Τουρισμός

06/02/2013 - 19:51

Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού...κάτι καλό για το Βόρειο Αιγαίο!

Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού...κάτι καλό για το Βόρειο Αιγαίο!

Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού...κάτι καλό για το Βόρειο Αιγαίο!

Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού...κάτι καλό για το Βόρειο Αιγαίο!

 

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη και στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετική συνάντηση, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή και παρουσία του Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Luigi Cabrini. με τους Τουριστικούς φορείς της Λέσβου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Γιαννάκης, ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού στο Δήμο Λέσβου κ. Χρήστος Κορδώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Νίκος Ζούρος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Σουλακέλλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων κ. Γιάννης Σαμιώτης, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Νίκος Μόλβαλης, η Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Έλσα Εγγλεζοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής κ. Φωκίων Θεοδώρου, ο Πρόεδρος Τουριστικής Ανάπτυξης Γέρας κ. Προκόπης Παπάζογλου, ο Προϊστάμενος του ΕΟΤ στη Λέσβο κ. Χρήστος Ιωαννίδης, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου  καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Στη διάρκειά της έγινε διεξοδική ενημέρωση για τους προσδοκώμενους στόχους της λειτουργίας του Τουριστικού Παρατηρητηρίου  στο Βόρειο Αιγαίο και δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες φορείς να καταθέσουν την άποψή τους για την εν λόγω προοπτική. Παράλληλα υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη και τον Πρύτανη και το Συμφωνητικό μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δημιουργίας του Παρατηρητηρίου.

Αντικείμενο του Παρατηρητηρίου είναι: 

·         Η καταγραφή των σημαντικών τουριστικών πόρων και δραστηριοτήτων ανά νησί. Δημιουργία τουριστικής εικόνας ανά νησί-προορισμό

·         Την καταγραφή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τη τουριστική προσφορά, ζήτηση και απόδοση ανά νησί.

·         Η ανάλυση της κατάστασης ανά νησί και παρακολούθηση-αξιολόγηση των τουριστικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή

·         Η υποστήριξη των τοπικών φορέων – διαχειριστή προορισμού σχετικά με (α) την αξιολόγηση της κατάστασης ανά νησί – προορισμό και (β) την επεξεργασία προτάσεων δράσης για τη διαχείριση του προορισμού σε ότι αφορά τη προσφορά τουριστικών υπηρεσιών από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την προβολή-προώθηση του προορισμού.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας Πανεπιστημίου και Περιφέρειας, έτσι όπως περιγράφεται στο μεταξύ τους υπογεγραμμένο συμφωνητικό προβλέπεται:

(Α) η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις,

(Β) η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων υπηρεσιών από τον δημόσιο τομέα,

(Γ) ηδιαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάδειξη τοπικών πόρων και τον εμπλουτισμό με δραστηριότητες που θα ενδυναμώνουν την εμπειρία του τουρίστα,

(Δ) η αλλαγή της προβολής του προορισμού με παράλληλη ανάδειξη νέας τουριστικής εικόνας, και

(Ε) η διαχείριση του προορισμού με στόχο την βελτίωση της απόδοσης του (βιώσιμος τουρισμός).

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, μετά από την εξέλιξη αυτή δήλωσε:

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Βόρειο Αιγαίο, που μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην προσδοκώμενη από όλους μας τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας. Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου προβλέπει μεταξύ άλλων σημαντικών, τη λειτουργία φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν οι τουριστικοί φορείς της Λέσβου μαζί με άλλους 156 φορείς του Παγκόσμιου Τουρισμού. Εξέλιξη που σημαίνει σαφέστατα στοχευμένη προβολή των νησιών μας, συνεχή ενημέρωση, αλλά και ενεργή συμμετοχή των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων φορέων στον Τουρισμό».

Μοιράσου το άρθρο!