμμουγιάννη, κομμάτι της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πλωμαρίου και μοναδικό της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης χάνεται, Επίσπευση δημιουργίας Πύλης Εισόδου SCHENGEN στο Πλωμάρι, και άλλα.

Προγραμματισμός δράσεων του Συλλόγου του 2018 : Συνέχιση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία "Κέντρου" Ναυτικής και Ναυπηγικής παράδοσης, Διοργάνωση νηοπομπής με ξύλινα παραδοσιακά σκάφη και ότι άλλο θα συμβάλει, στη στήριξη της προστασίας των ξύλινων σκαφών και της ξυλοναυπηγικής, Διοργάνωση σεμιναρίου εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον τουρισμό σε συνεργασία και με άλλους φορείς, Διοργάνωση εκδρομής στο Αιβαλί, Υποβολή προτάσεων σε προγράμματα που θα προκηρυχθούν, Διαδρομές στην παράδοση του ούζου και της ελιάς, Θεματικοί περίπατοι,  Διοργάνωση εκθέσεων, ομιλιών και παρουσιάσεις βιβλίων, Προσκυνηματική επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή,  Γεωπολιτισμική ταυτότητα του Πλωμαρίου ή/και άλλα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία