Ψυχολογία - Σχέσεις

11/10/2013 - 07:22

Ο αλκοολισμός ως ένα σοβαρό πρόβλημα της εφηβείας

yle="margin: 10px 0px; color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Ο αλκοολισμός σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο και σοβαρό ψυχοκοινωνικό πρόβλημα που, δυστυχώς, η έναρξη του είναι στην εφηβική ηλικία. Είναι ένα πρόβλημα που ξεκινά ύπουλα, διαμορφώνεται ύπουλα και εξελίσσεται ύπουλα. Και αναρωτιέμαι: Πως θα μπορούσαμε να πείσουμε ένα νεαρό παιδί, που πίνοντας έχει νιώσει ευφορία, αυτοπεποίθηση,  κοινωνικότητα και άνεση με το άλλο φύλο, ότι είναι πανεύκολο μεγαλώνοντας να καταλήξει σ’ αυτή την πραγματική νόσο που ονομάζεται «αλκοολισμός»;

Δυστυχώς, οι έφηβοι πίνουν πολύ. Οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους συμμαθητές τους να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς ή συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με έρευνα Νορβηγών επιστημόνων.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 9.000 έφηβοι, οι ανήλικοι που είχαν μεθύσει περισσότερες από δέκα φορές στη ζωή τους ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο.«Μπορούμε να πούμε ότι τα ψυχικά προβλήματα συνδέονται στενά με την κατανάλωση αλκοόλ και εθιστικών ουσιών, όμως δεν μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά αν οι έφηβοι ξεκινούν να πίνουν επειδή έχουν προβλήματα ή το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Άρβ Στράντχαϊμ από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας.

Ωστόσο ο κ. Στράντχαϊμ επισήμανε ότι ανεξάρτητα από τη σχέση αιτίας και αιτιατού, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι το αλκοόλ και τα ψυχικά προβλήματα συνδέονται στενά.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τους εφήβους;

Αρχικά, αν έχετε παιδιά στην εφηβεία, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αποτελείτε το πρότυπο τους. Αν εσείς είστε εξοικειωμένοι με το αλκοόλ, τότε και το παιδί είναι ταυτόχρονα εξοικειωμένο με την εικόνα αυτή και τη χρήση του. Μην επιτρέψετε να σας βλέπει το παιδί συνεχώς με ένα ποτήρι στο χέρι ή ακόμα χειρότερα, μεθυσμένους, επιθετικούς και βίαιους. Έτσι, σίγουρα θα αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα του «άλλα λέω και άλλα κάνω».

Έπειτα είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας γι’ αυτό το θέμα. Να του εξηγήσετε την χρήση, την κατάχρηση και τις συνέπειες του αλκοόλ. Βέβαια, για να ενημερώσετε σωστά το παιδί σας και να του απαντήσετε στις ερωτήσεις που ίσως σας κάνει, θα πρέπει να είστε κι εσείς ενημερωμένοι. Είστε; Γιατί στην Ελλάδα αυτό το κομμάτι της ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης απουσιάζει σημαντικά.

Φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις παρέες του παιδιού σας. Να τις ελέγξετε διακριτικά και όχι με τη μορφή του παρεμβατικού ελέγχου που είναι πολύ πιθανό να φέρει αρνητικές αντιδράσεις από το παιδί.

Συνοπτικά: Ενημερωθείτε. Παρατηρείστε. Συζητήστε. Εξηγήστε. Φροντίστε. Στηρίξτε.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!