Συνεντεύξεις

02/05/2012 - 09:00

Μιχάλης Μπάκας: ζητάμε περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό με ανανεώσιμες πηγές και ντόπια κεφάλαια

yle="text-align:justify;">Σε συνέντευξη του στο Lesvosnews.net  o Μιχάλης Μπάκας (υποψήφιος Βουλευτής Λέσβου  με τους Οικολόγους  Πράσινους) τονίζει την ανάγκη να υπάρξει περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός και απαντά ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν πτοούνται από τα όσα τους προσάπτουν για "αντιαναπτυξιακές αντιρρήσεις".  Σε άλλο σημείο της συνέντευξης o κ. Μπάκας τονίζει ότι "με τα σκουπίδια και τα μπαζώματα" κάνουμε ότι μπορούμε για να διώξουμε τους τουρίστες.  Σχετικά με τις εκλογές ο Μιχάλης Μπάκας αναφέρει ότι το δίλημμα δεν είναι κυβέρνηση ή ακυβερνησία αλλά  το "εάν θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω, εάν θα καταλάβουμε τα λάθη μας και θα πάμε ένα βήμα εμπρός".   Δίνει υπόσχεση ότι αν οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι στη Βουλή θα επιδιώξουν συνεργασίες για την αλλαγή του χωροταξικού του Δήμου Λέσβου. Τέλος ο κ. Μπάκας   απαντά στο ερώτημα για την προοπτική συνεργασίας με άλλες δυνάμεις και  υπογραμμίζει την "αρχή μη βίας"  των Οικολόγων Πρασίνων που πολλές φορές όμως έχει κατακριθεί και από δυνάμεις της  Αριστεράς.

------------------------------------------------------------

Ακολουθεί  το κείμενο της συνέντευξης ( σε πολλά σημεία της συνέντευξης υπάρχουν ενεργοί σύνδεσμοι που οδηγούν στην Ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά ο αναγνώστης)

Lesvosnews: Ας ξεκινήσουμε με μια ερώτηση που σας αφορά άμεσα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αν και έχουν μικρή εκλογική δύναμη στη Λέσβο εντούτοις έχουν καθημερινή παρουσία και παρεμβάσεις για πολλά ζητήματα. Έτσι είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι σε όλη την Ελλάδα ή αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο οφείλεται κυρίως σε εσάς;

Μιχάλης Μπάκας: Χαίρομαι που το επισημαίνετε και νομίζω ότι αυτό γίνεται τοπικά λίγο ως πολύ σε όλη την Ελλάδα απλά σε κεντρικό επίπεδο έχουμε πρόβλημα παρουσίας στα εθνικά ΜΜΕ, που δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να προβάλουν τις θέσεις και παρεμβάσεις μας. Στη Λέσβο οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά τις τελευταίες εκλογές του 2009 έχουν κάνει πάνω από 180 παρεμβάσεις σε διάφορα ζητήματα, που μπορεί να αφορούν ερώτηση στην ευρωβουλή για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, παρεμβάσεις για την αλιεία ή την κτηνοτροφία αλλά και παρεμβάσεις στην εισαγγελία και καταγγελίες όπως για παράδειγμα οι παράνομες χωματερές ή η ρύπανση από απόβλητα τυροκομείων. Δεν νομίζω ότι άλλο πολιτικό κόμμα στη Λέσβο έχει τόσες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, πιστεύω ότι είμαστε λοιπόν αναγνωρισμοί πλέον και οι παρεμβάσεις μας είναι γνωστές σε όλο το νησί και το βλέπω αυτό και τις τελευταίες ημέρες, συζητώντας με πολίτες του νησιού και στο τελευταίο χωρίο της λεσβιακής υπαίθρου.

Lesvosnews: Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κατηγορηθεί από μερίδα του τύπου ότι αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου εξαιτίας των αντιρρήσεων που έχουν για την επένδυση Ρόκα (ανεμογεννήτριες) στα νησιά του Αιγαίου. Ποια η θέση σας και γιατί έχετε επιλέξει να μην απαντάτε σε τέτοια δημοσιεύματα;

Μιχάλης Μπάκας:Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει πρόταση για το ενεργειακό της Λέσβου από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ έχουμε ζητήσει να συζητηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός των νησιών μας μέσω του εκπροσώπου μας στο Περιφερειακό συμβούλιο Ηλία Γιαννίρη εδώ και 6 μήνες χωρίς να έρθει το θέμα προς συζήτηση με ευθύνη της περιφερειακής αρχής. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός από εμάς και δεν πρέπει να ακολουθούμε τις προτάσεις του κάθε ιδιώτη. Να ενημερωθούμε, να σκεφτούμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε πρότασης, και να αποφασίσουμε. Εδώ ένα σουπερμάρκετ πάει να ανοίξει στη πόλη και απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συζητείται το θέμα για μέρες στις εφημερίδες ενώ στην περίπτωση της επένδυσης Ρόκα που αλλάζει ριζικά την όψη του νησιού μας, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και διαβούλευση, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει άποψη ενώ το περιφερειακό απλά γνωμοδοτεί. Εμείς ζητάμε σεβασμό στην κλίμακα του χώρου σε κάθε επένδυση που έρχεται στο νησί μας έτσι ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις κεντρικές αναπτυξιακές μας προοπτικές, ζητάμε περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό, διείσδυση όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, βιομάζα, αιολικά, φωτοβολταϊκά) αλλά και εκμετάλλευση τους με ντόπια κεφάλαια, προς όφελος του νησιού. Σε κάθε περίπτωση μόνο ύστερα από πλήρη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας, για το δρόμο που θα επιλέξουμε για τον τόπο μας. Καλό θα είναι λοιπόν να ζητήσουμε όλοι ενημέρωση με ευθύνη του Δήμου και της περιφέρειας που απουσιάζουν εκκωφαντικά. Εμείς από την πλευρά μας θα πάρουμε υπεύθυνα τη θέση μας μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, και θα κριθούμε από το στάση μας. Τέλος για το γνωστό κλισέ κάποιων για τις «αντιαναπτυξιακές αντιρρήσεις των οικολόγων», δεν πτοούμαστε, φαντάζομαι δε ότι ανάλογα προβλήματα είχαν αντιμετωπίσει και πριν πολλά χρόνια αυτοί που ζήταγαν το κλείσιμο του εργοστασίου του Σουρλάγκα, της μεγαλύτερης τότε βιομηχανίας του νησιού, με τις γνωστές καταστρεπτικές επιπτώσεις στον κόλπο της Γέρας.

Lesvosnews: Ποιος είναι ο πραγματικός μοχλός ανάπτυξης για τη Λέσβο; Είναι μοχλός ανάπτυξης οι μεγάλοι δρόμοι με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας;  Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο μοντέλο ανάπτυξης στην εποχή του Μνημονίου;

Μιχάλης Μπάκας: Τα νησιά μας διαθέτουν ένα ιδιαίτερο αλλά και πολύ ευαίσθητο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο. Είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτισμού που σεβάστηκε και συνεργάστηκε αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, οι πεζούλες, το αγροτικό τοπίο δεν είναι μόνο εκθέματα ενός ανοικτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν, αλλά αποτελούν και σήμερα μοναδικό παράδειγμα σοφής και βιώσιμης ανάπτυξης. Για εμάς λοιπόν βασικός μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας αποτελεί η περιβαλλοντική ποιότητα.

Έτσι θα μπορέσει να τροφοδοτηθεί βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με έμφαση του τουριστικού προτύπου σε μορφές που συμβάλλουν στη γενικότερη βιωσιμότητα της περιοχής, στοχεύοντας όχι στο μαζικό τουρισμό αλλά σε ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Το νησί μας επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες για να δουν τις φυσικές μας ομορφιές, τα πουλιά ή τα λουλούδια μας και εμείς εξακολουθούμε να μην κάνουμε τίποτα για αυτό ή μάλλον κάνουμε ότι μπορούμε για να τους διώξουμε με τη ρύπανση, τα σκουπίδια και τα μπαζώματα.

Παράλληλα είναι αναγκαία η προστασία της αγροτικής μας παραγωγής. Με δεδομένο ότι η γεωργία αλλά και η κτηνοτροφία στον τόπο δεν μπορεί λόγω χώρου και μικρών εκμεταλλεύσεων να παράγει αγροτικά προϊόντα σε μαζική κλίμακα και χαμηλή τιμή, θα πρέπει να στραφεί στη μικρή, εξειδικευμένη και υψηλής ποιότητας παραγωγή με βασική της κατεύθυνση τη βιολογική γεωργία. Γιατί όχι, όλο το νησί να κηρυχθεί «βιολογικό», έτσι ώστε να ξέρει κάποιος σε όλο τον κόσμο ότι εάν αγοράζει ένα προϊόν τη Λέσβου είναι καθαρό από χημικά. Απαιτείται λοιπόν σαφής πολιτικός σχεδιασμός και κατάλληλη υποστήριξη από τις κρατικές αρχές, αλλά και σχεδιασμένη προσπάθεια από τους ίδιους τους αγρότες και ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής (τυποποίηση, εμπορία, διαφήμιση, διανομή) μέσα από δίκτυα μικρών παραγωγών και πέρα από παλαιοκομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος, που έχουν καταρρεύσει (ΕΑΣΛ).

Lesvosnews: Οι υποψήφιοι Βουλευτές της Λέσβου αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το χωροταξικό θέμα της Λέσβου μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ποια η δική σας θέση;  Τι δέσμευση μπορείτε να αναλάβετε σε περίπτωση που είστε στη Βουλή;

Μιχάλης Μπάκας: Οι Οικολόγοι Πράσινοι την προεκλογική περίοδο βρίσκονται σε αμηχανία γιατί δεν μας αρέσει να κάνουμε προεκλογικές βαρύγδουπες εξαγγελίες, όπως μας έχουν συνηθίσει όλα τα κόμματα του παλαιοκομματικού συστήματος. Εμείς είχαμε πάρει σαφή θέση για το θέμα από τον Απρίλιο του 2010 όταν λέγαμε ότι «Με το παράδειγμα του MegaΔήμου Λέσβου αποδεικνύεται ότι οι συνενώσεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαβούλευσης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με την κοινωνία όπως θα προϋπέθετε μια πραγματική μεταρρύθμιση. Δημιουργείται ένας Δήμος για όλο το νησί, αντίθετα με όλες τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, αντίθετα με κάθε λογική (πληθυσμιακή, ορεινός-πεδινός χαρακτήρας, τουριστικός-αγροτικός), συνδέοντας τη Μυτιλήνη με το Σίγρι σε απόσταση 95 χλμ, την ορεινή Αγιάσο με την πεδινή Καλλονή τον τουριστικό Μόλυβο με τον Μανταμάδο της κτηνοτροφίας.» Στην πράξη δυστυχώς αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Λέσβος ως ένα δήμος και προφανώς εάν τελικά τα καταφέρουμε και είμαστε νέα βουλή θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλες τις δυνάμεις για αυτήν την αλλαγή.

Lesvosnews: Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές  το κλίμα πολώνεται και το δίλλημα που τίθεται  εμμέσως πλην σαφώς είναι  ή ψηφίζουμε κόμματα του Μνημονίου ή χρεοκοπούμε. Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το αληθινό  δίλημμα των εκλογών;

Μιχάλης Μπάκας: Η ελληνική κοινωνία βιώνει σήμερα την ολοκληρωτική χρεοκοπία των μέχρι τώρα πολιτικών. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία», ελάχιστα συγκαλύπτει ότι ουσιαστικά έχουμε πια ΚΑΙ Μνημόνιο ΚΑΙ χρεοκοπία. Για το οικολογικό και πράσινο κίνημα, η οικονομική κρίση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την κρίση στην κοινωνία αλλά και στο περιβάλλον.

Οι ίδιοι παράγοντες που επί δεκαετίες καταστρέφουν το περιβάλλον – κοντόφθαλμη οπτική, αδιαφορία για τις επόμενες γενεές, υποθήκευση του συλλογικού στο ατομικό, αδιαφορία για ό,τι δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται, πολιτική ανευθυνότητα, εκτεταμένη ανομία και διαφθορά, προτεραιότητα και ανοχή στα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα – είχαν καταλυτικό ρόλο και στην οικονομική κρίση. Σε αυτούς στηρίχθηκε η οικοδόμηση μιας οικονομίας που είχε εξαρχής ημερομηνία λήξης και που τώρα καταρρέει με πάταγο. Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους οι πολίτες δεν πρέπει να απαντήσουν: Κυβέρνηση ή ακυβερνησία. Δεν είναι αυτό το πραγματικό δίλημμα. Το δίλημμα είναι εάν θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω, εάν θα καταλάβουμε τα λάθη μας και θα πάμε ένα βήμα εμπρός.

Lesvosnews: Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν άγχος για την είσοδό τους στη Βουλή; Τι μπορεί να προσφέρει  η είσοδός σας στη Βουλή σ’ ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό;

Μιχάλης Μπάκας: Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μια προεκλογική κίνηση διαγραμμένων ή εξεγερμένων πολιτικών σωτήρων ή μια προεκλογική δημοσκοπική φούσκα. 10 χρόνια μετά την ίδρυση τους, 3 χρόνια μετά την εκλογή του πρώτου πράσινου  ευρωβουλευτή αλλά και 1,5 χρόνο μετά την εκλογή 9 περιφερειακών συμβούλων σε όλη η χώρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι έτοιμοι και ώριμοι πλέον να έχουν ισχυρή παρουσία στην ελληνική βουλή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρνουν κάτι νέο στο πολιτικό σύστημα, καθώς είναι ένα κόμμα πολιτών, με οριζόντια, μη αρχηγική δομή και δημοκρατική λήψη αποφάσεων (δεν υπάρχει πρόεδρος/αρχηγός ενώ ακόμα και η επικεφαλής της εκλογικής μας εκστρατείας για να εκλεγεί χρειάζεται την ψήφο των πολιτών). Σύμφωνα με το καταστατικό μας εφαρμόζεται η εναλλαγή καθώς οι εκλεγμένοι μοιράζονται την έδρα τους με τον επόμενο (όπως εφαρμόστηκε ήδη στην ευρωβουλή με την εναλλαγή Τρεμόπουλου – Χρυσόγελου), οι βουλευτές προσφέρουν το 50% του μισθού τους υπέρ κοινωνικών και φίλο-περιβαλλοντικών δράσεων  αλλά επίσης κανείς δεν δικαιούται να έχει 2 συνεχείς θητείες στην ίδια θέση. Πρόκειται για ασφαλιστικές δικλείδες δημοκρατικής λειτουργίας ενός κόμματος, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες την πολιτική. Έχουμε καταθέσει πλήρες πρόγραμμα θέσεων για τις εκλογές αλλά πάνω από όλα νομίζω ότι η καθημερινή μας παρουσία μας στην κοινωνία με θέσεις και προτάσεις δείχνει ότι είμαστε ένα κόμμα που ζητάμε λύσεις και όχι αντιρρήσεις και κραυγές για μικροπολιτικά οφέλη.

Lesvosnews:Όταν υποστηρίζετε ότι η κρίση είναι «κρίση αξίων» τότε η έξοδος από τη κρίση δεν είναι μόνο θέμα οικονομικών μέτρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν πρόταση για την έξοδο από τη κρίση;

Μιχάλης Μπάκας:Όπως ανέφερα και παραπάνω για το οικολογικό και πράσινο κίνημα, η οικονομική κρίση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς συνδέεται άρρηκτα:

  • Με την κρίση στην κοινωνία, όπου η ανεργία αποδιαρθρώνει τον κοινωνικό ιστό, ανισότητες και αποκλεισμοί αυξάνονται κατακόρυφα, η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών εντείνεται, το έλλειμμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες δυσκολεύει την οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων.
  • Με την κρίση στο περιβάλλον, όπου η υποβάθμιση των φυσικών πόρων και των συλλογικών αγαθών καταλήγει να υπονομεύει και την ίδια την οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός.

Το έλλειμμα δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου της πολιτικής, όπου το πελατειακό κράτος συνδυαζόταν με τη «λευκή επιταγή» στην εκάστοτε εξουσία, είχε επίσης καταλυτικό ρόλο. Η δημοκρατία όμως αντιμετωπίζει πια και νέες απειλές, τόσο από την τάση για ουσιαστική εκχώρηση της χάραξης πολιτικών σε «τεχνοκράτες», όσο και από το λαϊκισμό που εύκολα οδηγεί στην αναζήτηση «ισχυρών ηγετών».

Κεντρική απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στην κρίση, είναι η Πράσινη Στροφή στην οικονομία: ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, απαντώντας ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάστασή της:

  • Με τόνωση της οικονομίας με εκτεταμένες επενδύσεις για τις υποδομές που απαιτούνται, για να πάψει να επιβαρύνει το περιβάλλον.
  • Με μετασχηματισμό τομέων όπως η οικοδομή, για διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και με μαζική δημιουργία νέων θέσεων σε πράσινα επαγγέλματα.
  • Με συνολικότερο ανασχεδιασμό και αναπροσανατολισμό της οικονομίας, ώστε να  συμφιλιωθεί με το περιβάλλον και να λειτουργήσει ως υποσύστημά του.
  • Με αποφασιστική στήριξη της κοινωνικής συνοχής και με καταδίκη κάθε μορφής βίας που υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα: κρατική καταστολή και αστυνομική βαρβαρότητα, βία των συμμοριών και της εγκληματικότητας, πολιτική βία, αλλά και βία στις καθημερινές μας σχέσεις.

Lesvosnews: Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Με ποια κόμματα έχετε μεγαλύτερη πολιτική συγγένεια;

Μιχάλης Μπάκας: Θα σας πω πρώτα από όλα με ποια δεν έχουμε πολιτική συγγένεια. Προφανώς δεν έχουμε πολιτική συγγένεια με τα κόμματα του δικομματισμού που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το επίπεδο οπότε θα ήταν αδύνατη η συνεργασία μας με τα ίδια πρόσωπα που για χρόνια εκπροσωπούσαν τη διαφθορά και τον παλαιοκομματική σήψη. Όπως και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με δυνάμεις ακραία εθνικιστικές που δεν σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί και πέρα οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και σε τοπικό επίπεδο έμπρακτα έχουμε δείξει ότι είναι δυνατή η προγραμματική μας συμφωνία ουσίας με δυνάμεις που θέλουν να αποτελούν μέρος της λύσης. Όπως δήλωσε πρόσφατα και η Ιωάννα Κοντούλη «Περιμένουμε την ψήφο των πολιτών και δεν μας διακατέχει κανένα σύνδρομο νομής εξουσίας ή μικροεξουσίας, ιδίως όταν η εξουσία αυτή μπορεί να αλλοιώσει την φυσιογνωμία μας, να μας εμπλέξει σε δαιδάλους διαπραγματεύσεων και συναλλαγών χωρίς αρχές και τελικά να μας αλλοτριώσει». Ελπίζουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε δημιουργικά σε συνεργασίες δυνάμεων που θέλουν επιτέλους την αλλαγή στη χώρα μας, ή εάν αυτό δεν επιτευχθεί να βρισκόμαστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας με σθένος το πρόγραμμά μας.

Lesvosnews: Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε «δυναμικές εμφανίσεις» μελών της Χρυσής Αυγής. Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών ήταν ομόφωνη. Μήπως όμως οι «αγανακτισμένοι» των προηγούμενων μηνών έδωσαν το άλλοθι σε τέτοιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής; Ποια η θέση σας για τις συστηματικές αποδοκιμασίες πολιτικών;

Μιχάλης Μπάκας: Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το κόμμα που έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η αρχή της μη βίας αποτελεί θεμελιώδη στοιχείο της πολιτικής μας κουλτούρας, και για αυτή τη θέση μας έχουμε κατακριθεί και από δυνάμεις της αριστεράς. Θα σας θυμίσω ότι σε τοπικό επίπεδο είχαμε καταδικάσει τις εκδηλώσεις βίας στο περιφερειακό συμβούλιο της Χίου, την δημοσιοποίηση φωτογραφιών διδασκόντων του Παν Αιγαίου με σκοπό τον εκφοβισμό τους αλλά και από την άλλη πλευρά είχαμε καταδικάσει την περσινή βίαιη επέμβαση της αστυνομίας έξω από το Υπ. Αιγαίου στη Μυτιλήνη αλλά και τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών από την ΕΛΑΣ πριν την πρόσφατη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Μυτιλήνη. Όταν λοιπόν μιλάμε για την αρχή της μια βίας εμείς δεν βάζουμε αστερίσκους.  Ως προς το λυπηρό φαινόμενο της δημοσκοπικής ανόδου της Χρυσής Αυγής, που ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί στις εκλογές, πιστεύω ότι δυστυχώς εκφράζει πολίτες που θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σκηνικό και την επιλέγουν ως τη «λύση» που θα ενοχλήσει περισσότερο ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται και την πολιτική ανεπάρκεια του δικομματισμού να δώσει λύση στο μεταναστευτικό, ωθώντας τους πολίτες σε εύκολες ρατσιστικές «λύσεις» του προβλήματος και καθιστώντας τους επικίνδυνους για τη δημοκρατία και τους θεσμούς χρυσαυγίτες ως μέρος της λύσης.

Στις εκλογές πρέπει λοιπόν να καταδικάσουμε το πολιτικό σύστημα και όχι τη δημοκρατία. Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους είναι πρώτα από όλα ψήφος για να μη μείνουμε μόνο στην απόρριψη των πολιτικών του Μνημονίου, αλλά και για να επενδύσουμε επιτέλους στη διέξοδο από την κρίση, με ταυτόχρονες απαντήσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον. Παράλληλα είναι ψήφος τιμωρίας των υπευθύνων και κάθαρσης, με συγκεκριμένες προτάσεις για να εντοπιστούν και να δεσμευτούν οι «γκρίζες περιουσίες» από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Είναι τέλος ψήφος για μια νέα πολιτική πλειοψηφία, που να είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα σε εναλλακτική κατεύθυνση.

Μοιράσου το άρθρο!