Ρεπορτάζ Αγοράς

11/02/2015 - 21:18

Περί Λέσβου: Από τη Λέσβο με αγάπη

ΔΕΗ

&n

bsp;

Η οδός Αθηνάς είναι ένας από τους αγαπημένους μου δρόμους στην Αθήνα. Ξεκινώντας από την Ομόνοια και καταλήγοντας στην πλατεία Μοναστηρακίου έχει μία, χαοτική κακόφημη γοητεία που δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και 40 χρόνια που μετακόμισα στην Αθήνα

 
Το «Περί Λέσβου» είναι ένα μαγαζί χαμηλών τόνων με ντεκόρ στο χρώμα της ελιάς και βρίσκεται στο τμήμα της Αθηνάς που είναι τα ηλεκτρολογικά καταστήματα. Μπορεί να δυσκολευτείτε να το εντοπίσετε ανάμεσα από τα κουτιά με τις βαφές, τα εργαλεία για τον κήπο, τα λάστιχα ποτίσματος, τα καλώδια και τα αντιανεμικά υλικά που είναι στοιβαγμένα στο πεζοδρόμιο.

 

 
Όταν μπείτε μέσα, η τάξη που κυριαρχεί θα σας βοηθήσει να δείτε τι βρίσκεται στα ράφια με τις συλλογές από μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, μακαρόνια, βιολογικές ελιές και ποτά ή να κοιτάξετε προσεκτικά τα κεντρικά τραπέζια που έχουν πάνω τους παξιμάδια (γλυκά και αλμυρά), κομπόστες, σάλτσες, ελιές, πίκλες και γλυκά.Στο τέρμα του μαγαζιού, στα αριστερά βρίσκεται ένας πάγκος με τυριά, και στα δεξιά, μία σύνθεση από σαπούνια από ελαιόλαδο, κρέμες σώματος, σαμπουάν και λοσιόν;'Oλα τα προϊόντα προέρχονται από τη Λέσβο, τη Λήμνο και την Χίο.
 
Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού είναι δύο νέοι με καταγωγή από τη Λέσβο, οπότε γνωρίζουν όλα όσα έχει απλόχερα να προσφέρει το νησί αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν, είτε πρόκειται για γυναικείους συνεταιρισμούς είτε για παραγωγούς. Τη μέρα που πήγα ο Λευτέρης Αντωνάκος, ξυλογλύπτης από επιλογή, ήταν στον δρόμο και έπαιρνε παραγγελίες και ο συνεργάτης του, Ανδρέας Καραντάκης, πρώην σεφ, επισκεπτόταν τον πατέρα του στο νοσοκομείο. Υπεύθυνη για το μαγαζί ήταν η Μάγδα Αντωνάκου, η αγαπημένη θεία του Λευτέρη, η οποία όχι μόνο σκαρφάλωνε στη σκάλα για να προσθέσει ούζο στα μπουκάλια που βρίσκονταν στο πάνω ράφι αλλά και χαιρετούσε τους πελάτες, και στα αγγλικά εάν ήταν τουρίστες, πολλές φορές με το όνομά τους.
 
Δεν μπορούσε να απαντήσει σε όλες μου τις ερωτήσεις με μιας, οπότε με έβαλε να καθίσω, προσφέροντάς μου μαστίχα σε ένα χάρτινο ποτήρι. Οι Έλληνες πελάτες, συνήθως αναζητούν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως λαδοτύρι ή κασέρι, τα αγαπημένα τους παξιμάδια ή ακόμα και πράσινο σαπούνι. Οι τουρίστες έλκονται περισσότερο από το μέλι, το βιολογικό ελαιόλαδο, τα γλυκά και το σαπούνι. Αν είχα κάποιον να με βοηθήσει στο κουβάλημα θα έπαιρνα σίγουρα ούζο και μερικά μπουκάλια από το ξηρό κρασί της Λήμνου, που ταιριάζει άψογα σε μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα ή απόγευμα. Αντίθετα, εκμεταλλεύτηκα τη θητεία της κας Αντωνάκου στον πάγκο των τυριών και αγόρασα ένα μεγάλο κομμάτι λαδοτύρι και κατσικίσια φέτα.
 
Όταν ρώτησα ποια από τα προϊόντα αρέσουν περισσότερο στους πελάτες, η κυρία Αντωνάκου μου είπε ότι όλα φεύγουν από τα ράφια το ίδιο γρήγορα, γεγονός που είναι εντυπωσιακό για ένα μαγαζί με τόσο μεγάλη ποικιλία. Παρ' ολ' αυτά δεν μου κάνει εντύπωση, αν σκεφτεί κανείς τη φήμη που έχει το «Περί Λέσβου». «Ελέγχουμε συχνά τους παραγωγούς μας και φυσικά τους γνωρίζουμε όλους και τους επιλέγουμε ώστε να έχουν μία καλή αναλογία ποιότητας- τιμής», μου είπε.
 
Όπως λέει η κυρία Αντωνάκου: «Μπορεί να βρείτε διαφορετικά μαγαζιά στην Πλάκα που εξυπηρετούν τουρίστες που αγαπούν τις ελληνικές γεύσεις, αλλά εμείς είμαστε διαφορετικοί, αφού είμαστε ανοιχτά όλο τον χρόνο και πιο οικονομικοί. Και πρέπει να είμαστε, εάν θέλουμε να κρατήσουμε ικανοποιημένους τους Έλληνες πελάτες μας».
 
 
Kείμενο-φωτογραφίες: Dianna Farr Lewis
πηγή: www.huffingtonpost.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!