Επιστήμη - Τεχνολογία

30/06/2012 - 00:04

H Google λανσάρει tablet στα 199 δολάρια

To πρώτο tablet PC με τη δική της «σφραγίδα» παρουσίασε η Google χθες, πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου I/O που πραγματοποιεί για τους προγραμματιστές. Ο λόγος για το Nexus 7, έναν «υπολογιστής-ταμπλέτα» που κατασκεύασε για λογαριασμό του ιντερνετικού κολοσσού η Asus και το οποίο έχει αρκετά ελκυστικά τεχνικά χαρακτηριστικά, λεπτό ντιζάιν και θα διατεθεί με την πιο «φρέσκια» έκδοση του λειτουργικού Android, το Jelly Bean (Android 4.1), που ανακοίνωσε επίσης χθες η Google. Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο ελκυστικό είναι η τιμή του, η οποία θα ξεκινά από τα 199 δολάρια.

Με αυτή την τιμή, η Google επιδιώκει να αυξήσει τη δημοφιλία των tablet PC με λειτουργικό Android, κάνοντας όμως στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την τακτική που ακολουθούσε έως τώρα στην προσπάθειά της ανταγωνισθεί την Apple και τα iPad. Έτσι, μέχρι σήμερα φαινόταν να δίνει έμφαση σε συσκευές που ακολουθούσαν τα πρότυπα των συσκευών της Apple, με παρόμοια χαρακτηριστικά και τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περσινό συνέδριο μοίρασε στους συμμετέχοντες το Samsung Galaxy Tab 10.1, μία συσκευή 10,1 ιντσών που θύμιζε αρκετά και κόστιζε στο εμπόριο όσο περίπου και το iPad.

Φέτος, αντίθετα, όχι μόνο επέλεξε να εμπλακεί και η ίδια στη σχεδίαση του Nexus 7, αλλά και πρόκρινε ως «ναυαρχίδα» των μοντέλων Android μία σαφώς πιο οικονομική συσκευή, και μάλιστα με μέγεθος 7 ίντσες – δηλαδή κατάλληλη για τους χρήστες που θέλουν μία ταμπλέτα για να καταναλώνουν και όχι για να παράγουν περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, ακολούθησε τη συνταγή της Amazon και του 7΄΄ Kindle Fire, το οποίο πωλείται στην Αμερική 199 δολάρια και θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο – σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Comscore, το Kindle Fire αντιστοιχεί στο 54% των πωλήσεων tablet PC με Android στις ΗΠΑ.

Επομένως, όπως το Kindle Fire είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του ιντερνετικού καταστήματος της Amazon, το Nexus 7 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή χρήση του Google Play Store, για την προμήθεια ταινιών, εφαρμογών και μουσικής. Ακόμη πάντως και στις χώρες όπου το Google Play Store δεν διαθέτει ταινίες ή μουσικά άλμπουμ, όπως στην Ελλάδα, το tablet PC παραμένει μία εξαιρετικά ικανοποιητική πρόταση, με κριτήριο τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει για την τιμή του.

Έτσι, η συσκευή διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Tegra 3, μνήμη RAM 1 GB, κάμερα για βιντεοκλήσεις, οθόνη με πάνελ τύπου IPS, που εξασφαλίζει γωνίες θέασης έως και 178 μοίρες, όπως και μπαταρία με αυτονομία έως 9 ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει μειονεκτήματα, με κυριότερα την απουσία θύρας για κάρτες microSD και το γεγονός ότι δεν συνδέεται σε δίκτυα 3G. Σε αντιστάθμισμα, όμως, είναι το πρώτο μοντέλο που θα συνοδεύεται από το νέο, ακόμη πιο βελτιωμένο για «έξυπνες» συσκευές, λειτουργικό Android Jelly Bean.

Το tablet ζυγίζει 340 γραμμάρια, έχει πάχος 10, 45 χιλιοστά και θα ξεκινήσει να διατίθεται στα μέσα Ιουλίου, μέσα από το Google Play Store, αρχικά για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Απομένει να δούμε πότε, και με ποιο τρόπο, θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Μοιράσου το άρθρο!