Skip to main content
|

Συνάντηση Δημάρχου με την επιτροπή διοργάνωσης του διακρατικού αρχαιολογικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
ΛέσβοςΜυτιλήνη

Σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 το πρωί, στο γραφείο του ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος πραγματοποίησε συνάντηση με την επιτροπή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ΒΑ΄ Αιγαίου, αποτελούμενη από τη Διευθύντρια, Αθηνά-Χριστίνα Λούπου, την αρχιτέκτονα του ΥΠ.ΠΟ.Τ., Μαριάννα Σαβράμη και την Τμηματάρχη Διοίκησης της 14ης ΕΒΑ, Αγγελική Γεωργαντά.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Δημάρχου Λέσβου για την πορεία οργάνωσης του Διακρατικού Συνεδρίου που θα υλοποιηθεί στη Μυτιλήνη από 5 έως 9 Ιουλίου 2012, με συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Mediterranea της Ιταλικής Καλαβρίας. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς στο ΒΑ΄ Αιγαίο και στη Μεγάλη Ελλάδα Καλαβρία, Σικελία και Βενετία.  Δύο Χώρες-Μία Ιστορία», το οποίο θα ενταχθεί στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Λέσβου.

Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει ως εφαλτήριο τα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης που συντελέστηκαν την τελευταία 15ετία (1998-2012), με ποικίλες  χρηματοδοτήσεις  στα Μνημεία των νήσων Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Λήμνου, από Ελληνικής πλευράς και στις Περιφέρειες της Καλαβρίας, Σικελίας και Βενετίας, από Ιταλικής πλευράς και θα μετέχουν με ανακοίνωση οι επίτιμοι έφοροι αρχαιοτήτων των νησιών, όπως και οι Διευθυντές των Εφορειών Αρχαιοτήτων των 3 περιοχών της Ιταλίας. Τα αναφερόμενα ελληνικά νησιά αποτελούν τμήμα του κύριου κορμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με  ιστορία που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών και αδιάλειπτη κατοίκηση από το 3.200 π.Χ. μέχρι και σήμερα. Οι αρχαιολογικοί χώροι των τεσσάρων ελληνικών νησιών έχουν αποτελέσει αντικείμενο αρχαιολογικής ανάδειξης και επεμβάσεων, που έχουν σωστικό χαρακτήρα, με σκοπό την μετεξέλιξή τους σε  σύγχρονο πόλο έλξης επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρξουν οργανωμένες επισκέψεις, ώστε να γνωρίσουν οι επίσημοι καλεσμένοι μας τα Μνημεία και την ομορφιές του τόπου μας. Η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας θα αποτελέσει αφετηρία ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, τεχνογνωσίας και πολιτιστικών δρώμενων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα γίνει η αδελφοποίηση του Δήμου Λέσβου, με αντίστοιχες ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, κίνηση που στοχεύει στη σύνδεση δύο λαών με κοινή ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρώπης. Συνεπώς, η σύσφιξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ τους στοχεύει και σε ακόλουθες διαρκείς πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο Χωρών.

Σήμερα που  η Χώρα μας βάλλεται όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό της, τέτοια επιστημονικά ανοίγματα είναι απαραίτητα για την εξωστρέφεια της .

Επίσης, σε συζήτηση για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον δρόμο που διέρχεται από το Κάτω Κάστρο, και σε συνέχεια σχετικής παρέμβασης του Δημάρχου, ο κ. Βουνάτσος, ενημερώθηκε ότι υπήρξαν περικοπές στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ σε ποσοστό πολύ υψηλό, που δημιουργούν δυσκολίες για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών.

Η κα Λούπου ενημέρωσε επίσης τον Δήμαρχο Λέσβου, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας Master Plan για την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου της πόλης από την περιοχή του ΝΟΜ και διαμέσου του Κάτω Κάστρου, μέχρι την Παναγιούδα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία