Παρουσίαση βιβλίου "Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν΄ανθίσουν".
Την περασμένη Τετάρτη, 2 του Αυγούστου, στον Πλάτανο (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στο Πλωμάρι, πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» εκδήλωση της παρουσίασης του 3ου βιβλίου της κ. Ειρήνης Βεκρή-Τρουμπούνη "Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν΄ανθίσουν". Το βιβλίο αυτό έχει βραβευθεί με το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του « Κέντρου Σπουδής και Ανάπτυξης του Μικρασιάτικου Πολιτισμού» (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Ν. Ιωνίας, το οποίο είχε
Στην εκδήλωση, την οποία προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση του Συλλόγου και τόνισε το ευχάριστο γεγονός ότι παράλληλα εγκαινιάζεται η όμορφη και γραφική γωνιά του Πλωμαρίου, η Ιστορική Πλατεία του Πλάτανου και για άλλες εκδηλώσεις , εκτός από τις μουσικές. Ακολούθως και αφού παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές για το βιβλίο, τους έδωσε το λόγο.
Πρώτος ομίλησε ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, Θεολόγος, συγγραφέας, προϊστάμενος Ι. Ναού Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης «Το έχω πει, το έχω γράψει και το έχω διακηρύξει πως η Μικρασία ζει στην καρδιά μου και στη σκέψη μου. Η ρίζα μου είναι από ‘κει. Αυτό είναι το βιογραφικό μου». Συνεχίζοντας, ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων πως: «Η κ. Ειρήνη Βεκρή, ήρθε με το νέο της βιβλίο: όχι απλώς να μου θυμίσει ό,τι ποτέ δεν ξέχασα, αλλά να μου συμπληρώσει τα κενά, να συμπληρώσει το «παζλ» των γνώσεών μου για το αγαπημένο μου Αϊβαλί.», συμπληρώνοντας πως: «Στο βιβλίο, που σήμερα παρουσιάζεται, πληροφορίες-αλήθειες για την Ακαδημία των Κυδωνιών, καθώς ο π. Ιγνάτιος, όπως γράφει, ο τέλειος θεολόγος και σπουδαίος άνθρωπος, ο δάσκαλος του μικρού Μιλτιάδη Μαΐστρου, από τις Μηλιές του Πλωμαρίου της Λέσβου, του συνιστά να πάει στο Αϊβαλί για να σπουδάσει ο μικρός. Πληροφορίες για τις Κυδωνίες, «που ήταν Πολιτεία λεύτερη μέσα στη σκλαβωμένη Ρωμιοσύνη». Μας μιλάει, επίσης, για την ανάπτυξη των Κυδωνιών, μετά την έκδοση του φιρμανιού, καθώς έγινε μια ελεύθερη και πλούσια Πολιτεία των Μικρασιατικών παραλίων. Και όλα αυτά η πολυτάλαντη συγγραφεύς μας τα παρουσιάζει με έναν πολύ όμορφο και έξυπνο τρόπο, μέσα από τη ματιά και το ψάξιμο του μικρού, του Μιλτιάδη του Μαΐστρου.
Στην ομιλία του, ο κ. Νίκος Δέτσης φιλόλογος, συγγραφέας, αναφέρθηκε εκτός των άλλων, κυρίως στη φιλολογική- λογοτεχνική πληρότητα του βιβλίου της κας Βεκρή. Αφού επισήμανε ότι η επιλογή της να ασχοληθεί με μία ελάχιστα ή και καθόλου γνωστή προσωπικότητα – όπως ήταν μέχρι τότε ο ιερέας Ιωάννης Δημητρακέλλης – Οικονόμου- ενώ θα μπορούσε να ασχοληθεί με μία από τις δεκάδες μικρασιάτικες προσωπικότητες (Κόντογλου, Βενέζης κ.ά.) για τις οποίες υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, είναι επαινετέα και τιμητική για το Πλωμάρι, δεδομένου ότι ο Δημητρακέλλης κατάγεται από τις Μηλιές Πλωμαρίου. Τονίστηκε η δράση, η προσφορά του έργου του και η συμβολή του στην ανάπτυξη των Κυδωνιών (Αιβαλί), τις οποίες κατέστησε σε μια ευημερούσα πολιτεία με αμιγή ελληνικό πληθυσμό και τις κόσμησε με σχολεία, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια και τέλος με τη περιώνυμη Ακαδημία, στην οποία δίδαξε και ο Βενιαμίν ο Λέσβιος. Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στη λογοτεχνικότητα του βιβλίου, στην άρτια γλωσσική του επάρκεια, στο λιτό δωρικό του ύφος, στο χαρακτηρισμό των προσώπων, στην εκδοτική εμφάνιση του, κ.λ.π.
Ακολούθως, για το βιβλίο μίλησε η κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, η οποία αφού ανέπτυξε την πολύ στενή σχέση της Λέσβου με τη Μικρά Ασία, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο της Ειρήνης Βεκρή είναι ένα εξαιρετικό αφήγημα, με ροή στον Λόγο. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι κορυφαία. Εφευρίσκει τον Μιλτιάδη Μαΐστρο, από τις Μηλιές της Λέσβου, ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό πάνω από το Πλωμάρι, και η επιλογή της προέλευσής του είναι ευρηματική.», και πρόσθεσε ακόμη πως: «Στο βιβλίο γίνονται μικρές αναφορές στην Ιστορία, στην Τοπογραφία, τη Λαογραφία στο Αϊβαλί, πώς είναι ο γάμος, πώς είναι το προξενιό, πώς είναι ντυμένος ο κόσμος, τη γιορτή του Ταύρου κ.τ.λ., διηγείται όλα αυτά τα πράγματα και επικεντρώνεται στο ατέλειωτο πήγαινε-έλα από το Αϊβαλί στη Λέσβο κι από τη Λέσβο στο Αϊβαλί, όπου τα ήθη και τα έθιμα είναι κοινά, διότι είναι ένας κόσμος. Αυτό το πήγαινε-έλα, που υπάρχει από την αρχαιότητα, συνεχίστηκε ως το ’22.».
Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο η συγγραφέας, κ. Ειρήνη Βεκρή, η οποία, αφού ευχαρίστησε «μέσα από την καρδιά» της τους ομιλητές της βραδιάς, όλους τους συντελεστές της έκδοσής του, καθώς και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων πως: «Θα ήθελα ήδη πριν τη συνάντησή μας αυτή να είχατε κι εσείς την ευκαιρία να διαβάσετε τη βιογραφία του παπά-Γιάννη Δημητρακέλλη-Οικονόμο. Θα μπορούσαμε τότε να πούμε δυο κουβέντες γι’ αυτόν τον πολύ σπουδαίο άνθρωπο, που η ζωή του και το έργο του συγκινούν αφάνταστα, θλίβουν και θυμώνουν κι ακόμη εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη βιογραφία, και ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και πιο πολύ σας ευχαριστώ που θα διαβάσετε το βιβλίο.
Η εκδήλωση έκλεισε με πολύ όμορφα μουσικά ακούσματα από Μέλη της Παραδοσιακής Ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αρχιερατικός π. Ευστάθιος Μεταξής, και ως εκπρόσωπος του κ.κ. Ιακώβου, Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο αιδεσιμότατος π. Δημήτριος Γιαμμουγιάννης, πρόεδροι Συλλόγων, όπως ο κ. Ξ. Μαυραγάννης, πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου, ο κ. Δ. Χαλαυτής, πρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής και μέλος του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ, εκπρόσωπος της Λεσβιακής Παροικίας και πλήθος εκλεκτών ακροατών που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.