Ψυχολογία - Σχέσεις

03/01/2020 - 06:15

Άνοιξε την πόρτα της αλλαγής

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Καλή χρονιά φίλοι μου! Κάθε χρόνο τη μέρα της πρωτοχρονιάς όλοι κάνουμε έναν απολογισμό της ζωής μας και σχεδιάζουμε το μέλλον. Παίρνουμε αποφάσεις για αλλαγές στην καθημερινότητά μας αλλά συνήθως πάλι λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο. Η επόμενη πρωτοχρονιά μας βρίσκει ξανά να σχεδιάζουμε τις ίδιες αλλαγές!

 Λόγω της αδυναμίας  μας  να αλλάξουμε τη ζωή μας κατηγορούμε θεούς, δαίμονες, γονείς, εραστές, φίλους, δασκάλους, την ίδια τη ζωή, την τύχη ή τη μοίρα.  Έτσι, παραμένουμε αναπαυτι­κά μέσα σε μια αυτομειωτική κατάσταση, νιώθουμε θύματα της κοινωνίας και του πεπρωμένου, περιμένοντας να αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους, με κάποιο μαγικό τρόπο. Μας βολεύει να ρί­χνουμε τις ευθύνες στους άλλους, διότι μεταβιβάζοντας την κατηγορία, δε νιώθουμε την αναγκαιότητα της αλλαγής, η οποία μας ξεβολεύει γιατί χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό, πειθαρχία και ρίσκο. Είναι λυπηρό αλλά οι περισσότεροι θα σπαταλήσουν μια ολόκληρη ζωή περιμένοντας την αλλαγή.

Είναι πιο εύκολο να ονειρευόμαστε στη ζωή παρά να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας εδώ και τώρα. Η αναμονή μας  γεμίζει ελπίδα αλλά είναι ιδιαίτερα περιοριστική,  διότι δεν δίνουμε  σημασία στο σήμερα, αφού το αύριο θα είναι καλύτερο. Αν εξετάσουμε την πορεία ενός κοινού ανθρώπου θα δούμε ότι ως μαθητής ανυπομονούσε να περάσει στο πανεπιστήμιο για να γίνει η ζωή του καλύτερη, ως φοιτητής περίμενε εναγωνίως να τελειώσει τις σπουδές για να εργαστεί ώστε να έχει περισσότερα χρήματα, ως εργαζόμενος αναζητούσε  λίγη ξεκούραση και ανυπομονούσε για τη σύνταξη για να απολαύσει τη ζωή του. Και τότε, γερασμένος και εξουθενωμένος,  αναπολεί τα νιάτα και μετανιώνει για όσα δεν έζησε τότε που έπρεπε!

Πρέπει να ακούμε τις επιθυμίες μας για να κάνουμε πιο όμορφη την κάθε μέρα μας, να βιώνουμε τη ζωή στο έπακρο, ώστε να πηδάμε με χαρά το πρωί από το κρεβάτι και όχι να είμαστε απρόθυμοι να σηκωθούμε νωρίς. Να έχουμε επίγνωση κάθε στιγμής, να είμαστε παρόντες στο εδώ και τώρα, να νιώθουμε την ευτυχία με τις απλές χαρές και όχι να την αναζητούμε σε έναν ονειρεμένο τόπο.

Η καλύτερη επένδυση για τη νέα χρονιά είναι η ανάπτυξη του εαυτού μας. Ο στόχος δεν είναι μια ξαφνική αλλαγή αλλά μικρές και σταθερές αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά και θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.  Τώρα που περάσαμε την πύλη του 2020 είναι η ώρα να ανοίξουμε και μια πύλη προς την αλλαγή που επιδιώκουμε. Η ζωή είναι μικρή, ο χρόνος ανεκτίμητος και είναι τώρα η ευκαιρία να αναζητήσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να κάνουμε το ταξίδι μας όπως το επιθυμούμε!


 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!