Τουρισμός

12/06/2020 - 17:30

Αερομεταφορές σε κάψουλες, πλωτές διακομιδές και κινητές μονάδες

To σχέδιο για τα νησιά

Τις ακριβείς λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν στα νησιά καθώς η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου παρουσίασαν  οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες:

  • Έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 στα νησιά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αύξησης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ.
  • Η λειτουργία των κέντρων και των δομών υγείας έχουν πλήρως εξοπλιστεί και λειτουργούν επί 24ώρου.

11

Αναλυτικά, οι δομές που θα βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα είναι οι ακόλουθες:

  • Νοσοκομεία: Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σύρος, Χίος, Ικαρία, Κάλυμνος, Κύθηρα, Κως, Λήμνος, Νάξος, Λέρος, Χαλκίδα, Κάρυστος, Κύμη, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ληξούρι, Άγιος Νικόλαος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ιεράπετρα, Νεάπολη Σητεία
  • Νοσοκομεία - ΜΕΘ: Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σύρος, Χίος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Άγιος Νικόλαος, Ηράκλειο, Χανιά
  • Κέντρα Υγείας: Αίγινα, Άνδρος, Ίος, Κάρπαθος, Μύκονος, Πάρος, Πάτμος, Μήλος, Αμοργός, Σαμοθράκη, Θάσος, Σκιάθος, Σκόπελος, Ιθάκη, Παξοί, Τήνος, Σαλαμίνα
  • Πολυδύναμα Ιατρεία: Αγκίστρι, Ύδρα, Πόρος, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Κάσος, Νίσυρος, Κίμωλος, Σέριφος, Κέα, Κύθνος, Σίφνος, Αντίπαρος, Κουφονήσια, Καστελόριζο, Σύμη, Τήλος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Δονούσα, Θύμαινα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Οινούσσες, Σχοινούσια, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρρά, Αλόννησος, Σκύρος, Σπέτσες

Αναφορικά με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό
  • Ενίσχυση με ιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες
  • Συμβάσεις Ξενοδοχειακών Μονάδων με Ιατρούς
  • Εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας

Σε έκτακτες περιπτώσεις το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης:

  • Συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις
  • Ενεργοποίηση συμβάσεων με μπλοκάκι
  • Ενεργοποίηση περιφερειών για παροχή καταλυμάτων και σίτισης.

Παράλληλα, προβλέπεται η διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με συγκεκριμένα νησιά.

Ενδεικτικά:

  • Τζάνειο: Σάμος, Σαντορίνη, Τήνος
  • Αττικόν: Νάξος
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Τήνος, Σάμος, Μήλος
  • Λιβαδειά: Μήλος
  • Θριάσιο: Σάμος

Κινητές Ομάδες

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιστρατευτούν Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και στην ενίσχυση της διάγνωσης κρουσμάτων.

Ειδικότερα, οι Κινητές Ομάδες θα είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών μοριακών τεστ, καθώς και τεστ αντισωμάτων, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κλειστές δομές.

Ενδεικτικά, θα υπάρχουν 9 ΚΟΜΥ σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ σταδιακά θα αναπτυχθούν ΚΟΜΥ και σε:

Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Σύρο, Ανδρο, Σαντορίνη, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο και Κρήτη.

Πώς θα γίνεται η μεταφορά δείγματος

  • Λήψη δείγματος
  • Συλλογή και αποθήκευση
  • Παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα
  • Μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο
  • Ανάλυση

Πώς θα γίνονται οι διακομιδές

Το ΕΚΑΒ διαθέτει ήδη μία κάψουλα ειδικού θαλάμου αρνητικής πίεσης, ενώ το επόμενο διάστημα θα προμηθευτεί ακόμη 10 - σύνολο 11.

 

Αυτό ισχύει τόσο για τις εναέριες, όσο και για τις πλωτές διακομιδές.

Όσον αφορά τις πρώτες, θα εκτελούνται με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ή εκμισθωμένα πτητικά μέσα. Όσον αφορά τις δεύτερες, θα εκτελούνται από το Λιμενικό Σώμα ή από ιδιωτικά πλωτά μέσα.

w

 

 

Χ. Θεοχάρης: Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού . Πότε ανοίγουν τα σύνορα και τα μέτρα προληπτικού ελέγχου

 

Αναλυτικές πληροφορίες έδωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων. Όπως είπε «είμαστε σε θέση να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, το οποίο το αναμένουν πολλοί καθώς προφανώς μεγάλο μέρος της οικονομίας μας στηρίζεται σε αυτό». Μίλησε για τη “γέφυρα στην κανονικότητα η οποία είναι στρωμένη με σχέδιο” .

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το σχέδιο έχει ως εξής (βάζοντας έναν αστερίσκο που αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα):

«Από 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν αλλά μόνο για essential travel δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μ.Βρετανία και για την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA και αυτό είναι κάτι που πρέπει αυτήν τη στιγμή να τονιστεί.

Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση από τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε είτε ιδιωτικά είτε επαγγελματικά σκάφη, να μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να μείνει το πλήρωμα σε καραντίνα.

Αναφορικά με τις χερσαίες αφίξεις, από 15 έως 30 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Β.Μακεδονία, πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων ενώ θα ανοίξουν τα σύνορά μας με Βουλγαρία και με αυτόν τον τρόπο ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει.

 

Από 1η Ιουλίου και μετά

 

Όπως ανέφερε ο κ.Θεοχάρης «από 1 Ιουλίου και μετά έχουμε στις διεθνείς πτήσεις, αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στη νησιωτική χώρα. Συγχρόνως, θα γίνει συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Από 1 Ιουλίου άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον είναι καλά τα επιδημιολογικά στοιχεία και επανεξέταση έως 30/6 τα δεδομένα για Τουρκία.

Από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα.

Για τα σημεία εισόδου: Τα μεν αεροδρόμια ανοίγουν από 1/7 όλα χωρίς εξαίρεση.

Στα σημεία εισόδου των οδικών συνδέσεων, μιλάμε για 7 σημεία οδικών συνδέσεων που θα ενεργοποιηθούν: η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές και οι Κήποι.

Όσον άφορα τα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, εκεί έχουμε τα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας , του Ηρακλείου, του Βόλου, του Κατάκολου και το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και τέλος υπάρχουν οι δύο συνδέσεις της χώρας για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το εξωτερικό, το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας».

 

Μέτρα Προληπτικού Ελέγχου

 

Μιλώντας για τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, ο κ.Θεοχάρης είπε ότι «όσον αφορά τις αφίξεις από 15/6 μέχρι 30/6: Όσα αεροδρόμια είναι εκτός λίστας EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια των πτήσεων, εκεί θα έχουμε δειγματοληπτικά τεστ -γιατί υπενθυμίζω ότι είναι αεροδρόμια που βρίσκονται σε σχετικά ασφαλείς περιοχές- και μια πρώτη μέρα μέχρι να πάρει κάποιος το αποτέλεσμα θα υπάρχει ένας σχετικός αυτοπεριορισμός στο ξενοδοχείο, που έχει επιλέξει να πάει ο ταξιδιώτης. Θα επιβάλλεται 14 μέρες καραντίνα για κάθε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό.

Ο ταξιδιώτης που έρχεται από τις πιο δύσκολες χώρες και από τα αεροδρόμια που είναι στη λίστα της EASA ο αυτοπεριορισμός θα πρέπει να είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για μια νύχτα μέχρι να παρθεί το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου και στην περίπτωση που υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να προχωρήσει στον προορισμό τον οποίο έχει αποφασίσει να πάει.

Από 1 Ιουλίου: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό. Στις επόμενες μέρες θα γίνει η ολοκλήρωση των καταλόγων. Προχωράμε με προσεκτικά βήματα χωρίς να κάνουμε πίσω ούτε στην ασφάλεια, ούτε στο άνοιγμα του τουρισμού», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Μοιράσου το άρθρο!