Skip to main content
|

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με την συμμετοχή πολλών Μυτιληναίων και μη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στο αρχοντικό Γεωργιάδη, η παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού τμήματος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Τους προσελθόντες, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον αντιπρόεδρο της Εταιρίας Αιολικών Μελετών Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, τον πρόεδρο του «ΦΟΜ-Θεόφιλος» Περικλή Μαυρογιάννη, την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Το Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, τον πρόεδρο του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Γιώργο Ζορμπά, τον διευθυντή των ΕΛΤΑ Μυτιλήνης Βαγγέλη Σάκκη, τον καθηγητή Παπαγεωργίου του τμήματος πολιτισμικής τεχνολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου, τον τραγουδιστή Σόλωνα και άλλα μέλη του παλιού μουσικού συγκροτήματος «Μπουντρούμι», προσφώνησε ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιφέρειας Γιάννης Ν.Τσαμπάνης, που χαριτολογώντας είπε πως αυτή είναι μια «παράνομη συγκέντρωση νοσταλγών του παρελθόντος του Πλωμαρίου» δίνοντας τον λόγο στη συνέχεια στον Νίκο Δέτση, φιλόλογο, πρώην λυκειάρχη και συγγραφέα, που αναφέρθηκε στο όλο έργο του Ξ. Μαυραγάνη.
Ο πρώτος ομιλητής της βραδιάς κάνοντας μια σύντομη πλην διεισδυτική ματιά στα βιβλία «Ο θείος μου ο Άγιος» και «Ψάρι με κεφάλι και ουρά», τόνισε τον ρέον της γλώσσας και την πολύ καλή προσαρμογή της δημοτικής, στοιχείων της καθαρεύουσας και της ντοπιολαλιάς, επισήμανε την καταγραφή και επομένως αποθήκευση και διατήρηση ηθών, εθίμων, καθημερινών συνηθειών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής Πλωμαρίου και της Λέσβου γενικότερα και αναφέρθηκε σε επί μέρους κείμενα από τα 56 που περιλαμβάνονται στα τρία βιβλία του Μαυραγάνη (περιλαμβανομένου και του τελευταίου «Προς το παρόν υγιαίνω»), υπογραμμίζοντας τα σημεία που καθιστούν τα βιβλία του Μαυραγάνη σημαντικά για την λεσβιακή γραμματεία.
Στη συνέχεια ο λέσβιος μελετητής της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής, καθηγητής στο μουσικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Βέτσος, είπε τραγούδια, σχετικά με το θέμα, συνοδεύοντάς τα με το ούτι και την κιθάρα του.
Η φιλόλογος , πρώην γυμνασιάρχης Κορνηλία Κακάμπουρα-Σιταρά, διάβασε αποσπάσματα κειμένων, από τα βιβλία του συγγραφέα.
Στην εισήγησή του ο γιατρός και συγγραφέας Μάκης Αξιώτης, αναφέρθηκε αποκλειστικά στο βιβλίο «Προς το παρόν υγιαίνω», που το χαρακτήρισε από τα σημαντικά βιβλία τα οποία αξίζει ο ίδιος και όλοι οι βιβλιόφιλοι, να τα τοποθετούν στο πιο περίοπτο σημείο της βιβλιοθήκης τους.
Αυτό το βιβλίο είπε καταγράφει και διασώζει σημαντικά στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα διηγήματα «Προς το παρόν υγιαίνω», «Η συνάντηση» και «Ανατροπή», προσθέτοντας ότι μέσα σ’ αυτά βρίσκει ο ίδιος τον εαυτό του, ως φοιτητή στην δεκαετία του 1970.
Κι ακόμα ότι διαβάζοντας κυρίως το διήγημα «Ανατροπή», επιβεβαίωσε την άποψή του, ότι κατά την μεταπολίτευση δεν υπήρξε εν τη ουσία αποχουντοποίηση, αφού κανένας χουντικός δεν τιμωρήθηκε.
Κλείνοντας ο Μάκης Αξιώτης και απευθυνόμενος στον συγγραφέα, που συντόνιζε την εκδήλωση, ευχαρίστησε τον Ξ. Μαυραγάνη για τα σπουδαία γεγονότα που αποτύπωσε με την λογοτεχνική του γραφίδα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η εμφάνιση του γνωστού οπερατέρ της ΕΡΤ3, Γιώργου Παπαδόπουλου, για την πραγματοποίηση ρεπορτάζ, προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, που εκδήλωσαν έτσι την συμπαράστασή τους, στους «απολυμένους» της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια και μουσική από τον Βασίλη Βέτσο, και αναγνώσεις κειμένων από την Κορνηλία Κακάμπουρα και τον συγγραφέα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις