Τουρισμός

20/06/2013 - 06:43

«Απόλαυσαν» expo AEGEAN και «Ελληνικό Πρωινό»

trong>Συμμετοχή Π.Β.Α. στην “EXPO AEGEAN 2013” & παρουσίαση

«Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο».

 

Σε συνέχεια των παρουσιάσεων του «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο» που έγιναν, τόσο στη Μυτιλήνη (30 Δεκεμβρίου 2012, Επιμελητήριο Λέσβου), όσο και στην εξειδικευμένη έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “8η HO.RE.CA. 2013” (8 – 11 Φεβρουαρίου 2013, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Αθήνα), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στην “Expo Aegean 2013”, που πραγματοποιήθηκε  στη Μαρίνα Μυτιλήνης (14 – 17 Ιουνίου 2013) και τελούσε υπό την αιγίδα της, με στόχο εκτός των άλλων, την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των τοπικών παραγωγικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για συνεργασία, μέσω της παρουσίασης του «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο».

 

Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό υλοποιείται σε πανελλήνιο επίπεδο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το πρόγραμμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι, αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου (ιδιαίτερης σημασίας είναι να ξεκινά η ημέρα ενός επισκέπτη με ένα καλό τοπικό πρωινό) και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.    

 

Η Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., σε στενή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και το  Επιμελητήριο Λέσβου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ξ.Ε.Ε. έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή προς την κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος στο νησί της Λέσβου και με απώτερο σκοπό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη μεταξύ του τουριστικού και του πρωτογενή τομέα το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο».

 

Αν και ορισμένα ξενοδοχεία του νησιού έχουν ήδη λάβει το σχετικό «σήμα» με την αντίστοιχη πιστοποίηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ότι συμπεριλαμβάνουν στο μπουφέ τους το “πρωινό … της Λέσβου”, εν τούτοις ο αριθμός τους δεν είναι ο επιθυμητός.

 

Ως εκ τούτου κρίθηκε σκόπιμο, η προσπάθεια που ξεκίνησε αμυδρά σε λίγα μέρη της Ελλάδας και σήμερα έχει λάβει πολύ μεγάλη διάσταση σε όλη τη χώρα, να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί σε επίπεδο Λέσβου, δεδομένου ότι το εν λόγω “σήμα” αποτελεί μία πολύ σημαντική επένδυση, τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για την τουριστική πρόοδο του τόπου.

 

Στο stand της Π.Β.Α. συνολικού εμβαδού 100 τ.μ., συμμετείχαν σε προεξέχουσες θέσεις οι 7 γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί του νησιού, αλλά και όλες οι παραγωγικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις διατροφής, οι οποίες έχοντας τη δυνατότητα να προμηθεύουν απρόσκοπτα τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό με πρωτογενή τοπικά προϊόντα και σκευάσματα, από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν το project. Βασικός και κύριος στόχος, εκτός από την παρουσίαση των προϊόντων τους προς το ευρύ κοινό, η προσέγγιση των ξενοδόχων και των εκπροσώπων των μονάδων εστίασης της Λέσβου, ώστε να ενημερωθούν για το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το “πρωινό … της Λέσβου” και στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο menu τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το “σήμα πιστοποίησης” του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Παράλληλα με τις εργασίες της έκθεσης, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για B2B συναντήσεις εντός του εκθεσιακού χώρου, διοργανώθηκε συνάντηση εργασίας – τεχνική σύσκεψη (workshop), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών μονάδων – μονάδων εστίασης αφενός και παραγωγικών επιχειρήσεων – τυποποιητικών μονάδων αφετέρου, με θέμα την προεργασία για σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των δύο μερών. Τη συνάντηση εργασίας προλόγισε ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα ένταξης στο τοπικό σύμφωνο όσων παραπάνω ξενοδοχείων του νησιού είναι δυνατόν, ενώ ο υπεύθυνος του προγράμματος για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Πίττας, κατατόπισε τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες για τις διαδικασίες ένταξης στο «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο» και απάντησε στις ερωτήσεις των επιχειρηματιών, αίροντας τους όποιους ενδοιασμούς τους για πιστοποίηση. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι Πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων και του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ.κ. Περικλής Αντωνίου και Θράσος Καλογρίδης αντίστοιχα, που κι’ αυτοί από την πλευρά τους παρότρυναν τους επιχειρηματίες να υιοθετήσουν το project. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, αν και πολλά ξενοδοχεία εδώ και καιρό περιλαμβάνουν στο μπουφέ τους το “τοπικό πρωινό … της Λέσβου”, για διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης, πράγμα που θα πράξουν σύντομα, όπως διαφάνηκε από τις εργασίες της τεχνικής σύσκεψης.

 

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ενεργά εντός του stand της Π.Β.Α. στην Expo Aegean 2013, ήταν:

 

  1. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
  2. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΩΜΑΤΟΥ 
  3. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ
  4. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ 
  5. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 
  6. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ 
  7. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
  8. ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ Ι. – ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Ν. Ο.Ε. “ΕΥΓΕΥΣΤΟΝ”: ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 
  9. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  10. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  11. “ΓΚΑΡΑΛΗ” ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙ
  12. ΓΛΙΓΛΗΣ Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 
  13. Ε.Α.Σ. ΛΕΣΒΟΥ (Λ.Ε.Σ.Ε.Λ.): ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ 
  14. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 
  15. KAΜΠΟΥΡΗΣ – ΚΛΑΒΑΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
  16. ΚΟΤΖΑΓΚΙΟΖΗΣ ΙΓΝΑΤΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ “ISIS
  17. ΛΕΒΑ Α.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  18. ΛΕΣΒΙΓΑΛ – ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  19. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΜΕΡΟΠΗ”
  20. ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ  
  21. ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ – ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ     
  22. ΜΕΣΑΝΤΡΑ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ
  23. ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ
  24. ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.: ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  
  25. ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΓΛΥΚΩΝ  
  26. ΤΕΠΕΣ: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ & ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
  27. ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  28. ΤΡΟΙΖΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ: ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ   
  29. ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΓΩΝ   

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, που ως γνωστόν την πρώτη ημέρα της έκθεσης εγκαινίασε τις εργασίες της, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους 7 γυναικείους συνεταιρισμούς και όλες τις επιχειρήσεις διατροφής που συμμετείχαν στο ενιαίο stand της Περιφέρειας και τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας τους με τα ξενοδοχεία του νησιού, προκειμένου μέσω της αξιοποίησης του “Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού” που η Π.Β.Α. έχει υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή, να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Λέσβου, προς όφελος της οικονομίας στο σύνολό της. 

Μοιράσου το άρθρο!