Τουρισμός

04/06/2012 - 22:41

Αποκαλύψεις για το κίνδυνο να χαθεί η γαλάζια σημαία στην Ερεσό

yle="text-align:center;">

Με επιστολή του ο τοπικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Δουγαλέρης αποκαλύπτει πως κινδυνεύει να χαθεί η γαλάζια σημαία από την Ερεσό και αποκαλύπτει γενικά  πως λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου. 

Επιστολή άκρως αποκαλυπτική! 

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Στέλιος Γ. Δουγαλέρης

          Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου

          Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού

Στις 31/05/2012 υπέβαλα στον Αντιδήμαρχο Ερεσού – Αντίσσης την παραίτησή μου από τη θέση του υπευθύνου για τη Γαλάζια Σημαία της ακτής της Σκάλας Ερεσού.

Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή αναφέρονται στη συνέχεια.

Το 2011, μετά από μεγάλη κι επίπονη προσπάθεια των Δημοτών, των Συλλόγων και των φορέων της Ερεσού, καθώς και μελών του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Ερεσού, αξιοποιώντας όσα είχαμε κληρονομήσει από τον καταργηθέντα Δ. Ερεσού – Αντίσσης, κατορθώσαμε να βραβευτεί η Ακτή μας με τη Γαλάζια Σημαία 2011 και κερδίσαμε το δικαίωμα να τη διεκδικήσουμε και για το 2012.

Η συνεισφορά του Δ. Λέσβου στην υπόθεση της Γαλάζιας Σημαίας περιορίζεται στην πληρωμή του μικροποσού που απαιτείται για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα και η πρόσληψη ναυαγοσώστη για δύο μήνες!

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2011 έγιναν τέσσερις εθελοντικοί καθαρισμοί της παραλίας (συμμετείχαν ο Σύλλογος των Ιδιοκτητών ενοικιαζομένων Δωματίων Ερεσού, ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων «Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ», οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, η ομάδα του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» και το προσωπικό του AEOLIAN VILLAGE), ενώ την καθαριότητα στο αλιευτικό καταφύγιο της Παναγιούδας είχε αναλάβει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «ΜΙΝΑΒΡΑ» και στην περιοχή μεταξύ του Ψαροποταμού και του AEOLIAN VILLAGE (συμπεριλαμβανομένων και των Δημοτικών Τουαλετών) την είχαν αναλάβει ομάδες κατασκηνωτών της παραλίας μας. Τέλος, για την τοποθέτηση των λουτήρων, των καλαθιών απορριμμάτων, των σημάνσεων κ.τ.λ. στην παραλία, είχε γίνει έρανος με πρωτοβουλία των διοργανωτών του Φεστιβάλ Γυναικών του Μαΐου (SAPPHO SPRING WOMEN FESTIVAL), ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε δύο εργάτες, τους οποίους τότε δε διέθετε ο Δ. Λέσβου.

Στις 23/05/2012 η Σκάλα Ερεσού έλαβε αρχικά το δικαίωμα της Γαλάζιας Σημαίας 2012 (η μόνη Ακτή στην ερημοποιούμενη Δ. Λέσβο), αλλά τελικά δε θα βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία 2012, διότι, όπως έχουν ενημερωθεί από το Νοέμβριο 2011 οι αρμόδιοι του Δ. Λέσβου με απόφαση του Τ.Σ. της Δ.Κ. Ερεσού, δεν πληρούνται οι υποδομές για τη διατήρηση του δικαιώματος.

Οι ανάγκες της Ακτής της Σκάλας Ερεσού για τη Γαλάζια Σημαία είναι: Η δημιουργία προγράμματος Καθαριότητας για την Ακτή και την Σκάλα Ερεσού, η προμήθεια Πίνακα Γαλάζιας Σημαίας, Ναυαγοσωστικού Πύργου, ναυαγοσωστικών μέσων, υλικών Πρώτων Βοηθειών, σημαδούρων για την οριοθέτηση της κολυμβητικής ζώνης, πινακίδων σήμανσης της ακτής, πινακίδων σήμανσης καθαριότητας, διάδρομων πρόσβασης για Α.μ.Ε.Α., και η πρόσληψη ναυαγοσώστη.

Δεν αποτελεί λύση οι Δημότες να κάνουν τις δουλειές που ο Δ. Λέσβου πρέπει να κάνει. Αν γινόταν κάποια ουσιαστική προσπάθεια, θα συνεχίζαμε να παρακινούμε τους Δημότες σε εθελοντικές δραστηριότητες. Όχι, όμως, να τους υποχρεώσουμε να υποκαταστήσουν με το φιλότιμό τους την αδιαφορία κι ανυπαρξία του Δήμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι:

(1)      Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δ. Λέσβου είναι ανύπαρκτες σε κάθε περίπτωση: Όχι μόνο δεν προχώρησαν στην επίλυση κάποιων εκ των προβλημάτων της ακτής, αλλά ούτε καν φιλοτιμήθηκε (ως σήμερα) κάποιος να μας δώσει μια απάντηση, έστω κι αρνητική, στο αίτημα που έχουμε διατυπώσει από το Νοέμβριο 2011. Ούτε καν την σχετική αλληλογραφία δεν κοινοποιούν στο Τ.Σ. (αν δεν είχα δώσει στην «Γαλάζια Σημαία» το προσωπικό μου e-mail, ούτε για τις προθεσμίες κατάθεσης του φακέλου, ούτε και για τίποτα άλλο θα είχαμε ενημερωθεί).

(2)      Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την καθαριότητα της Ακτής και της Σκάλας Ερεσού!!! Το Τ.Σ. της Δ.Κ. Ερεσού έχει καταθέσει στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο συγκεκριμένες προτάσεις από το Μάρτιο 2011, αλλά απάντησή δεν έχει λάβει ακόμα. Απλά βιώνουμε την έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού στον τομέα της Καθαριότητας και χρεωνόμαστε από τους Δημότες την μικροπολιτική δραστηριότητα και τους παραγοντισμούς του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, που θυμάται το Τ.Σ. μόνο όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι για τον ίδιο, αδιαφορώντας για την κατάντια του Νο 1 τουριστικού προορισμού της Δ. Λέσβου!

Η απώλεια της Γαλάζιας θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό, όχι μόνο της Ερεσού, αλλά όλης Λέσβου, αφού πρόκειται για ένα στοιχείο που προβάλουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και  οι πράκτορες για προσελκύσουν πελάτες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέσον για τη διατήρηση της καθαριότητας, την περιβαλλοντική προστασία και την οργάνωση της Ακτής!

Επειδή, λοιπόν, έχω ενημερώσει κι ενοχλήσει (είτε προσωπικά, είτε μέσω του Τ.Σ.) επανειλημμένα κάθε αρμόδιο σχετικά με το θέμα κι αυτοί αδιαφορούν, δε θα δεχτώ να χρεωθεί ούτε η Ερεσός, ούτε κι εγώ προσωπικά, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των προϊσταμένων και των υπηρεσιών του Δ. Λέσβου.

Ήρθε η ώρα, όλοι όσοι αμείβονται κι έχουν αρμοδιότητες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους. Αν δεν μπορούν, να πάνε στα σπίτια τους και να πάψουν να εμπαίζουν τους Δημότες της Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!