Συγκίνηση... Το Αναγνωστήριο Αγιάσου τιμά και αγαπά το θέατρο
Περίσσεψε η συγκίνηση το Σαββατόβραδο, 29 Μαρτίου 2014, στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, όπου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Οι αναφορές των ομιλητών (Μυρσίνης Κουτσκουδή-Βουρλή, Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή και Κλεάνθη Κορομηλά) στη ζωή και το έργο των τιμώμενων παλαιών εν ζωή ερασιτεχνών Κατίνας Μαγλογιάννη-Βουρλή, Λευτέρη Καμπιρέλλη και Δημήτρη Χαρ. Καμαρού, πέραν της πληρότητάς τους, δημιούργησαν έντονη συγκινησιακή φόρτιση στο ακροατήριο και προκάλεσαν το θερμό χειροκρότημά του, που επιβράβευσε ηθικά την ευρύτερη κοινωνική τους προσφορά. Στον πρόλογό του ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς έκανε μια σύντομη αναφορά στη συμβολή του Αναγνωστηρίου στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού θεάτρου.
Ακολούθησε η ανάγνωση από τη Γιώτα Μαϊστρέλλη, μέλος του Δ.Σ., του φετινού μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που έγραψε ο Νοτιοαφρικανός θεατρικός συγγραφέας Brett Bailey και στη συνέχεια οι αναφορές των ομιλητών στους τιμώμενους. Στο δεύτερο μέρος το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του Αναγνωστηρίου παρουσίασε με επιτυχία το δραματοποιημένο παραδοσιακό παραμύθι «Κάποτε ριζώνουν και τα λόγια» σε σκηνοθεσία Ευγενίας Τσιχλιά και τεχνική υποστήριξη Παναγιώτας Μαϊστρέλλη και Στρατή Β. Τοπαλή. Έπαιξαν τα παιδιά: Αλεντά Αθανασία, Αλεντά Μαριάνθη, Ανέμου Μύρτα, Αργύρα Ουρανία, Κουντουρέλλη Δήμητρα, Κουντουρέλλη Σαπφώ, Μπαμπάκου Παναγιώτα, Ορφανού Νεφέλη, Πατσέλη Ζωή, Πατσέλης Παναγιώτης, Ρουμένοβα Αννίτα, Ρούσσα Θεοδώρα, Σκορδά Σοφία, Σκορδάς Στέλιος, Τόρα Σάρα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των τιμώμενων στους οποίους απονεμήθηκαν ξυλόγλυπτες αναμνηστικές πλακέτες και τιμητικά διπλώματα. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος βράβευσε το Δημήτρη Χ. Καμαρό, ο παλαίμαχος και ήδη τιμημένος από το Αναγνωστήριο ερασιτέχνης Προκόπης Ε. Κουτσκουδής το Λευτέρη Καμπιρέλλη και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης την Κατίνα Μαγλογιάννη-Βουρλή. Έτσι ολοκληρώθηκε άλλη μια βραδιά τιμής και παιδικού θεάτρου.
Μπορεί κανείς να διαπρέπει στη ζωή του και να τυχαίνει πολλών διακρίσεων, αλλά δεν υπάρχει ανώτερη ηθική επιβράβευση από το να σε τιμά η γενέτειρά σου για την προσφορά σου πρώτα σ’ αυτήν και μετά οπουδήποτε αλλού. Είναι ένα από τα ιδανικά των Αναγνωστηριακών που με θέρμη και πίστη υπηρετούν, κρατώντας τις τοπικές παραδόσεις, διαφυλάσσοντας την πολιτιστική μας ταυτότητα και σφυρηλατώντας την ιστορική μας συνέχεια.