Πολιτισμός

24/10/2020 - 10:49

Στο ημερολόγιο 2021 όλα τα ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ του ΑΚΡΑΣΙΟΥ και της ΔΡΩΤΑΣ.

Οι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ Συλλογοι ΑΚΡΑΣΙΟΥ Λέσβου αποφάσισαν να εκδώσουν ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2021 και στο οποίο καταγράφονται όλα τα ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ  του ΑΚΡΑΣΙΟΥ και της ΔΡΩΤΑΣ.

Και τα οποία είναι:

1.    Στο μήνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ βλέπουμε το εξωκλήσι του Αγίου ΑΝΤΩΝΙΟΥ, το οποίο βρίσκεται μολις μπαίνουμε στο χωριό μας όταν ερχόμαστε από το Πλωμάρι.

2.    Στο μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ βλέπουμε το εξωκλήσι του Αγίου ΙΣΙΔΩΡΟΥ, το οποίο βρίσκεται στην παραλία της Δρώτας, επίνειο του Ακρασίου.

3.    Στο μήνα ΜΑΡΤΙΟ βλέπουμε το εξωκλήσι του Αγίας ΦΩΤΕΙΝΗΣ, (δίπλα στον Αγιο Αντώνιο) και το οποίο βρίσκεται μολις μπαίνουμε στο χωριό μας όταν ερχόμαστε από το Πλωμάρι.

4.    Στο μήνα ΑΠΡΙΛΙΟ βλέπουμε δύο εξωκλήσια: των ΑΓΙΩΝ της ΛΕΣΒΟΥ, που βρίσκεται στην περιοχή ΠΛΑΤΗ και των ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΕΙΡΗΝΗΣ, που βρίσκεται στην περιοχή ΧΛΙΑΒΡΥΣΗ.

5.    Στο μήνα ΜΑΙΟ βλέπουμε το εξωκλήσι του Αγίου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ και το οποίο βρίσκεται στην περιοχή ΤΣΙΛΙΣMΕΝΗ.

6.    Στο μήνα ΙΟΥΝΙΟ βλέπουμε δύο εξωκλήσια: την  ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, που βρίσκεται στην περιοχή ΠΛΑΤΗ και οι  ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, που βρίσκονται στην περιοχή ΑΠΕΡΓΟΥΣΑ..

7.    Στο μήνα ΙΟΥΛΙΟ βλέπουμε το εξωκλήσι της ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ, που βρίσκεται στην περιοχή ΠΕΡΑ ΠΛΑΤΗ.

8.    Στο μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ  βλέπουμε το εξωκλήσι των ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, που βρίσκεται στην περιοχή ΤΣΙΓΚΛΟΥ.

9.    Στο μήνα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ βλέπουμε το εξωκλήσι των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, το οποίο βρίσκεται μολις μπαίνουμε στο χωριό μας όταν ερχόμαστε από Μυτιλήνη.

10. Στο μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ βλέπουμε δύο εξωκλήσια: του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ, που βρίσκεται στην περιοχή Αγίων Αποστόλων (Τσίγκλου)  και ο  ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, που βρίσκεται στην περιοχή ΚΑΨΑΛΟΣ.

11.  Στο μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ βλέπουμε δύο εξωκλήσια: ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ, που βρίσκεται στην περιοχή Τσίγκλου  και ο  ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, που βρίσκεται στην περιοχή Βόθρος

12. Στο μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ βλέπουμε δύο εξωκλήσια της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ και του  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που βρίσκονται στην περιοχή της ΕΠΑΝΩ ΔΡΩΤΑΣ

13. Στο ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ βλέπουμε το ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ του ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του χωριού μας την  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.    

Θελουμε να ευχαριστήσουμε τους Γεώργιο Κακέ,  Χρήστο Λάσκαρη,  Παναγιώτη και Έφη Χατζέλλη για την προσφορά των φωτογραφιών του Ημερολογίου.

Το Ημερολογιο κοστίζει 5 ευρώ μόνο.

 Δώρο Υφασμάτινη Μάσκα Προστασίας και είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Η μάσκα είναι unisex, εύχρηστη και στηρίζεται στα αυτιά με λάστιχο. Πλένεται στο πλυντήριο στους 50 βαθμούς και επαναχρησιμοποιείται.

 

Όπως σε όλη την Ελλάδα και στο χωριό το ΑΚΡΑΣΙ Λέσβου είναι γεμάτο από ξωκλήσια τα οποία στην γιορτή τους δίνουν ζωή με τα πανηγύρια που ετοιμάζουν με πολύ μεράκι οι συγχωριανοί μας

Όλα τα εξωκλήσια του χωριού μας είναι απλά και απέριττα, όπου από παλιά προσέτρεχαν οι χωριανοί μας για να πανηγυρίσουν. Αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί για να δει από κοντά τις περίτεχνες τοιχογραφίες τους καθώς και τις παλιές εικόνες που υπάρχουν μέσα σε αυτές, ορισμένες από τις οποίες έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία. Είναι μικροί ενοριακοί ναοί , που ευρίσκονται έξω από το χωριό μας. Τα εξωκλήσια ανήκουν στον ενοριακό ναό του χωριού και εποπτεύονται από το Ενοριακό Συμβούλιο. Όπως σε όλα τα χωριά , έτσι και στο δικό μας υπάρχουν πολλά εξωκλήσια που είναι αφιερωμένα σε κάποιο Άγιο ή Αγία της εκκλησίας μας. Την ημέρα της γιορτής κάθε Αγίου ή Αγίας, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών πηγαίνουν στο εξωκλήσι και όλοι μαζί προσεύχονται, προσκυνούν, τιμούν τον Άγιο, ζητούν από αυτόν με θρησκευτική ευλάβεια ατομική και οικογενειακή υγεία.

Να τονίσουμε ότι σε όλα τα εξωκλήσια του χωριού μας  ευρίσκονται σε αρίστη κατάσταση . Στο χωριό μας κτίστηκαν και κτίζονται ακόμη ξωκλήσια, σε όλη την ύπαιθρο του χωριού μας, τις περισσότερες φορές σαν τάματα προς τον Άγιο. Τα ξωκλήσια συνήθως κτίζονται από ιδιώτες σε δικά τους κτήματα ή στην άκρη κάποιου δρόμου, λιτά στην κατασκευή τους, και το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει τα λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Αξίζει σίγουρα να διερευνηθούν οι κοινωνιολογικο-ψυχολογικοί παράγοντες που ωθούσαν τους πιστούς να κτίζουν ξωκλήσια σε κοντινές αλλά και σε πολύ μακρινές τοποθεσίες από κατοικημένες περιοχές. Μια ίσως εξήγηση να είναι ότι οι πιστοί ήθελαν την παρουσία του θρησκευτικού χώρου και σε μέρη όπου περνούσαν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους δηλαδή στα χωράφια και στα βοσκοτόπια τους. Ένοιωθαν κοντά τους την παρουσία του Αγίου και με τη δύναμη του θρησκευτικού τους συναισθήματος θα είχαν μια αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς ή ακόμη και συντροφικότητας στη μοναξιά της υπαίθρου.

 

 Καλό είναι να εκπονηθούν διπλωματικές εργασίες από μεταπτυχιακούς φοιτητές ή και να εκπονηθούν διδακτορικές διατριβές με σχετικό αντικείμενο την ιστορική και κοινωνική προέλευσή τους, την αρχιτεκτονική τους δομή και αξία ή και ακόμη την εικαστική αξία των εικόνων ή των τοιχογραφιών που κάποια από αυτά διαθέτουν. Αποτελούν ένα θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό αλλά και λαογραφικό θησαυρό του χωριού μας, και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε και να τον αναδείξουμε.

 

Αποτελούν λοιπόν περιουσία της θρησκευτικότητας χωριανών μας, αλλά και συγχρόνως είναι στολίδια λιτής αρχιτεκτονικής της Ακρασιώτικης  υπαίθρου.

Πολλά από αυτά όταν γιορτάζουν συγκεντρώνουν, ακόμη παρα πολλούς προσκυνητές. Πολλά όμως από αυτά είναι και παντελώς άγνωστα, και ας αποτελούν κοσμήματα αρχιτεκτονικής, ή βρίσκονται σε τοποθεσίες απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Μοιράσου το άρθρο!