Skip to main content

Άγχος και προσπάθεια για εγκυμοσύνη

Άγχος και προσπάθεια για εγκυμοσύνη - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, το άγχος τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά «καλοκουρδισμένη μηχανή», απ’ την άλλη όμως είναι και πολύ ευαίσθητη στο οτιδήποτε της συμβαίνει. Το άγχος και το στρες έχουν συνδεθεί άμεσα με την υπογονιμότητα, στις περιπτώσεις φυσικά που ιατρικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ζευγάρι. Αυτό δεν σημαίνει πως προκαλούν μόνιμη υπογονιμότητα, μειώνουν, όμως, σημαντικά τις πιθανότητες στην προσπάθεια σας για επιτυχή σύλληψη.

Η υπογονιμότητα σημαίνει πάντα άγχος;

Σε καμία περίπτωση. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας και συζητήστε μαζί του το θέμα της γονιμότητας σας. Η φυσιολογική σύλληψη έτσι κι αλλιώς απαιτεί αρκετό χρόνο, χωρίς να συμβαίνει τίποτα παθολογικό στο σώμα σας. Μέχρι την ηλικία των 30 περίπου, απαιτείται προσπάθεια ένα χρόνο με ελεύθερες επαφές. Στην ηλικία των 35 και άνω, θα πρέπει να αρχίσετε να «το ψάχνετε» μετά από έξι μήνες προσπάθειας.

Στην καρδιά της υπογονιμότητας υπάρχει έντονο στρες. Και, δυστυχώς, το στρες και το άγχος είναι σήμερα ένα φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Πως μπορούμε άλλωστε να μην αγχωνόμαστε και να μην ανησυχούμε, βιώνοντας καθημερινά τόσα προβλήματα; Το να καταφέρετε να μείνετε έγκυος, δεν σημαίνει να μην αγχώνεστε μόνο για το πότε αυτό θα συμβεί, αλλά να εξαλείψετε και κάθε άλλη πηγή άγχους από την καθημερινότητα σας. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια: Το σώμα δεν αντιλαμβάνεται την αιτία του άγχους. Αντιλαμβάνεται μόνο την παραγωγή των ορμονών στο σώμα, που τελικά  λειτουργούν αντίστροφα προς την επιθυμία σας να μείνετε έγκυος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση του στρες είναι πολύ πιο μεγάλη απ’ ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι.  Στο 30% των περιπτώσεων που το ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει μέσα σε έξι μήνες, ο παράγοντας που ενοχοποιείται είναι το στρες. Το στρες προκαλεί υπογονιμότητα, η υπογονιμότητα κάνει πιο έντονο το στρες όσο ο καιρός περνάει, και έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα της σύλληψης. Και κάπως έτσι το ζευγάρι μπλέκεται σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο, ο οποίος αν δεν «σπάσει», η υπογονιμότητα θα παρατείνεται. Και ο κύκλος αυτός θα σπάσει, μόνο όταν το στρες μειωθεί. Και πως θα γίνει αυτό;

Πως θα ηρεμήσετε ώστε να μείνετε έγκυος;

Αφού πρώτα έχετε μιλήσει με το γιατρό σας, έχετε κάνει και οι δυο τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της γονιμότητας σας και έχετε αποκλείσει τους ιατρικούς λόγους, τότε ας πάρουμε ως δεδομένο ότι το άγχος είναι ο παράγοντας που μέχρι σήμερα σας εμποδίζει σ’ αυτήν την επιτυχία.

Έπειτα, θα πρέπει να σταματήσετε να βλέπετε τη σεξουαλική επαφή ως μέθοδο αναπαραγωγής μόνο. Γιατί καταλαβαίνω πως κάπως έτσι καταλήγει, μετά από ένα διάστημα ανεπιτυχών προσπαθειών. Και μόνο η λέξη «προσπάθεια» που χρησιμοποιούμε ως όρο, προκαλεί άγχος. «Αγχώνομαι όταν προσπαθώ για κάτι, το οποίο κιόλας θέλω να έχει επιτυχία». Βγάλτε απ’ το μυαλό σας τη λέξη «προσπάθεια». Η ερωτική επαφή είναι ευχαρίστηση, είναι προσωπική στιγμή επαφής και εγγύτητας με τον σύντροφο και έτσι θα πρέπει να το δείτε για να το ευχαριστηθείτε και να είστε ήρεμη. Και απευθύνομαι στη γυναίκα, γιατί στο δικό της σώμα συμβαίνει όλο το «ταξίδι». Βγάλτε απ’ το μυαλό σας το αποτέλεσμα και απολαύστε τη στιγμή.

Όταν είστε αγχωμένοι, το ανθρώπινο μυαλό γίνεται ο χειρότερος εχθρός σας. Σας λέει να μείνετε μόνοι, να μείνετε στο σπίτι, να μην κάνετε τίποτα και να είστε πεσμένοι. Θα το ακούσετε; Δεν θα πρέπει. Πάτε του κόντρα. Βγείτε έξω, διασκεδάστε, μιλήστε με φίλους και με την οικογένεια σας και τότε θα χαλαρώσετε. Και φυσικά όταν είστε χαλαροί, αυξάνονται και οι πιθανότητες σύλληψης.

Η αισιοδοξία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία της γυναίκας. Η αισιόδοξη σκέψη, φέρνει θετικά συναισθήματα και θετικές πράξεις στη ζωή.  Συναναστραφείτε με θετικούς ανθρώπους, διαβάστε θετικά βιβλία, δείτε αισιόδοξες ταινίες. Μην αφήνετε τους γύρω σας να σας ρίχνουν την ψυχολογία.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης