Skip to main content
|

Μυτιλήνη: Οίκοι ανοχής μετατρέπονται σε εστίες πολιτισμού

Μυτιλήνη: Οίκοι ανοχής μετατρέπονται σε εστίες πολιτισμού Lesvosnews
Μυτιλήνη: Οίκοι ανοχής μετατρέπονται σε εστίες πολιτισμού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Εστία πολιτισμού εκεί που τον εικοστό αιώνα «πολλά παιδιά πήγαν να βρουν το αντριλίκι τους και ακουμπήσανε δειλά το χαρτζιλίκι τους» (Σ. Γράψας)
 
 
Έπρεπε, το σημείο του «Κάτω Κάστρου» στη Μυτιλήνη  αυτό που κατεβαίνει ως το … σπάσιμο του κύματος και έχει μνημεία εκπληκτικά της Βυζαντινής εποχής αλλά και της εποχής Τουρκοκρατίας, να συντηρηθεί! Ουσιαστικά να σωθεί από την εποχή που όχι μόνο εγκαταλείφτηκε αλλά βάρβαρα υποβαθμίστηκε, όταν η κοινωνία «απέβαλε» τις εγκατάστασης του αγοραίου έρωτα κι έκανε το Κάστρο… τόπο εξορίας των … μιασμάτων! Αλλά πέραν αυτού έγινε ανεκτό να γίνει σε αρκετό μήκος «περιφερειακός δρόμος» της βορεινής πλευράς της πόλης.
 
Ήδη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζονται οι εργασίες στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης που όταν ολοκληρωθούν αναμένεται να δώσουν μια τελείως διαφορετική όψη στην πόλη.
 
Στο Κάτω Κάστρο, το οποίο είχε οικιστική χρήση από τον 16ο αιώνα έως και τα νεότερα χρόνια, διατηρούνται ακόμα και σήμερα 12 οικίες (από τις οποίες οι τρεις αποκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια παλαιότερων εργασιών), ένα χαμάμ και μια οθωμανική κρήνη. Στα πλαίσια του Έργου αποκαθίσταται, όπως αναφέραμε, το Χαμάμ και 3 οικίες, ενώ υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες και για τις υπόλοιπες οικίες. Εγκεκριμένη μελέτη υπάρχει και για τη συνολική ανάδειξη του Κάτω Κάστρου που προβλέπει τη δημιουργία ενός ζωντανού πολιτιστικού χώρου με την ανάπτυξη ποικίλλων δραστηριοτήτων και τη λειτουργία μουσείων και παραδοσιακών καφενείων.
 
Δηλαδή σκοπός των έργων εκτός από την διάσωση του Κάστρου είναι και η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τουριστών.
 
Τα έργα – που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2010-2013 "Αποκατάσταση Μνημείων Κάστρου Μυτιλήνης" – είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριου 2012 και στην αρχή είχαν καθυστερήσει λόγω της ανακάλυψης κατά τη διάρκεια των εργασιών του αρχαίου τείχους της πόλης, που επιφόρτισε την υπηρεσία της αρχαιολογίας και με επιπλέον δουλειά, αλλά  και λόγω της υποχρηματοδότησης. Τα προβλήματα παρακάμφθηκαν και οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο (το βασικό πρόγραμμα – 3 οικείες και το χαμάμ) να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.    
 
Το ολοκληρωτικό βέβαια έργο της ανάδειξης του Κάτω Κάστρου θα πραγματοποιηθεί εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.
 
Μέχρι στιγμής πάντως για το έργο έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 2.300.000 ευρώ, ενώ αναμένεται η ένταξη των υπολοίπων μελετών σε άλλα προγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου. Μέσα σε αυτά είναι και η αναστήλωση του επιθαλάσσιου τείχους καθώς και η διαμόρφωση του Καρνάγιου της περιοχής.
 
 
Να σημειωθεί πως ο περιφερειακός δρόμος που οδηγεί από την Φυκιότρυπα στην Επάνω Σκάλα που είχε κλείσει από την αρχή των έργων με Υπουργική Απόφαση και δεν θα ανοίξει ξανά, αφού μέσα από τον χώρο του Κάστρου που αποτελεί μνημείο δεν είναι δυνατό να περνάνε φορτηγά και να χρησιμοποιείται η περιοχή ως δρόμος.
 
Τέλος, πρόβλημα στην όλη προσπάθεια αποτελεί ο χώρος μπροστά από το Κάτω Κάστρο που χρησιμοποιείται από το Δήμο ως εργοτάξιο. Δεν είναι μονάχα ότι ο χώρος θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί αλλιώς, αλλά ότι και οι μπουλντόζες του Δήμου, καθώς μαζεύουν τα χαλίκια και τα διάφορα χώματα σπρώχνουν τα τοιχία του Κάστρου καταστρέφοντάς τα.       
Εργασίες πάντως γίνονται σύμφωνα με την κ. Λούπου και στο Άνω Κάστρο όπου αποκαθίστανται οι Κρύπτες, υπόγειο συγκρότημα το οποίο αντιμετώπιζε ζητήματα κατερχόμενης υγρασίας λόγω ελλιπούς στεγάνωσης των εξωρραχίων των θόλων του. Η στεγανοποίηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Επίσης στα πλαίσια του Έργου ολοκληρώθηκε η στερέωση τμήματος του Νότιου τείχους το οποίο είχε μετατοπιστεί από την κατακόρυφο και ανακτήθηκε η αντηρίδα που το στήριζε εξωτερικά.
 
Στο Μεσαίο Κάστρο, αποκαθίσταται ο Τεκές, μονόχωρο κτήριο με τρούλο, το οποίο αντιμετώπιζε φθορές στις τοιχοποιίες του και στην στέγη του. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του.
 
Το έργο  "Αποκατάσταση Μνημείων Κάστρου Μυτιλήνης" εκτελείται από την 14η ΕΒΑ με αυτεπιστασία και υπεύθυνη Έργου την διευθύντρια της 14ης ΕΒΑ κ. Αθηνά-Χριστίνα Λούπου, αρχαιολόγο την κ. Γεωργία Ταμπακοπούλου και επιβλέποντα Αρχιτέκτονα Μηχανικό τον κ. Βασίλη Μαζιώτη.
 
πηγη: εφημερίδα Δημοκράτης Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία