Τουρισμός

18/12/2012 - 17:51

Έναρξη εφαρμογής του «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού Λέσβου».

Δηλωση συμμετοχής για την έναρξη εφαρμογής  του  «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού Λέσβου».

Ό

πως είναι ήδη γνωστό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού», έχει αναλάβει σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων και άλλους φορείς, να διαμορφώσει τα αντίστοιχα «Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού» γενικότερα για όλη την Ελλάδα και ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος του προγράμματος είναι, αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου (ιδιαίτερης σημασίας δε είναι να ξεκινά η ημέρα ενός επισκέπτη με ένα καλό τοπικό πρωινό) και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.    

Μετά τον καθορισμό της τοπικής Επιτροπής Λέσβου πριν ένα χρόνο περίπου, ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων και τελικά διαμορφώθηκε το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού Λέσβου», το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικό πίνακα των προϊόντων (πρωτογενών & σκευασμάτων), που μπορούν να συμπεριληφθούν στο μπουφέ του λεσβιακού πρωινού.  

Η γενική κατηγοριοποίηση των προϊόντων αυτών, είναι η ακόλουθη: 

 

1.Ροφήματα (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.α.) 

2.Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ (κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι, κ.α.)  

3.Μέλι τοπικό & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.

4.Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.α.).    

5.Σούπες (τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών, κ.α.).

6.Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι). 

7.Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, κ.α.) 

8.Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.α.)

9.Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)

10.  Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού, κ.α.).   

 

Σε συνέχεια του προγράμματος και προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη μεταξύ του τουριστικού και του πρωτογενή τομέα το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού Λέσβου», το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Λέσβου, διοργανώνουν την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012 ειδική εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει: α) παρουσίαση των προϊόντων που μπορούν να προσφερθούν σ’ ένα μπουφέ λεσβιακού πρωινού, και β) ημερίδα, με αντικείμενο την έναρξη άμεσης συνεργασίας των δύο τομέων. 

 

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητηρίου Λέσβου (η παρουσίαση στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου από 10 π.μ. έως 9 μ.μ. και η ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο από 1 μ.μ. έως 3 μ.μ.), θα παρευρεθεί ο υπεύθυνος του προγράμματος για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Πίττας.  

Επίσης θα συμμετάσχουν: α) οι παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις των παραπάνω προϊόντων (πρωτογενών & σκευασμάτων), που έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύουν απρόσκοπτα τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό, προκειμένου να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, και β) οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των μονάδων εστίασης της Λέσβου που προσφέρουν πρωινό, προκειμένου να ενημερωθούν για το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το λεσβιακό πρωινό, ώστε στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο menu τους. 

Επιπλέον, λόγω και του χριστουγεννιάτικου κλίματος των ημερών, η εκδήλωση θα λάβει εορταστικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό της πόλης, το οποίο θα μπορεί να αγοράσει και προϊόντα από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό, παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, που εμπλέκονται αυστηρά με την παραγωγή και μεταποίηση των παραπάνω κατηγοριοποιημένων προϊόντων και επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, να δηλώσουν συμμετοχή (ονοματεπώνυμο εκπροσώπου που θα παραστεί), μέχρι τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012, στα μέλη της  Επιτροπής για το Λεσβιακό Πρωινό: α) κ. Πάνο Πίτσιο, (τηλ. 22513 52125 & 6973 004872, email: p.pitsios@pvaigaiou.gov.gr ήpitsiosp@otenet.gr), β) κ. Χρύσα Αντωνίου (τηλ. 22510 21673 & 6976 974601, email: chrysiantoniou@gmail.com), και γ) κ. Γιούλη Βάσου (τηλ. 22510 23288 & 6945 300377, email: ioannavasou86@gmail.com).  

 

Επίσης οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων και των μονάδων εστίασης που σερβίρουν πρωινό και επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, να δηλώσουν συμμετοχή (ονοματεπώνυμο εκπροσώπου που θα παραστεί), στη Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Αρετή Μανιάτογλου (τηλ. 22510 41787 & 6974 712375, email: exlesvos@otenet.gr).

 

Μοιράσου το άρθρο!