Πολιτισμός

29/09/2015 - 17:13

Θα είναι η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 ;

Επίσημη υποψηφιότητα για το θεσμό της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» του έτους 2021, ετοιμάζεται να καταθέσει η Λέσβος ως δήμος, σύμφωνα με την πρόταση του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Κώστα Αστυρακάκη, που θα παρουσίαζε ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

 
Αν και λόγω της παρούσας δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Λέσβος με το θέμα των προσφύγων, η πρόταση ξαφνιάζει, ωστόσο σύμφωνα με τον Κ. Αστυρακάκη, θα υπάρξει προσπάθεια αξιοποίησής της με θετικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει το νησί μας αυτή την περίοδο στα πέρατα της γης.
«Ο φάκελος της υποψηφιότητάς μας θα κατατεθεί αρχές Οκτωβρίου και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.
 
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ
Θεωρώ ότι ως νησί διαθέτουμε όλο το πακέτο των στοιχείων που προσμετρούνται σε μια τέτοια διαδικασία. Κατ' αρχήν, το νησί μας αυτή την περίοδο έχει γίνει γνωστό στα πέρατα της οικουμένης, με αφορμή το μεταναστευτικό. Η άψογη ανθρωπιστική συμπεριφορά των Λεσβίων απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι γνωστά σε όλους.
Κάνουμε, λοιπόν, σημαία την υποχρέωση ανάγκη στήριξης του δήμου μας, ενώ παράλληλα παραθέτουμε όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Λέσβος και είναι η τεράστια ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, με την παρουσία δεκάδων εμπνευσμένων ανθρώπων που άφησαν τη σφραγίδα τους στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Διαθέτουμε αξιόλογο πολιτιστικό υπόβαθρο, καθώς και αξιόλογη φυσική ομορφιά, με ιαματικές πηγές, μονοπάτια, δάση, θρησκευτικά προσκυνήματα       κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, διεκδικητές στην κούρσα θα είναι από την Ελλάδα, η Σάμος και ο Βόλος».
Ο Κ. Αστυρακάκης δεν κρύβει την αισιοδοξία του, αφού όπως λέει υπάρχει θετικό έδαφος για την υποψηφιότητα της Λέσβου, η οποία εμμέσως πλην σαφώς, αποτελεί τη δίκαιη ανταμοιβή της, για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως νησί υποδοχής χιλιάδων μεταναστών.
«Σε περίπτωση που η έκβαση είναι θετική για το νησί μας, άμεσα θα εισπράξουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ ως μπόνους και σε διάστημα 6 ετών, έως το 2021, θα δοθούν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία έργων και υποδομών στο νησί μας.
Πρόκειται για έναν αξιόλογο θεσμό, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχουν λάβει κατά καιρούς μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, αλλά και ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη».
 
Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 
φωτογραφία Πέτρος Σουσαμλής

Μοιράσου το άρθρο!