Ρεπορτάζ Αγοράς

08/01/2014 - 12:52

Πρόγραμμα Νέων Γεωργών

tyle="text-align: justify;">Πρόγραμμα Νέων Γεωργών 2014 

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών βγήκε στον "αέρα" και επίσημα η πρόσκληση για τους Νέους Γεωργούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ (από τα 100 εκατ. που αρχικά είχε σχεδιαστεί) από το οποίο μπορεί να ωφεληθούν περισσότερα από 8.000 άτομα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τα 140 εκατ. θα λάβει 7,4 εκατ. ευρώ (θα ενταχθούν στο πρόγραμμα  περίπου 450 άτομα). Αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον σε κάποια Περιφέρεια μπορεί να γίνει ανακατανομή των ποσών μεταξύ των Περιφερειών.

Οι υποψήφιοι Νέοι Γεωργοί πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα την προετοιμασία. Η προετοιμασία συνίσταται κυρίως στην εύρεση και μίσθωση αγροτεμαχίων ή την αγορά ζωικού κεφαλαίου. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος Νέος Γεωργός να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία των αγροτεμαχίων που θα μισθώσει (έκταση, αριθμό δέντρων, χαρτογραφικό κωδικό).

Το Γραφείο μας αναλαμβάνει όχι μόνο τη σύνταξη του φάκελου υποψηφιότητας του Νέου Γεωργού αλλά και τη σωστή προετοιμασία (σύνταξη μισθωτηρίων, μέτρηση αγροτεμαχίων, μεταβίβαση δικαιωμάτων σε περίπτωση που απαιτείται) . Για μας ο κάθε υποψήφιος Νέος Γεωργός είναι μια μοναδική περίπτωση και προσπαθούμε να προσφέρουμε πάντα τις καλύτερες υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος:

Δικαιούχοι Υποψήφιοι:  α) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και  δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης. β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι  της Λέσβου (ο υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση από το Δήμο) γ) Η γεωργική τους εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή (0,5) Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 Μ.Α.Ε. = 1750 ώρες απασχόλησης ανά έτος) Παράδειγμα: ελάχιστη έκταση για ελιές 20 στρέμματα, ελάχιστος αριθμός προβάτων: 52 ζώα

 Δεν είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι και δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι ενίσχυσης οι κάτωθι: i) Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) μεγαλύτερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς (εισόδημα αναφοράς=15.000 ευρώ) ii) Όσοι έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 100% του εισοδήματος αναφοράς iii) Όσοι εκ των οποίων ο/η σύζυγος είναι είτε κατά κύρια απασχόληση γεωργός, είτε είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ

Ύψος ενίσχυσης:  Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών καταβάλλεται σε 3 δόσεις. Το 70% την οικονομικής ενίσχυσης θα καταβληθεί αμέσως μετά την έγκριση του Νέου Γεωργού. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται βασικά από την περιοχή μόνιμης κατοικίας και το μέγεθος της εκμετάλλευσης στην μελλοντική κατάσταση. Όλες οι περιοχές της Λέσβου είναι ορεινές ή μειονεκτικές επομένως το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κτηνοτροφική ή φυτική  παραγωγή είναι από 15.000  (το ελάχιστο) έως 20.000 ευρώ (το μέγιστο)

Βασικά  δικαιολογητικά: 1) Επικυρωμένο αντίγραφο (δύο όψεων) της Αστυνομικής Ταυτότητας 2) Βεβαίωση Δημάρχου για το μόνιμο της κατοικίας του υποψηφίου με αριθμό πρωτοκόλλου και πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης  3) Αντίγραφα Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τριών τελευταίων ετών (και του/της συζύγου, εφόσον δεν υπάρχει κοινή δήλωση των δύο συζύγων στην τριετία) 4) Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών και των δύο συζύγων. (Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις, απαραίτητη είναι η υποβολή: α) αντίγραφο της βεβαίωσης απόδοσης ΑΦΜ, επικυρωμένων από οποιαδήποτε διοικητική αρχή  και  β) υπεύθυνης δήλωσης του υποψήφιου Νέου Γεωργού προς την οικεία ΔΟΥ, με βεβαίωση παραλαβής προς έλεγχο από τη ΔΟΥ, ότι δεν ήταν υπόχρεος σε υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία τριετία.) 5) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης 6)Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών 7) Αποδεικτικά μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων

Επιπλέον για όσους  διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο ή  μελισσοσμήνοι:   Α. Ιδιωτικό συμφωνητικό για την αγορά ζωικού κεφαλαίου / μελισσοσμηνών από άλλο κτηνοτρόφο / μελισσοκόμο, θεωρημένο από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας  ή Αποδεικτικό δωρεάς εν ζωή ζωικού κεφαλαίου / μελισσοσμηνών, εφόσον η παραχώρηση έγινε από τους γονείς, θεωρημένο από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Β. Θεωρημένο αντίγραφο Μητρώου κτηνοτροφικής  εκμετάλλευσης / Επικυρωμένο αντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου υποψηφίου.

 

    Υποβολή αιτήσεων:

    Από 18/03/2014 έως 16/05/2014

    Ποσό ενίσχυσης έως 20.000 ευρώ

  • Ενημερωθείτε
  • Ξεκινήστε την προετοιμασία
  • Επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιράσου το άρθρο!