Skip to main content
|

«Συναυλία για την ειρήνη και τη φιλία» - Tιμήθηκε από τη «Συνύπαρξη» ο Οσμάν Οζκιουβέν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Συγκίνηση στη «συναυλία για την ειρήνη και τη φιλία» από τη χορωδία του ιδρύματος «Lozan Vakfi Mubadilleri  – Ιδρυμα ανταλλαγέντων στη βάση της συμφωνίας της Λωζάννης»  της Κωνσταντινούπολης που οργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Στη διάρκεια της τιμήθηκε από τη «Συνύπαρξη» ο  Οσμάν Οζκιουβέν, πρώην Δήμαρχος της πόλης Δικελί στις Μικρασιατικές ακτές απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, πρωτεργάτης και πρωτοπόρος από τη δεκαετία του 1980 της προσπάθειας της την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Τις τιμητικές διακρίσεις απένειμαν στον κ. Οσγκιουβέν ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Πάλλης επί ημερών της Δημαρχίας του οποίου διοργανώθηκαν τα κοινά ελληνοτουρκικά φεστιβάλ Μυτιλήνης Δικελί. Και ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης που εκπροσώπησε το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Η συναυλία οργανώθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού της εικοσαετίας  από την ίδρυση της «Συνύπαρξης» της γνωστής αυτής ενεργούς κίνησης πολιτών της Μυτιλήνης. Ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της αντίστοιχης Τουρκικής «Συνύπαρξης» («EGE BARIS ILETISIM DERNEGI») που εδρεύει στην Σμύρνη, μέλη του ιδρύματος  «Lozan Vakfi Mubadilleri» νε επικεφαλής μέλη της διοίκησης του καθώς και πολλοί φίλοι της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από τις περιοχές της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.

Ας σημειωθεί ότι τα μέλη του ιδρύματος  «Lozan Vakfi Mubadilleri» είναι απόγονοι Τούρκων μουσουλμάνων ανταλλάγησαν υποχρεωτικά στη βάση των προβλεπομένων από τη Συμφωνία της Λωζάννης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.  Το ίδρυμα απολαμβάνει γενικότερης αναγνώρισης και υπόληψης, λόγω του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί. Διατηρεί, στην Τσατάλτζα, προάστιο της Πόλης, «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης», έχει επιμεληθεί και εκδώσει πολλά βιβλία  και λευκώματα σχετικά με τις ιδιαίτερες πατρίδες στην Ελλάδα, αλλά και για τον  Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Στη Λέσβο το «Lozan Vakfi Mubadilleri»  έχει πραγματοποιήσει κι άλλες εκδηλώσεις:

Ποιος είναι ο Οσμάν Οσγκιουβένη
Ο επί πολλά χρόνια Δήμαρχος της πόλης Δικελί που τιμήθηκε γεννήθηκε στο Δικελί το 1944. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση του στην Σμύρνη και εργάσθηκε ως πολιτικός μηχανικός. Περιγράφοντας τον εαυτό του έλεγε ότι σε όλη τη ζωή του «Προσπάθησα να γίνω άνθρωπος με την πραγματική έννοια του ανθρώπου.»
Δηλώνει υπέρμαχος της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Πως τον καθοδηγεί το γεγονός ότι ο σκοπός έχει την πιο μεγάλη αξία. Ο Οσμάν Οσγκιουβέν όπως λένε οι φίλοι του, από το να αποδεχτεί και να πιστέψει στην αλλαγή, πίστεψε στην αναγκαιότητα οτι πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή. Για αυτό το λόγο προσπάθησε να συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις οι οποίες ήταν πιο κοντά στην πρακτική πολιτική ζωή, την στάση του, στις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές του. Μεταξύ 1984 και 1994 διετέλεσε δήμαρχος στο Δικελί για δύο θητείες. Στους μαύρους καιρούς της Δικτατορίας του Εβρέν, προσπάθησε να «ανάψει» μια φωτιά Δημοκρατίας στο Δικελί. Στο Δικελί προσπάθησε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ειρήνης και εργατικής δημοκρατίας.
Δημιούργησε στενές σχέσεις με την Μυτιλήνη. Παρ' όλες τις ακραίες εθνικιστικές επιθέσεις και εμπόδια, έκανε κάθε προσπάθεια και ότι περνούσε από το χέρι του για την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας. Συνέλαβε στην διοργάνωση κοινών συναντήσεων και φεστιβάλ ειρήνης. Στα φεστιβάλ έγινε ορατή η λαχτάρα των λαών για συνύπαρξη με ειρήνη και αδελφοσύνη. Μάλιστα ονόμασε Μπαρίς (Ειρήνη) το ίδιο του το παιδί.
Με προσπάθειες πολιτικών και ιδεολογικών του αντιπάλων έχασε τη Δημαρχία αλλά επανήλθε και επανεξελέγη Δήμαρχος μετά από 10 χρόνια. Με μια πρόταση για την «κοινωνική τοπική αυτοδιοίκηση» λειτούργησε δημιουργώντας ένα «κοινωνικό Δήμο». «Το νερό είναι ζωή και δεν πουλιέται» είπε και έκανε ελεύθερη την χρήση του νερού. Υποστηρίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι εμπορικός οργανισμός, καθιέρωσε τη δωρεάν αστική συγκοινωνία, την εξέταση με «μια λίρα’ στα κέντρα υγείας, το φτηνότερο σε όλη την τουρκία ψωμί από τους δημοτικούς φούρνους, τα πρωτοποριακά για τα δεδομένα της Τουρκίας «Σπίτι της Αλληλεγγύης» για τις γυναίκες και «Σπίτι ατόμων με ειδικές ανάγκες» για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προσπάθησε να ενεργοποιήσει τους 10 όρους στην κοινωνική λειτουργία του δήμου που καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες όλων των κατηγοριών του κοινού που περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Αυτοί οι όροι πρότεινε να αποτελέσουν ένα Σύνταγμα για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για όλες τους τις πρωτοβουλίες οδηγήθηκε στα δικαστήρια και καταδικάστηκε σε 8,5 χρόνια φυλακής. Αποτέλεσμα αυτού να . αυτοεξορισθεί ενώ οι συνεργάτες του φυλακίστηκαν.
«Με οδηγό τη συνείδηση μου συνεχίζω τώρα, μετά από 40 χρόνια συμβολής στη δημόσια ζωή, λέει ο Οσμάν Οσγκιουβέν, με τον ίδιο ενθουσιασμό να συμβάλω σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται στο όνομα των δυνάμεων της εργασίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και του αγώνα για την αδελφότητα των λαών».

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις