Skip to main content

Αγοραφοβία: Το ψυχολογικό επακόλουθο των κρίσεων πανικού

Αγοραφοβία: Το ψυχολογικό επακόλουθο των κρίσεων πανικού - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Το κείμενο αυτό αποτελεί συνέχεια ενός προηγούμενου κειμένου που αφορούσε τις κρίσεις πανικού. Συνοπτικά θα αναφέρω κάποια από τα συμπτώματα αυτής της άσχημης εμπειρίας της κρίσης πανικού, που έχει καταφέρει να «τρομοκρατήσει» όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που την έχουν βιώσει. Ναι, τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη αυτή, γιατί όλοι οι άνθρωποι μου την περιγράφουν ως μια τρομακτική εμπειρία στη ζωή τους. Τα συμπτώματα αυτά, λοιπόν, είναι τα εξής: ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθηση λαχανιάσματος, αίσθημα πνιγμού, ναυτία, πόνος ή βάρος στο στήθος, ζάλη, τάση για λιποθυμία, μούδιασμα, φόβος θανάτου, απώλεια ελέγχου, τάση για φυγή απ’ τον συγκεκριμένο χώρο, φόβος ότι η κρίση θα ξανασυμβεί.

Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι που οδηγεί στην αγοραφοβία. Τι σημαίνει, όμως, ο όρος «αγοραφοβία»; Αγοραφοβία είναι ο φόβος για μέρη ή καταστάσεις που υπάρχει πολύς κόσμος και/ή η διαφυγή από εκεί είναι δύσκολη. Αυτή η κατάσταση, όπως αναφέρω στον τίτλο, είναι το ψυχολογικό επακόλουθο της κρίσης πανικού. Ο φόβος, δηλαδή, του ατόμου ότι η κρίση πανικού θα συμβεί ξανά στο μέρος ή στις συνθήκες που του συνέβη την πρώτη φορά, κάνει το άτομο να αποφεύγει αυτά τα μέρη. Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να αποφεύγει κάποια συγκεκριμένα μέρη, χωρίς όμως να αποδίδει αυτή τη συμπεριφορά στο φόβο του για την ενδεχόμενη εμφάνιση των σωματικών του συμπτωμάτων. Ο άνθρωπος που έχει βιώσει την κρίση πανικού, ενδέχεται να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του μακριά από το σπίτι, ή να χρειάζεται την παρουσία συνοδού για να βρεθεί σε καταστάσεις που φοβάται.

Συχνά η αγοραφοβία εμφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο από την έναρξη των κρίσεων πανικού και μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει παρά την απουσία των κρίσεων. Πολλές φορές ακούω ότι «θα κάνει τον κύκλο του ένα χρόνο και θα περάσει». Δεν είναι γρίπη! Δεν ξέρω καθόλου πως μπορεί να έχει επικρατήσει μια τέτοια άποψη, στερώντας από τους ανθρώπους την άμεση αναζήτηση βοήθειας για το πρόβλημα που τόσο τους ταλαιπωρεί. Τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται από μόνα τους. Αναζητείστε βοήθεια από κάποιον ειδικό, ακόμα κι αν έχετε πάθει μόνο μία κρίση πανικού, ή είστε στην αρχή της αγοραφοβίας. Είναι καλύτερο για σας να μάθετε σύντομα να αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση χωρίς φόβο, παρά να περάσουν χρόνια μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ζωή σας και τη φυσιολογική σας λειτουργικότητα.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης