Ρεπορτάζ Αγοράς

16/07/2022 - 07:54

Λέσβος: Η αυθεντικότητα στο μεγαλείο της

Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

Λέσβος ή Μυτιλήνη. Δύο ονόματα που συνήθως χρησιμοποιούνται, αλλά και συγχέονται, για το ίδιο ακριβώς νησί. Το καταπράσινο «στολίδι» του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια και είναι γεμάτο με ιδιόμορφες ακρογιαλιές, αλλά και χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και πευκοδασών. Ένας επίγειος παράδεισος που αφήνει κάθε επισκέπτη άναυδο, στην προσπάθειά του να τον εξερευνήσει.

Με την AEGEAN μπορείτε να ανακαλύψετε το εντυπωσιακό νησί της Λέσβου και τους θησαυρούς που κρύβει σε κάθε του γωνιά.

Γιατί να πάτε

Το νησί αποτελεί ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι γης που «κόπηκε» κάποτε από την Μικρασία, για να απλωθεί στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η Μυτιλήνη είναι γενέτειρα πολλών ονομάτων των τεχνών και των γραμμάτων, ξεκινώντας από την αρχαία Σαπφώ και φτάνοντας μέχρι τον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη. Όποιος επιλέξει να κάνει τις διακοπές του εδώ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το μετανιώσει. Η Λέσβος είναι γεμάτη με αξιοθέατα για φωτογραφίες, γραφικά χωριά για περιπάτους, αλλά και παραλίες που θα ζήλευε κάθε νησί. 

Τα top αξιοθέατα

To Απολιθομένο Δάσος της Λέσβου (Πηγή: Shutterstock)

To Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου (Πηγή: Shutterstock)

Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο πάνω στο νησί και μαζί με το αντίστοιχο της Αριζόνα των ΗΠΑ είναι τα δύο μεγαλύτερα του κόσμου. Οι απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φαίνεται πως δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Έχει υποδειχθεί ως προστατευμένο παγκόσμιο φυσικό μνημείο και μια επίσκεψη εκεί είναι must, είτε σας αρέσει η ιστορία είτε όχι. Μάλιστα, μπορείτε να το συνδυάσετε και με μια βόλτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο διατηρεί την πιο πλήρη συλλογή απολιθωμένων φυτών στην Ελλάδα.

Το Κάστρο της Μυτιλήνης, γνωστό και ως «Φρούριο της Μυτιλήνης», διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου και το μεγαλύτερο της Ελλάδας, καλύπτοντας μια έκταση 200 στρεμμάτων. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: το Άνω Κάστρο, το Μεσαίο Κάστρο και το Κάτω Κάστρο.

Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, η Μυτιλήνη έχει καταρράκτες. Ο Μαν Κάτσα είναι ο καταρράκτης του νησιού και βρίσκεται κοντά στον Μανταμάδο της Λέσβου, και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βόρεια από την πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, στην περιοχή ζούσε μια βοσκοπούλα στην ομορφιά της οποίας ήταν αδύνατο να αντισταθούν τα παλικάρια της περιοχής. Όμως, αφού τους παρέσερνε σε έναν ξέφρενο «διονυσιακό» χορό τους πετούσε πάνω από τον καταρράκτη. Το τοπωνύμιο σημαίνει «μανιασμένη σάρκα».

Δεν ξέρουμε αν «πιάνεται» ως αξιοθέατο, αλλά το Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του νησιού και της Ελλάδας, με χιλιάδες πιστούς να το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Τα χωριά

O Μόλυβος, το πιο γραφικό χωριό της Μυτιλήνης (Πηγή: Shutterstock)

Όποιος έχει πάει έστω και μία φορά στην Μυτιλήνη, τότε γνωρίζει πολύ καλά πως το ωραιότερο χωριό του νησιού είναι με διαφορά ο Μόλυβος. Τα φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο σπίτια, το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο, αλλά και τα εντυπωσιακά πλακόστρωτα σοκάκια συνεπαίρνουν κάθε ταξιδιώτη στη μαγεία τους.

Μία επίσκεψη στην Ερεσό, τη γενέτειρα της αρχαίας λυρικής ποιήτριας Σαπφώς, επιβάλλεται. Το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και χωρίζεται σε τρία τμήματα: το κυρίως χωριό, τον Κάμπο και τη Σκάλα.

Επίσης διάσημη είναι και η Αγιάσος, η οποία είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους «Όλυμπος». Ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Μυτιλήνης, στο οποίο άπαξ και φτάσει κάποιος, μετά δεν θέλει με τίποτα να φύγει.

Οι ωραιότερες παραλίες

Τα νερά στην παραλία Άγιος Ισίδωρος (Πηγή: Shutterstock)

Ο Άγιος Ισίδωρος αποτελεί μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Μυτιληνής και η βουτιά εκεί θεωρείται επιβεβλημένη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών. Απέχει δύο χιλιόμετρα από το Πλωμάρι και διαθέτει πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά.

Εξίσου φημισμένη είναι και η Σκάλα Ερεσού, μια παραλία που έχει βραβευθεί πολλές φορές με τη γαλάζια σημαία. Θεωρείται μία από τις πιο καθαρές στην Ελλάδα, με ήρεμα νερά, ιδανικά για οικογένειες.

Η πανέμορφη παραλία της Εφταλούς (Πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το Μόλυβο, ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές ακτές, βρίσκεται η παραλία της Εφταλούς, η οποία ξεχωρίζει για τη φυσική της ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά της.

Μυστικά των ντόπιων

Σημειώστε το όνομα «Σουράδα». Πιθανότατα δεν θα το βρείτε σε κανέναν τουριστικό οδηγό και θα σας το πουν μόνο οι ντόπιοι αν τους ρωτήσετε. Δεν πρόκειται για κάποιο μαγαζί, αλλά για μια συνοικία μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, η οποία αξίζει να την περπατήσετε και να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Θα μεταφερθείτε αμέσως σε μια άλλη εποχή. Συνεχίστε τη διαδρομή αυτή, μέσα από τα στενά δρομάκια και θα βρεθείτε στην πλακόστρωτη οδό Ερμού. Εκεί θα συναντήσετε και το Γενί Τζαμί, αλλά και την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Θεράποντα με τον μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο.

Οι γεύσεις

Εστιατόριο στο Πλωμάρι (Πηγή: Shutterstock)

Φτάνουμε στο καλύτερο σημείο. Αυτό που ίσως περιμένατε να διαβάσετε οι περισσότεροι. Όταν μιλάμε για Μυτιλήνη, οι μεζέδες, αλλά και το ούζο παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Άλλωστε φτάνοντας κάποιος στο αεροδρόμιο του νησιού με μια πτήση της AEGEAN, το πρώτο που αντικρίζει είναι μια μεγάλη επιγραφή, η οποία τον καλωσορίζει στην «πατρίδα του ούζου». Στο Πλωμάρι, λοιπόν, θα πιείτε αυθεντικό ούζο, ενώ στην Καλλονή θα φάτε την πιο φρέσκια σαρδέλα. Μη παραλείψετε φυσικά να δοκιμάσετε σφουγγάτο Μυτιλήνης, γκιουζλεμέδες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κρεμμυδοκεφτέδες, μπακλαβά, πλατσέντα, αλλά και τα ξακουστά αμυγδαλωτά. 

Πώς να πάτε

Κλείστε εισιτήριο εδώ για να πετάξετε στη Μυτιλήνη με πτήσεις της AEGEAN!

Μοιράσου το άρθρο!