Πολιτισμός

07/05/2019 - 10:38

Θλίψη! Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Καλλιπολίτη

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ (1946-2019)

Έφυγε από τη ζωή, χθες το μεσημέρι, η γλύπτρια, ειδική χαράκτρια μεταλλίων, ζωγράφος, Μαρία Καλλιπολίτη. Η Μαρία Καλλιπολίτη  νικήθηκε από τον καρκίνο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Σπούδασε με υποτροφία Σχέδιο, Γλυπτική και Χαρακτική σε μετάλλια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Επίσης Αισθητική της Τέχνης στη Σορβώνη.

Εργάστηκε στη Γαλλία από το 1978 μέχρι το 1990. Από τότε συνεργάζεται με το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας. 

Τη Μυτιλήνη κοσμούν έργα της, όπως οι προτομές του Γεωργίου Παπανδρέου, του Κλεάνθη Παλαιολόγου, του Απόστολου Αποστόλου και άλλων.

Εδώ και χρόνια και, παρά τη διεθνή της σημαντική πολιτισμική διαδρομή, επέλεξε να ζει και να δουλεύει για μεγάλα διαστήματα στο χωριό της την Αγία Παρασκευή. Τελευταία της επιθυμία -  όπως αναφέρει το ΑΠΕ -  ήταν το σπίτι της, στο χωριό της, να λειτουργήσει ως μουσείο των έργων της και δημοτική πινακοθήκη.

Είχε δηλώσει: "Η ανάγλυφη γλυπτική, το μετάλλιο και η ακουαρέλλα είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους εκφράζομαι. Το ελαφρό ανάγλυφο των γλυπτών και των μεταλλίων βασίζεται στη φωτοσκίαση και όχι στον όγκο. Όσο για τις ακουαρέλλες, αυτές δομούνται γλυπτικά από τις αδρές χρωματικές επιφάνειες"

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

 

Χαρακτηριστικός είναι ο αποχαιρετισμός της φίλης της:

Καλό ταξίδι Μαρία Καλλιπολιτη. Αγαπημένη μου φίλη και δασκάλα μου. Βιαστικες να φύγεις και είχες τόσα ακόμα να κάνεις. Θυμάμαι πριν 30 χρόνια που αρχίσαμε πεζοπορία που για τα ταμπού του χωριού ήταν κάτι ακατανόητο. Όμως το τόλμησα γιατί με εντυπωσίασε το αχαλίνωτο πνεύμα σου πέρα από κάθε άποψη του κόσμου. Θα μου λείψεις, θα μου λείψουν οι ατελείωτες συζητήσεις που κάναμε. Με φωναζες στο στούντιο σου και παρακολουθουσα τα γλυπτά που έφτιαχνες. Η ζωγραφική σου στη φύση που καθόμαστε αποστηθιζες όπως ήξερες εσύ. Έχω τόσα πολλά να πω για σένα σελίδες να γεμίσω. Άνθρωπος ήσουν με Α κεφαλαιο αγαπούσες τα πάντα. Άφησες πίσω σου σπουδαίο έργο, ίσως για αυτό έφυγες για να το συνεχίσεις εκεί που πήγες. Στο καλό Μαρία όσο ζω δεν πρόκειται να σε ξεχάσω.

 

Δείτε έργα της και φωτογραφία της στην γκαλερί που ακολουθεί 

Μοιράσου το άρθρο!