Τουρισμός

11/11/2012 - 10:24

Δημιουργία τουριστικών πακέτων από την Κρήτη προς τη Λέσβο, σε συνεργασία με τη MINOAN AIR

Δημιουργία τουριστικών πακέτων  από την Κρήτη προς τη Λέσβο, σε συνεργασία με τη MINOAN AIR

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Π.Β.Α., το σκέλος της προώθησης του marketing project “Δημιουργία τουριστικών πακέτων από την Κρήτη προς τη Λέσβο, σε συνεργασία με τη MINOAN AIR”, το οποίο κατά σειρά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό περιλάμβανε: 
 
1. Δημιουργία και εκτύπωση εξειδικευμένου 8σέλιδου εντύπου σε 10.000 αντίτυπα, στο οποίο περιέχονται: α) κείμενα, με τους λόγους για τους οποίους προσκαλούνται οι Κρητικοί να επισκεφθούν τη Λέσβο εκτός high season, β) φωτογραφίες, κείμενα, λογότυπα – σύμβολα και slogans που αφορούν τη συνεργαζόμενη αεροπορική εταιρεία “MINOAN AIR”, γ) τα 12 συμβεβλημένα ξενοδοχεία (με 3 – 4 φωτογραφίες του καθενός, διευθύνσεις και κατηγορία), και δ) παρουσίαση των τριών πακέτων (“Long Weekend”, “Mid Week” και “Full Week”), με την χαμηλότερη συνολική τιμή για την κάθε περίπτωση. Το βασικό “moto” του εντύπου, είναι: «Η Κρήτη τώρα …ένα βήμα από τη Λέσβο !!». 
 
2. Δημιουργία και εκτύπωση 500 ειδικών αφισών για το project, προς τοποθέτηση σε καίρια σημεία των πόλεων της Κρήτης και κυρίως στις βιτρίνες των τουριστικών πρακτορείων.        
 
3. Κατ’ ιδίαν επισκέψεις και συναντήσεις ενημέρωσης σε όλα σχεδόν τα συνεργαζόμενα με τη “MINOAN AIR” τουριστικά πρακτορεία των μεγαλύτερων πόλεων της Κρήτης (Ιεράπετρας, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Μαλίων, Χερσονήσου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων), από Σάββατο 13 Οκτωβρίου έως Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, παράλληλα με τη διάθεση ενός μικρού αρχικά αριθμού εντύπων προς το κάθε πρακτορείο (2 – 3 έντυπα), γινόταν λεπτομερής παρουσίαση του project και του ακριβούς τρόπου εφαρμογής του. Όλοι οι τουριστικοί πράκτορες, υποδέχθηκαν το project με πολύ ενθουσιασμό και δήλωσαν ότι θα το προωθήσουν στο μέτρο του δυνατού προς τους πελάτες τους. 
 
4. Κοινή συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Π.Β.Α. και της “MINOAN AIR”, στο Festival «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ», που διοργανώθηκε στην Αγιά Χανίων από 19 έως 21 Οκτωβρίου 2012. Κατά τη διάρκεια του festival, το project προωθήθηκε συστηματικά, μέσω της μαζικής διανομής του εντύπου προς το ευρύ κοινό που το επισκέφθηκε. Επίσης, από τους εκπροσώπους της Π.Β.Α., του Επιμελητηρίου Λέσβου και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, που παρευρέθηκαν στην έκθεση, δόθηκαν σχετικές συνεντεύξεις στα κρητικά Μ.Μ.Ε., προκειμένου να βοηθηθεί το όλο promotion. 
 
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σκέλους της προώθησης, ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή του project, η οποία θα ισχύσει για όλη τη χαμηλή τουριστική περίοδο (low season), δηλαδή από 1η Νοεμβρίου 2012 έως 31 Μαϊου 2013. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω marketing project αναφέρεται στην αξιοποίηση της υφιστάμενης αεροπορικής σύνδεσης Ηρακλείου – Μυτιλήνης, με τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών «πακέτων» προς τους Κρητικούς για να επισκεφθούν τη Λέσβο, και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., σε στενή συνεργασία με τη “MINOAN AIR”, τις 12 ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού που λειτουργούν σε ετήσια βάση, καθώς και τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες προσέφεραν εξαιρετικές εκπτωτικές τιμές, προκειμένου να δημιουργηθούν τα τετραήμερα, πενταήμερα και εβδομαδιαία πακέτα.     
 
Η ιδέα δημιουργίας των πακέτων, προήλθε από τη διαπίστωση ότι η αναμενόμενη πληρότητα των αεροσκαφών της “MINOAN AIR” εκτός high season με την ισχύουσα τιμή (105 ευρώ one way), δεν θα ξεπερνά το 50 – 60 %, γεγονός που σημαίνει ότι βάσει ανάλυσης της ελαστικότητας ζήτησης ως προς την τιμή, θα είχε οικονομικό συμφέρον να μειώσει το ναύλο. Ακριβώς ίδια διαπίστωση ισχύει και για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου που λειτουργούν σε ετήσια βάση (year round service), καθώς και για τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, των οποίων η μέση αναμενόμενη πληρότητα εκτός high season, με τους πλέον ευνοϊκούς υπολογισμούς, δεν θα ξεπερνά το 30 – 40 %. 
 
Το συντονισμό της διάθεσης – διανομής των «πακέτων» σε όλα τα τουριστικά πρακτορεία της Κρήτης, τα οποία στη συνέχεια θα πουλούν στους πελάτες τους – υποψήφιους εκδρομείς στη Λέσβο, έχει αναλάβει η ίδια η “MINOAN AIR” μέσω κεντρικού της πρακτορείου στο Ηράκλειο. To εν λόγω τουριστικό πρακτορείο, έχει αναλάβει επίσης και τη διανομή του μεγάλου όγκου των εντύπων και των αφισών προς τα τουριστικά πρακτορεία όλης της Κρήτης, αλλά και προς άλλα κρίσιμα σημεία του νησιού, για την άρτια ενημέρωση του Κρητικού κοινού. 
 
Η εφαρμογή του παραπάνω καινοτόμου & απόλυτα οικονομικού marketing project, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει δημιουργία άμεσης νέας ζήτησης (demand creation), η οποία με τη σειρά της  θα επιμηκύνει στο μέτρο του δυνατού την τουριστική περίοδο, προς όφελος τόσο των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, όσο και της οικονομίας της Λέσβου στο σύνολό της.  

Μοιράσου το άρθρο!