Πολιτισμός

27/10/2020 - 08:00

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται κάθε χρόνο στην χώρα μας η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για δημοκρατία, ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του εορτασμού στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη Μυτιλήνη, με βάση το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Σημαιοστολισμό που ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου,

μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

  • Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών

καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ΩΡΑ 7.30 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και η Στρατιωτική Μουσική της 98 ΑΔΤΕ θα παιανίζει θούρια και εμβατήρια.

ΩΡΑ 8.00 π.μ.: Έπαρση της σημαίας στο χώρο του Παλαιού Λιμεναρχείου και ταυτόχρονη έπαρση στο Φρούριο της πόλης, με μέριμνα της 98 ΑΔΤΕ και με συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής.

ΩΡΑ 10.15-10.25 π.μ.: Προσέλευση επισήμων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης.

ΩΡΑ 10.30 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου. Μετά το πέρας της δοξολογίας, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, Κλάδου ΠΕ70 (Δασκάλων) του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Βορείου Αιγαίου, κ. Μπούμπα Δημήτριο (σύμφωνα με υγειονομικά πρωτόκολλα)

ΩΡΑ 11.30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού Λέσβου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, τις αντιπροσωπείες οργανώσεων των Αποστράτων Αξιωματικών, Αναπήρων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης.

  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας
  • Εθνικός Ύμνος.

ΩΡΑ 05.00 μ.μ.: Υποστολή της σημαίας με συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής.

Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Χορού κ. Κωνσταντίνος Αγκοπιάν, υπάλληλος του  Δήμου Μυτιλήνης. Η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, θα επιμεληθεί το θρησκευτικό τελετουργικό, η  98 Α.Δ.Τ.Ε. για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκδήλωση. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης θα πρέπει να φροντίσουν για την τήρηση της τάξης και την ρύθμιση κυκλοφορίας και ο Δήμος Μυτιλήνης για την εγκατάσταση της μεγαφωνικής συσκευής.

Μοιράσου το άρθρο!