Skip to main content
|

Ψηφιακά πολυμέσα στην υπηρεσία της τέχνης στα Χύδηρα της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τα Χύδηρα γνωρίζουν προβολή σε όλη την Ελλάδα χάρη στο Ψηφιακό Μουσείο! Διαβάστε το δημοσίευμα από "Το Βήμα"

Σε ένα ορεινό χωριό της νήσου βρίσκεται το πρώτο ψηφιακό μουσείο στην Ελλάδα

Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό μουσείο τέχνης που συγκεντρώνει όλο το έργο ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Είναι ότι με τη χρήση πολυμέσων, το ψηφιακό μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» - γιατί περί αυτού ο λόγος -  αποδεικνύεται ιδιαίτερα γοητευτικό για τα παιδιά, ενώ από τον Αύγουστο του 2008 που λειτουργεί έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 10.000 ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων. Οι επισκέπτες αυτοί δεν γνώρισαν μόνο ένα πρωτότυπο και λειτουργικό μουσείο αλλά και τη γενέτειρα του ζωγράφου, τα Χύδηρα της Λέσβου, ένα άγνωστο στο πλατύ κοινό ορεινό χωριό στο ελληνικό νησί.
«Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του Μουσείου είναι ότι υπηρετεί την παιδαγωγική διάσταση της τέχνης χωρίς να δημιουργεί το δέος ή την πλήξη ενός μουσείου», αναφέρουν οι άνθρωποι του χώρου ο οποίος διαθέτει μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής (touch screens), δίγλωσσα πάνελ με ενσωματωμένες έγχρωμες φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance), οθόνη κινηματογραφικής προβολής κ.α. Αποτέλεσμα, να ενισχύεται ο τομέας της εκπαίδευσης με τρόπο βιωματικό έτσι ώστε η επίσκεψη στο Μουσείο να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία.
Πώς, όμως, ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του καινοτόμου μουσείου σε μια περιοχή τόσο απομακρυσμένη; «Ηθελα να τιμήσω τον τόπο των προγόνων μου», μας λέει ο κ. Νίκος Παπαδημητρίου, του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Γ.Ν. Παπαδημητρίου» που είχε την πρωτοβουλία της ανέγερσης του Μουσείου. «Και επειδή τα Χύδηρα της Λέσβου έτυχε να είναι και τόπος καταγωγής ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους που, ωστόσο, το έργο του δεν είναι τόσο γνωστό στο πλατύ κοινό, αποφάσισα να αφιερώσω το χώρο στο έργο του Γεώργιου Ιακωβίδη». Οπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου οι οικονομικές δυσκολίες απόκτησης έργων του Ιακωβίδη ώθησε τον εμπνευστή του εγχειρήματος στη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου. Αποτέλεσμα, να αποδειχτεί πολύ πιο ελκυστικό από ένα συμβατικό μουσείο ιδιαίτερα στα παιδιά αφού «μιλάει» στη γλώσσα τους.
Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, το ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα (1853 - 1932) μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι όλα ψηφιακές αναπαραγωγές. Μέσα από θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων τεχνασμάτων όπως ο μεγεθυντικός φακός, η απομόνωση στοιχείων του πίνακα κατά την ανάλυσή του, η σύγκριση με άλλα έργα είτε του ίδιου του Ιακωβίδη είτε των δασκάλων του, καθώς και με τον συνδυασμό αφήγησης και γραφικών, το ψηφιακό Μουσείο «ζωντανεύει» τα έργα κάνοντάς τα πιο οικεία στον επισκέπτη.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη μέσα από ένα ψηφιακό ταξίδι στη ζωή και το έργο του ζωγράφου. Βασικές έννοιες παρουσιάζονται και αναλύονται διεξοδικά με τη βοήθεια των ψηφιακών εφαρμογών. Μέσα από θεματικές ενότητες και με τη χρήση της τεχνολογίας τα έργα ζωντανεύουν. Η επισήμανση σημαντικών στοιχείων πάνω στα έργα, ο συνδυασμός αφήγησης και γραφικών, ο διάλογος, η ενθάρρυνση της παρατηρητικότητας προάγουν την εκπαιδευτική διάσταση του μουσείου. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνεται και εικαστικό εργαστήριο για μαθητές πρωτοβάθμιας και προσχολικής ηλικίας, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτική προβολή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή (ώρες 10.30 - 12.00 και 12.00 - 13-30). Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη προσυνεννόηση με τον υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον καθορισμό ημέρας και ώρας επίσκεψης στο Μουσείο μέσω τηλεφώνου (2253051128), φαξ (2253051195) ή ηλεκτρονικού μηνύματος. (info@jakobides-digital-museum.gr). Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Μουσείου είναι: www.jakobides-digital-museum.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία