Skip to main content
|

AFP: Λέσβος, το νησί που όλοι επαίνεσαν για το προσφυγικό, αλλά το πλήρωσε ο τουρισμός

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Οταν τα κύματα των προσφύγων άρχισαν να φτάνουν στη Λέσβο πέρυσι, οι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν με κουβέρτες και ζεστό φαγητό, για να βοηθήσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες.

 
Παρά τους επαίνους για την αντίδραση των κατοίκων όμως, το πλήρωσε ο τουρισμός του νησιού, γράφει το AFP. Το δημοσίευμα θυμίζει τα εγκωμιαστικά σχόλια για την αντίδραση των ανθρώπων της Λέσβου, που ειπώθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο έως τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και την Αντζελίνα Τζολί.
 
«Αυτά όμως, δεν βοήθησαν στην αποκατάσταση του τουρισμού του νησιού, με πολλούς ξένους επισκέπτες να επηρεάζονται κατά τα φαινόμενα από τις προσφυγικές ροές», αναφέρει το AFP.
 
«Ετοιμαζόμασταν για μία δύσκολη σεζόν μετά από την προσφυγική κρίση, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», λέει στο AFP η Μαριλένα Γουργουτζή, κοιτάζοντας τα άδεια τραπέζια του εστιατορίου της, στο λιμάνι του Μόλυβου. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι μόλις ένα στα 10 δωμάτια έχει κλειστεί, ενώ ο τουριστικός τομέας έχει υποχωρήσει κατά 64% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, σύμφωνα με το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο.
 
«Είναι άδικο», δηλώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. «Ολοι όσοι ευχαρίστησαν τους κατοίκους της Λέσβου για τη χείρα βοηθείας που δώσαμε στους πρόσφυγες, θα έπρεπε να επισκεφθούν το νησί μας», προσθέτει.
 
Πάνω από 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν πέρασαν από τη Λέσβο πέρυσι. Ο ξενοδόχος Θεόδωρος Βάθης θυμάται ημέρες που ακόμη και 400 άνθρωποι έφταναν στο νησί, περιγράφοντας πώς οδηγούσε ολόκληρες οικογένειες στο κέντρο καταγραφής με το φορτηγάκι του. «Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ανθρωπιστικές οργανώσεις εδώ, ήμασταν εκείνοι που τους δίναμε φαγητό και ρούχα», λέει.
 
Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τον Μάρτιο, μείωσε δραστικά τις εισροές, σημειώνει το AFP, όμως η ζημιά είχε γίνει ήδη. Οι εικόνες από τις παραλίες του νησιού, γεμάτες σωσίβια και διαλυμένες βάρκες, που πλέον δεν υπάρχουν, συνεχίζουν να πλήττουν την εικόνα της Λέσβου, επισημαίνει η κ. Γουργουτζή. «Οι ξένοι πελάτες μου λένε ότι συγκεκριμένα Μέσα ακόμη δείχνουν τις περσινές εικόνες, με πνιγμένους πρόσφυγες και βρώμικες παραλίες», δηλώνει στο AFP.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Σπύρο Γαληνό, οι αφίξεις τσάρτερ έπεσαν από 27 σε 9 την εβδομάδα. Παρά τις προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης, συμπληρώνει, οι αφίξεις της θερινής σεζόν αναμένεται να μειωθεί στις 80.000, από τις 120.000 που ήταν ο μέσος όρος.
 
Οι ντόπιοι ήλπιζαν ότι τουλάχιστον θα μπορούσαν ακόμη να προσελκύσουν τουρίστες από την Τουρκία, έστω για τριήμερες επισκέψεις. Ομως, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το άλλαξε και αυτό. «Πριν από δύο εβδομάδες, ήμασταν γεμάτοι Τούρκους για το τέλος του Ραμαζανιού. Ομως, μετά από τα τελευταία γεγονότα, υπήρξε ξεκάθαρη πτώση», λέει η κ. Γουργουτζή.
 
«Είναι λάθος της κυβέρνησής μας που επέτρεψε να φτάσει στην Ελλάδα τέτοιος μεγάλος αριθμός προσφύγων και την ίδια ώρα να αυξήσει τους φόρους», λέει ο κ. Βάθης. «Αλλά και λάθος των δημοσιογράφων, που δείχνουν μόνο εικόνες μιζέριας από τη Λέσβο», καταλήγει.
 
iefimerida.gr
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία