Πολιτισμός

30/03/2013 - 15:01

Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη της συλλογής διηγημάτων «Προς το παρόν υγιαίνω»

Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη της συλλογής διηγημάτων «Προς το παρόν υγιαίνω»

&n

bsp;

Παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων «Προς το παρόν υγιαίνω»  το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στη Θεσσαλονίκη.
 
Ανάμεσα στους πάνω από 150 προσελθόντες, μπορούσες να διακρίνεις τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΗΜΕΜΘ Μάκη Βοϊτσίδη, τον αντιπρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ συγγραφέα Ηλία Κουτσούκο, τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Χρίστο Ζαφείρη, τον τ. πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γαρούφα, τον αρεοπαγίτη Σταύρο Γαβαλά, την π. πρόεδρο του Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Δικηγόρων Θεσσαλονίκης Τζένη Νεράντζη-Βέλλου, την υπεύθυνη Θεσσαλονίκης του ΕΛΙΑ, Μαργαρίτα Καλαφάτη, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Αντώνη Κωτίδη (ιστορία της τέχνης) Θέμι Κουιμτζή, Παρούλα Περάκη, Ρίτα Χατζοπούλου, Πηνελόπη Μαυραγάνη, τον φωτογράφο τέχνης Γιάννη Βανίδη, τον εκδότη και διευθυντή του περιοδικού «Ένεκεν» Γιώργο Γιαννόπουλο και πάρα πολλούς άλλους Θεσσαλονικείς, από τον δημοσιογραφικό, νομικό και τον κόσμο της εκπαίδευσης. Επί πλέον έδωσε το παρόν και παλιός σύντροφος του συγγραφέα Γιάννης Καρακασίδης, που ενέπνευσε τον συγγραφέα στο διήγημα «Η συνάντηση».
 
Ο πρώτος από τους ομιλητές επίκουρος καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Κόκορης, αναφέρθηκε στην ικανότητα του συγγραφέα του έργου Ξενοφώντα Μαυραγάνη, να συνδυάζει την πραγματικότητα, όπως π.χ. επιστολές, με μυθοπλαστικά στοιχεία και να συνθέτει ιστορίες που μπορούν να αναγνωσθούν ως μυθοποιημένη πραγματικότητα ή ως εκφραστική αποτύπωση του μύθου. Μίλησε ακόμα για την δημιουργία ή την επεξεργασία ηρώων, γήινων, πραγματικών, ηρώων της καθημερινότητας, που συναντάμε κάθε μέρα και που «ο Μαυραγάνης, ως αριστερός, σέβεται, εκτιμά και αγαπά», προσθέτοντας ότι η γλώσσα είναι ρέουσα, χωρίς λογοτεχνικούς ακισμούς, χωρίς οίηση και έπαρση, ώστε να είναι ευχάριστη και κατανοητή από όλους, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ελεγχόμενα τόσο την λόγια γλώσσα, όσο και την ιδιωματική ντοπιολαλιά.
 
Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς, διέκρινε στον λόγο του Μαυραγάνη «παπαδιαμάντειες καταβολές», τόνισε την πλήρη απστασιοποίησή του από το ύφος και την μονοτονία των νομικών κειμένων-«αλλιώς δε θα βρισκόμουνα εδώ»- που λόγω επαγγέλματος χρησιμοποιούσε ο Μαυραγάνης και ποίκιλε την εισήγησή του με αποσπάσματα κειμένων, τα οποία αναφέρονται-«με επιμονή μάλιστα»- στις γαστριμαργικές συνήθειες των απλών και φτωχών ανθρώπων, που χρησιμοποιώντας ταπεινά υλικά, κυρίως της γης, προσπαθούσαν να ηδύνουν τη ζωή τους.
 
Και οι δύο ομιλητές κατέληξαν στην παραδοχή ότι το «Προς το παρόν υγιαίνω», είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από το ευρύτερο κοινό, γιατί χαρτογραφεί εποχές και ανθρώπους, που έχουν πλέον εκλείψει.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με θερμές ευχαριστίες του συγγραφέα στον πολύ κόσμο, που τον τίμησε, στους εισηγητές-ομιλητές, τον διευθυντή των εκδόσεων «Νησίδες» Βασίλη Τομανά και το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», που για δεύτερη φορά φιλοξένησαν την παρουσίαση βιβλίου του.
Την όλη εκδήλωση διάνθισε με το ούτι και την κιθάρα του ο Λέσβιος μουσικός και βαθύς γνώστης της μουσικής του βορειοανατολικού Αιγαίου Βασίλης Βέτσος, καθηγητής στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης.

Μοιράσου το άρθρο!