Τουρισμός

09/02/2022 - 17:28

To "49" δεν φτάνει για όσους βιάστηκαν να πανηγυρίσουν...

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη των δρομολογίων από τα ημερόπλοια που δραστηριοποιούνται με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με τα λιμάνια στα απέναντι τουρκικά παράλια, δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου (Δήμητρα Λαχουρή)  ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Ναι, μεν σιγά – σιγά πρόσθεσε, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες απελευθερώνονται, επιτρέποντας σε θαλαμηγούς και τουριστικά πλοία να προσεγγίσουν τα λιμάνια των νησιών μας με μέγιστο αριθμό τους 49 επιβάτες. Μπορεί ένα ημερόπλοιο να μπει στη γραμμή αλλά με την προϋπόθεση να κατεβάσει το πρωτόκολλο σχετικά με τον αριθμό των επιβατών στα 49 άτομα, όπως ορίζει το ΦΕΚ. Αυτό ωστόσο δεν είναι βιώσιμη πρόταση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές γραμμές, επεσήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος, καθώς η μεταφορική τους δύναμη ανέρχεται σε 500 και 400 άτομα. Όταν γίνει άρση των αριθμού των επιβατών που προβλέπει το ΦΕΚ τότε θα ξεκινήσουν κανονικά τα ημερόπλοια.

Κρουαζιερόπλοια

Μειωμένες θα είναι και φέτος οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στη Λέσβο καθώς πληρώσαμε, όπως είπε ο κ. Χατζηκυριάκος, το “μάρμαρο” της οικονομικής κρίσης στη γείτονα χώρα. Ίσως να έχουμε προσεγγίσεις από 10 με 12 κρουαζιερόπλοια από τα 100 άλλων χρονικών περιόδων. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο προχωρήσαμε σε κάποιες ενέργειες στον τομέα αυτό,  που ελπίζουμε να αποδώσουν σε δύο χρόνια.

Ευρωπαϊκή αγορά

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα με την ευρωπαϊκή αγορά και πτήσεις τσάρτερ. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως από τη Μεγάλη Βρετανία, πέντε με έξι πτήσεις την εβδομάδα από την Ολλανδία, τρείς πτήσεις από Σκανδιναβία, ανοίγει η Πολωνική αγορά με 1 πτήση και 1 πτήση την εβδομάδα από το Βέλγιο.

 

πηγη:

ertnews.gr / Δήμητρα Λαχουρή 

Μοιράσου το άρθρο!